bartcaron.be

Muziek op internet: van iTunes tot Zen

Ingediend op maart 27th, 2006 door bartcaron

i_tunes.gifMuziek kopen via internet moet volgens de regels van de eerlijke concurrentie verlopen, en moet toelaten dat je de gekochte muziek op alle mogelijke spelers kan afspelen. Eenvoudig, is het niet? Zo lijkt het alleen maar.
Wij willen een wetsvoorstel indienen om dit mogelijk te maken – zoals in Frankrijk – en we krijgen meteen hevige reacties, voor

Ingediend onder mijn gedacht 6 reacties

6 reacties op “Muziek op internet: van iTunes tot Zen

 1. Sebastien schreef:

  Het is inderdaad geen simpele materie vandaar mijn verontwaardiging dat spirit hier zo lichtjes overgaat.<br><br><br><br>Mischien even voor Mr Hanson het verschil tussen een standaard en een formaat uitleggen. Een standaard houdt in dat je totaal niet moet kijken naar de specificaties van een toestel omdat elk toestel dit in principe zou ondersteunen. Om een voorbeeld te geven wat een standaard is DVD is een standaard, GSM is een standaard. Alle fabrikanten van DVD spelers hanteren dus één standaard net zoals elke GSM in europa op de verschillende netwerken terecht kan.<br><br><br><br>Met verschillende formaten moet je dus wel naar de specificaties van het toestel kijken want morgen is er misschien weeral een nieuw formaat en is je muziekspeler dus obsolete geworden als je favoriete winkel overstapt op dit nieuwe formaat. Uit wat ik opmaak uit Dhr Caron zijn relaas is dat net niet wat ie wil maar wat hij wel probeert te verkopen aan ons. <br><br><br><br>Dhr Caron is totaal niet realistisch als hij zegt dat alle spelers en winkels alle formaten moeten aankunnen. Een muziek speler die ik vandaag heb gekocht speelt de formaten van vandaag, maar daarom niet die van morgen. Consumenten moeten juist beschermd worden daartegen en dat doet dit voorstel dus niet. Een standaard houdt in dat dat alle producenten deze standaard vandaag en nog een lange tijd in de toekomst zouden ondersteunen. <br><br><br><br>Ik merk dus heel goed dat er totaal geen onderzoek is gedaan naar deze materie, maar dat was al duidelijk te merken aan de snelheid waar mee spirit dit voorstel indiende : 1 dag nadat frankrijk het had goedgekeurd. Sorry maar dat heet gewoon klakkelooos overnemen wat een ander doet. Wij zijn vlamingen en zouden niet zomaar moeten naapen wat een ander land doet.

 2. Bart Hanson schreef:

  Sorry jongens, maar ik begrijp er geen jota van. Als ik ooit zo’n ding koop om liedjes mee af te spelen terwijl ik aan het joggen ben, dan toch liefst eentje waar ik mij geen zier moet aantrekken van formaten, standaarden, iso-certificaten, IE, MS, WMA, DRM, PS, en tutti quanti, en zeker niet FDW. Als ik het goed begrijp, is dat nu net de essentie van het voorstel van Bart Caron.

 3. bart schreef:

  Misschien nog even toevoegen dat het helemaal niet gaat om Apple. Wij willen zoveel mogelijk uitwisselbaarheid en het liefste open standaarden, zoals ogg vorbis. <br><br>Iets gelijkaardigs nu. Vandaag werd bekend dat de Europese Commissie, toch geen club van ‘spiritisten’ het grote Microsoft een verwittiging geeft over ‘Vista’ omdat het de concurrentie doodt en innovatie remt. De commissaris voor Concurrentiebeleid stelde dat er in Vista opnieuw een aantal softwareprogramma’s zitten die de keuze van de gebruiker voor andere software beperkt. Er is sprake van een zoekfunctie, van een programma om documenten te downloaden in pdf-formaat. Microsoft wil dus Google en Adobe bestrijden. Reeds in 2004 werd Microsoft veroordeeld tot een reuzeboete van 2 miljoen euro omdat het weigerde voldoende informatie vrij te geven opdat softwareontwikkelaars nieuwe producten zouden kunnen ontwikkelen die compatibel zijn met Windows. <br><br>En over onze voorstellen. Hieronder de besluiten van het onderzoek van The European Consumers Organisation over interoperabiliteit:

 4. Sebastien schreef:

  Vergeet er wel niet bij te vertellen dat maar een kleine 10% van de muziekspelers vandaag ogg vorbis ondersteunen. Moet de consument die vandaag een muziekspeler kocht morgen dan maar weer naar de winkel?<br><br><br><br><br><br>Verder wil haal ik dus even alle punten van The European Consumers Organisation aan die er op wijzen dat je dus echt wel iets anders moet aanklagen in plaats van exotische formaten te promoten als de redding voor de consument.

 5. Koen schreef:

  Het “auto-radio’s gebruiken cd-rom spelers, dus het is de schuld van de fabrikant van die auto radio als je een beveiligde cd niet kan afspelen” – verhaal blijkt nogal moeilijk uit te roeien. Jammer, want het is op geen enkel feit gebaseerd en enkel een flauw excuus van de muziekindustrie.<br><br><br><br>Immers, wat is een audio CD? Er is een duidelijke omschrijving van de eisen waaraan een CD moet voldoen om effectief “Compact Disc” genoemd te mogen worden. Elke CD-ROM speler, en dus ook auto-radio, zal zo’n CD perfect kunnen afspelen.<br><br><br><br>Als de muziekindustrie bewust iets produceert dat niet meer voldoet aan die – reeds lang vastgelegde – omschrijving van wat een CD is, dan moet deze niet komen mekkeren dat die opeens niet meer speelt in een CD-ROM. Het ding waar je net 18 euro voor neergelegd hebt in de winkel is immers helemaal geen audio-cd, maar enkel een zilverkleurig schijfje dat er een beetje op lijkt. Als je geluk hebt, en je cd speler interpreteert de regels van wat een audio-cd is, erg losjes, dan kan je de muziek beluisteren. Heb je pech, en heb je een cd speler die zich strict aan de standaard houdt, dan hoor je niks.<br><br><br><br>Persoonlijk vind ik dat dit verkoop van defecte goederen is, je denkt immers een audio cd te kopen, maar krijgt iets wat er een beetje op lijkt, maar de helft van de tijd niet werkt in toestellen die geen enkel probleem hebben met standaard audio-cd’s.

 6. Bazil schreef:

  Wel dan is een game ook gewoon een game en zou het op elke console moeten afgespeeld kunnen worden. Een Audio-CD is geen CD-Rom. Waarom klaag je niet alle DVD fabrikankten aan omdat je je spreadsheets niet kan openen op je DVD speler? Er staat toch DVD op? Wat is het verschil tussen politieke partijen? ‘t zijn toch allemaal mensen? Mja met andere ideeen, maar in sé zijn het allemaal mensen dus schaf politieke partijen ook ineens af want je bedot zo de kiezers?!! Als jij een auto radio koopt die geen audio CD’s kan afspelen dan ben je gewoon geript. Een duurdere versie had het wel afgespeeld zo zit dat nu eenmaal mekaar. Je kan niet altijd voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie