bartcaron.be

De Kortrijkse politie op haar best

Ingediend op januari 8th, 2012 door bartcaron

Het lijkt een fait divers, maar in Kortrijk is een vreemde man drie dagen lang opgesloten, al had hij correcte papieren, verbleef hij legaal in het land en kon hem geen misdrijf ten laste worden gelegd. Een foutje van de lokale politie … Blijkbaar wordt elke vreemdeling een gevaar voor de samenleving. Over onze lokale politie valt veel te zeggen. Zo leggen ze vreemde prioriteiten. Onze politie kan de toenemende brutale overvallen niet de baas en heeft geen tijd heeft om controles te doen naar snelheidsduivels aan schoolpoorten. De politiezone Vlas, zo heet die, is in ieder geval het korps met de meeste officieren van het hele land. Die zitten bureauwerk te doen – wat is me een raadsel want een beleidsplan van de politie hebben we nog nooit gezien. Als de helft de straat zou opgaan, zou dat de veiligheid zeker evenveel ten goede komen.

Voor ik de politie, mijn vriend (!?) zwart maak, terug naar het Albanese raadsel. De feiten dus. Zamir Fusha is een Albanees die in Finland woont en familie heeft in Kortrijk. Met zijn zwangere echtgenote en zijn kinderen bezocht hij die de voorbije dagen. Niks bijzonders, toch? Hij ging trouwens cadeautjes kopen op oudejaarsdag. Toen hij de winkel uitkwam viel de politie op zijn nek. De man werd opgepakt en opgesloten in een cel van het lokale politiecommissariaat. Op nieuwjaarsdag werd Zamir gratis (sic) naar De Refuge in Brugge gereden. Dat is een gesloten opvangcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Daar hielden ze hem twee dagen vast. Naar verluidt kwam hij pas na twee dagen vrij, na vele telefoontjes én na bemiddeling door de Finse Ambassade.

Beste lezer, veronderstel dat je hetzelfde zou overkomen in het buitenland … Een fout maken kan iedereen overkomen, maar de blunder pas na drie dagen ontdekken? In iedere geval was de familie woedend. Of de man dan toch zou geseind zijn?  Of toch illegaal naar België zou zijn gekomen? Het was zijn derde bezoek aan België en tot vorige week had hij nooit problemen gehad. Zijn papieren zijn zoals ze moeten zijn, correct.

Eind goed, al goed? Nee. Nu begint het klassieke spelletje ‘mekaar de schuld geven’. Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken heeft de politie een fout gemaakt, omdat zij de verblijfsvergunning van Zamir niet zou hebben gecontroleerd. De politie zegt dat ze wel correct heeft gehandeld. Die zegt dan weer dat het de schuld is van de Dienst Vreemdelingenzaken. Vreemd allemaal. Ik kan nog begrijpen dat een agent op oudejaarsdag in een speciale stemming verkeert, maar dit laten gebeuren? Was er geen enkele van die dure officieren op dienst? Allemaal op vakantie naar Tenerife?

En ja, onze burgemeester, Stefaan De Clerck van Kortrijk wil de zaak onderzoeken. Binnen enkele jaren krijgen we dan misschien wel de ware toedracht. Ten minste als ik zijn doortastendheid afmeet aan het tempo dat Justitie en het gevangeniswezen werd hervormd … Fijne man, daar niet van. Hij mag mij maandag, op de gemeenteraad een serieuze uitleg geven.

Het zal je maar overkomen, op familiebezoek naar België komen en als dank voor je bijdrage aan de lokale economie drie dagen achter de tralies verdwijnen. Vuurwerk, dat moet die zaak zeker nog veroorzaken, al zal dat geen feestgedruis zijn.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor De Kortrijkse politie op haar best

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie