bartcaron.be

Nieuwjaarwensen en scheldproza

Ingediend op december 29th, 2011 door bartcaron

Nieuwjaarwensen. ik verstuur ze aan iedereen die in mijn adresboek staat. Altijd een beetje spannend welke reacties daarop komen. Veel nietszeggende, van beleefdheid bulkende antwoorden, vaak zelfs haast anoniem, helaas zelden met een persoonlijke touch. Naar die laatste kijk ik reikhalzend uit. Ik kreeg toch enkele mooie reacties. Maar ik krijg ook zeer negatieve antwoorden. Sommige mensen vinden er hun plezier in om stront over politici heen te kieperen. Ze maken geen onderscheid tussen ‘politiekers’ van de verschillende partijen.  Allemaal eender. Ze steken ze allemaal in dezelfde zak en gooien ze dichtgebonden in de Leie.
Ik stoor mij wel aan dit soort proza. Leuk is anders. Ik doe soms nog de moeite om te antwoorden en uit te leggen wat ik zoal uitricht.

Mijn eigen nieuwjaarswensen zoals ik ze mailde klinken zo:
Een ontroerende toneelvoorstelling, een tot nadenken stemmende film, een confronterende tentoonstelling, een adembenemende circusact, een verrassende cursus, het zijn gewaarwordingen die je niet kunt uitdrukken in categorieën als financiële opbrengst of de bijdrage tot het bnp. De enige maatstaf lijkt me het menselijke geluk. Maar hoe je dat moet uitdrukken, daarvoor heeft nog geen enkele wetenschapper een eenheid kunnen bedenken. Dat geluk, of liever de bijdrage van kunst en cultuur tot het bruto nationaal geluk, is zoiets als een overtuiging. Ze houdt steek omdat kunst – zowel kunst maken als ervan genieten door ernaar te kijken of te luisteren – de meest menselijke kwaliteit is die we we kennen. En omdat ze, zonder er dwang op te leggen, bijdraagt tot een betere wereld.
Wij wensen je in 2012 een jaar toe vol mooie momenten en ontmoetingen.

Hieronder staat, vooral voor de lezer met enig onderscheidingsvermogen, een kleine selectie citaten uit reacties. Ik laat de bronvermelding achterwege, uit respect voor de stellers van dit soort proza. Tik- en taalfouten laat ik ongemoeid.

Nogmaals een ELITAIRE bedoening. Welk” volk” ga je daramee “gelukkig of gelukkiger maken”?
Als dit inderdaad de maatsctaf moet zijn, ja, … (…) De meest mesnelijke kwaliteit is solidariteit. Maar de pseudo-linkse “kunst-elite”  is daarvan geen voorstander, o nee, integendeel: ze is sterk in overheidssubsidies te reclameren om hun korporatistisch, marginaal handeltje drijvend te houden, ten koste van sociale noden te leningen.
En ja, kunst is elitair. Alleen reeds wat er gerangschikt wordt onder “kunst”, is van het zotste af. De pseudo-intellectuele linksen, waar jij een prominent lid van bent, vieren er hun hoogmissen. En menen oprecht dat ze wereldmoraalridders kunnen en mogen zijn, en zijn. (…) En de enige “binding” met het volk, met de basis, is dat dit volk wel moet betalen voor allerlei subsidies voor marginale “kunstverschijnselen”.
Geef het kunstensubsidiegeld aan arme stakkers die een klein leefloontje/pensioentje ontvangen. Daarmee zou/zal je nu wel eens meerdere mensen gelukkig(er) maken.
Maar ja, ervaring leert dat linksen er enkel op uit zijn hun eigen geluk voorop te stellen.

Heel vreemd dat ik dit jaar gelukwensen krijg en vorig jaar niet. Zitten de gemeenteraadverkiezingen daar voor iets tussen ??? (…) Neen, deze mail is enkel en alleen om u een zalig 2012 toe te wensen, want wij -politiekers- hebben geen bijbedoelingen.

Ik vraag me trouwens af waarom een politieker -zoals u- maar een loopbaan van 20 jaar moeten hebben om een volledig pensioen te hebben en dat wij -als gewone bediende- het dubbele moeten doen. Ik vraag me af waarom een politieker -zoals u- na 4 jaar in het parlement te hebben ‘gezeten’ een pensioen krijgen van meer dan 1200 €. Ik zeg heel duidelijk ‘gezeten’ want wat doet een volksvertegenwoordiger in het parlement ? Wat is zijn verdienste in die 4 jaar, wat is uw verdienste ?
(…) Als politieker moeten jullie zich soms echt schamen. Heel wat mensen verstaan jullie niet meer en heel wat mensen keren de politiek de rug toe met gevolg dat velen een soort van proteststem willen uitbrengen, met alle gevolgen vandien. Men oost want men zaait
Ik wens u ook een zalig 2012 toe. Vooral een jaar waarin u en uw collega’s tot inzicht komen dat het bij jullie zo niet verder kan. Dat jullie in de eerste plaats moeten veranderen en niet de mensen die voor jullie stemmen.

Wat moet een mens daarop zeggen? Mijn partij bestrijdt de praktijk dat parlementairen slechts 20 jaar dienst moeten hebben voor een volledig pensioen. Wij doen dat al vele jaren, meestal staan we allen. Zelf heb ik ondertussen 35 jaar gewerkt, nooit een dag gedopt ….
Veel of niet veel werk? Wie is geïnteresseerd om eens een dagje met mij door te brengen? Dan kan iedereen zien wat wij zoal doen. Laat maar iets weten.
Velen scheren alle politici over dezelfde kam. Zou ik niet doen, maar het is natuurlijk gemakkelijk dat wel te doen. Dan is schelden zoveel makkelijker.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Nieuwjaarwensen en scheldproza

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie