bartcaron.be

Voetbal op tv // fiscale aftrek in jeugd en sport

Ingediend op juni 29th, 2005 door bartcaron

We konden het gisteren vernemen, de VRT zal ons bombarderen met voetbal. Spaar me ervan alstublieft. Niet omdat ik niet van voetbal zou houden, integendeel, maar het vaderlandse voetbal is niet van dat niveau dat je het kan uitspreiden over vele dagen en uren, tot en met live tweede-klassevoetbal. En dat daarvoor een aantal boeiende programma’s op Canvas moeten sneuvelen … dat is er teveel aan. Ik kan niet anders dan pleiten voor een nieuw VRT-net, ofwel een sportnet, ofwel een cultuurnet. En laat dat dan een digitaal net zijn, maar wel een open net, dus niet betalend en inbegrepen in het basispakket van je kabel-tv. Dan kan je lang en veel genieten van je favoriete wedstrijden of documentaires, duidingsprogramma’s of films. Het zou te gek zijn dat cultuur en sport mekaar gaan verdringen of beconcurreren op de zenders van de VRT. Dan kom ik ook maximaal aan mijn trekken als het over wielrennen gaat, want ik ben een dikke wielerliefhebber. Voor vele Vlaamse huisgenoten zijn die uren koers eerder een gesel dan een zegen. Het wordt teveel voor Korneel.

geld.jpgEn dan de reactie van de voorbije dagen op de fiscale aftrek voor jeugd- en sportkampen. Enkele dagen geleden werd bekendgemaakt dat de fiscale aftrek voor kinderopvang zou worden uitgebreid naar jeugdkampen en speelpleinwerkingen voor kinderen tot 12 jaar, en dat tot maximum 11,20 euro per dag per kind. Mooi zo, zou je op het eerste gezicht denken. Maar merkwaardig genoeg kwamen daar eerder zure reacties op. Het jeugdwerk vroeg zich meteen af wie voor de administratieve last zou moeten opdraaien, zijzelf? De sportsector was ontstemd omdat zij blijkbaar ‘vergeten’ waren. Nu blijkt dat de administratie zeer beperkt is en dat de sportsector niet mee mag op fiscale reis omdat federaal minister van financiën Reynders dat niet toelaat.
Maar misschien moeten we daar allemaal eens even bij stilstaan. Is dat wel zo’n goede maatregel? Ik denk persoonlijk van niet. Wie heeft het meeste baat bij een aftrek van de bijdrage van je belastbaar inkomen? Mensen met een behoorlijk tot hoog inkomen. Mensen met een laag inkomen en dus geen of weinig belastingen betalen, hebben er geen profijt bij. Het is dus een maatregel die vooral ten goede komt aan de middenklasse en beter. Het kan ook een negatief effect hebben op de prijs van de kampen, want waarom zouden de jeugdverenigingen nog zo’n grote inspanningen moeten doen om de kost zo laag te houden als de ouders een aftrek kunnen genieten?
Zou het eigenlijk niet veel beter zijn dat het geld gewoon wordt uitgekeerd aan het jeugdwerk of het sportwerk zelf. Ik weet dat het eigenlijk niet kan – fiscaliteit is een bevoegdheid van de federale overheid, sport en jeugdwerk zijn gemeenschapsbevoegdheden – maar het zou deze sectoren ten goede komen. De meeste jeugdverenigingen zijn wijs genoeg om een goede prijs te bepalen, en meestal zijn er ook lage tarieven voor gezinnen die het moeilijker hebben. In de kinderopvang is er een regeling van prijszetting volgens inkomen. Dat is rechtvaardig.
En ondertussen, bij gebrek aan beters, zouden we beter de fiscale aftrek meenemen; en minister Reynders, liefst ook in de sportsector.

Vandaag staat een vrije tribune over cultuurparticipatie in De Morgen en De Standaard. Ik schreef ze samen met Chokri Mahassine en Herman Schueremans. We doen een oproep aan de bevolking om te genieten van zoveel moois

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Voetbal op tv // fiscale aftrek in jeugd en sport

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie