bartcaron.be

No guts, no glory

Ingediend op februari 20th, 2006 door bartcaron

Een digitale cultuurzender zou bijna evenveel kosten als het hele Vlaamse budget voor ontwikkelingssamenwerking, dixit minister Bourgeois in een vrije tribune. In dat geval, discussie gesloten, also sprach Walter Pauli in De Morgen. Voor zoveel intellectuele krachtpatserij buig ik nederig het hoofd. Het project Kranten in de Klas kost de Minister van Media jaarlijks 500.000 euro. Daar kunnen we 3.600 waterputten mee bouwen. Discussie gesloten? De minister van Toerisme pompt 2,5 miljoen euro in toeristische attracties. Daar kan je 21.000 straatkinderen een jaar lang mee verzorgen, voeden en naar school laten gaan. Discussie gesloten? Vlaanderen geeft 2,19 miljoen euro aan de regionale omroepen zodat ze ondertiteling voor doven kunnen voorzien. Met dat geld kunnen we drie miljoen kinderen inenten tegen de zes meest voorkomende kinderziektes. Discussie gesloten?

Laten we alsjeblieft geen appels met citroenen vergelijken. Natuurlijk is het een schande dat het rijke westen veel te weinig uitgeeft aan ontwikkelingssamenwerking. Vlaanderen moet hierover zeker geen hoge borst opzetten. Ons rijke gewest spendeert schandalig weinig aan ontwikkelingsprojecten, en dat is de verantwoordelijkheid van ons allen, maar in de eerste plaats die van de Minister van Ontwikkelingssamenwerking die er kennelijk niet in slaagt hier een deftig budget voor bijeen te krijgen. Maar om dit eigen falen vervolgens aan te grijpen om een maatregel in een ander beleidsdomein niet uit te voeren, dat is toch al te kras.

Als geld dan toch de grootste hinderpaal is voor de digitale cultuurzender, laat me dan nog eens het voorstel uit mijn vrije tribune herhalen en een simpele 1/4-regel toepassen. Laat ons de gevraagde 13 miljoen euro opsplitsen in vier. We doen om te beginnen 1/4 af van de vraagprijs, want bij het zeer ambitieuze project van de VRT kan gerust wel wat vet af om toch nog een zeer goed project over te houden. Laat de VRT binnen haar huidig budget wat middelen herschuiven om 1/4 zelf te betalen. Laat via sponsoring en reclame 1/4 uit de publiciteitsmarkt komen (de reclamemarkt staat te springen om deze tot nu onbereikbare doelgroep te strikken). En laat de Vlaamse overheid enkel bijspringen voor het laatste kwart. Dan spreken we nog over een som van 3,25 miljoen euro. Toch niet onoverkomelijk, me dunkt?

Waar een wil is, is een weg. Wie een visie heeft, een droom ontwikkelt, die zoekt naar manieren om dat te realiseren. Niet onze mediaminister, die neemt het notariaat waar, kijkt wat er beweegt en verstopt zich vervolgens achter studies en adviezen om vooral niet boven het maaiveld uit te komen. Je kan afwachten tot het water op een lekkere temperatuur komt, of je kan in het koude water springen om vast te stellen dat het met die kou na een paar seconden best wel meevalt. Bourgeois wacht af, en verspeelt zo de kans om een voorloper te zijn, een visionair die met zijn beleid het verschil maakt.

Jammer. No guts, no glory.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “No guts, no glory

  1. Sally Mens schreef:

    In het kader van de Nederlandse Taalunie en het Cultureel Verdrag Nederland-Vlaanderen zou zo’n digitale zender ook Groot-Nederlands opgezet kunnen worden. Nu is zoiets met de huidige Nederlandse regering niet te verwachten, maar na de komende verkiezingen … Bart, plaats een artikeltje in Link erover en je weet: het hele Nederlandse parlement heeft het erover. Nieuwe ideëen over Nederland: men test ze uit in Link: tijdschrift over links-liberalisme. Zie ook http://www.eerstekamer.nl/9324000/1/j9vvgh5ihkk7kof/vh6cd1krmoha/f=y.pdf pagina 8 van 32.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie