bartcaron.be

Een echte depolitisering van de VRT?

Ingediend op april 28th, 2006 door bartcaron

testbeeld.jpgHet nieuwe VRT-decreet blijft voor ophef zorgen. De voorbije dagen vroeg de grote baas van de openbare omroep, Tony Mary – Tony Merrie zoals een collega in het parlement altijd zegt – om garanties dat de raad van bestuur zich niet zou bemoeien met het management. Dat wantrouwen tegenover de raad van bestuur komt door de politieke samenstelling ervan. De grote fracties in het Vlaams Parlement duiden die aan, netjes opgedeeld volgens de krachtsverhoudingen. Niet dat daarom alle bestuurders onbekwaam zouden zijn, maar deskundigheid wordt daarbij ‘verondersteld’ maar bijlange niet gegarandeerd.

De gevolgen kennen we. In de kopjes van velen leeft het idee dat ze daar zitten om de belangen van hun partij of zelfs van de commerciële zenders te verdedigen. De vertegenwoordigers van het VB zijn een constant blok aan het been. Andere bestuurders komen rechtstreeks of onrechtstreeks uit concurrerende mediabedrijven. Nog anderen worden bestempeld als "gebuisde politici", komen uit bevriende zuilen of werken voor een politieke partij. Schoon volk daar …

Er is nog meer aan de hand. De benoemingen van de baas en de voorzitter van de VRT zijn ook politiek ‘afgewogen’, om het beleefd te zeggen. Niet abnormaal misschien. Regeringen hebben nu eenmaal het liefste vertrouwelingen aan de top van de Vlaamse instellingen. De CD&V kijkt niet zonder afgunst en grimmigheid naar de huidige ‘paarse’ top. Ze willen er uiteraard liever bij zijn en zullen dat bij de eerste gelegenheid ook wel afdwingen.
Het is een geplogenheid in alle grote instellingen en administraties, van het Bloso tot Kind en Gezin, van het Vlaams Fonds tot de VRT. Daar worden traditioneel evenwichten tussen de grote politieke families gerespecteerd.

Ook Tony Mary is een kind van deze rekening. En gelet op zijn uittekende resultaten, op zijn leeftijd en op de nakende beheersovereenkomst, kan hij hoog spel spelen. Ik denk dat er een aantal politieke bobo’s best bereid zijn hem met een gouden handdruk de laan uit te sturen. Als hij maar niet bij de concurrentie terecht komt. Hij zou de VTM (VMMa) wel uit het slop kunnen halen. Maar dat is uiteraard helemaal ter zijde.

Daaraan verhelpen kan alleen door de bestuurders niet meer door de politieke fracties maar via een onafhankelijke procedure, op basis van deskundigheid, aan te stellen. Alleen, het Cultuurpact belet dat. Die regel willen we veranderen. Zo kan er een raad van bestuur komen die minstens voor de helft en liefst volledig uit onafhankelijke experts bestaat. Dit systeem is niet uniek in Europa.
Ons voorstel doet geen afbreuk aan het zogenaamd "primaat van de politiek". De politiek kan genoeg sturen en toezicht uitoefenen. Daarvoor zijn er decreten, de beheersovereenkomst, de commissie media enz. Dat volstaat toch? De politici moeten niet in de potten gaan roeren.

En dan kunnen we nog een stap zetten. We kunnen de functie van gedelegeerd bestuurder politiek neutraal maken. Vandaag is die het gevolg van de machtsverhoudingen in de Vlaamse Regering. De raad kan die toch zelf aanstellen, op basis van deskundigheid?
En dan, gedaan met de grote en kleine disputen en de slechte samenwerking.

Deze depolitisering is de logische laatste stap in de hervorming van de VRT. Wie heeft de moed?

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Een echte depolitisering van de VRT?

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie