bartcaron.be

De dividenden van Pukkelpop …

Ingediend op november 21st, 2011 door bartcaron

Ik schrijf normaal niet over andermans portemonnee. Elke persoon moet zijn eigen rekening maken. Maar als die persoon ook een politicus is, dan is dat toch anders. Hoe rijkdom (of toch de toegang ertoe) verdeeld worden, is een heikele kwestie. Daar ligt de ideologische grondslag van elke discussie over belastingen en inkomens. We accepteren dat we ons persoonlijk niet bemoeien met andermans loon of inkomen. Dat is privé, zo klinkt het. Akkoord. Al kan je mijn inkomen* perfect vinden, zo hoort dat bij publieke personen als politici.
Hoe ver kan je gaan? Het drama op Pukkelpop heeft veel harten beroerd.
Er rees begrip voor de constructie van organisator van Chokri Mahassine om de mensen die een ticket kochten, maar door de ramp niet van de muziek konden genieten, niet terug te betalen, maar de volgende jaren te compenseren via (verhandelbare) drankbonnen. Niet iedereen vindt dat zo correct. Een aantal mensen willen hun geld terug, maar dat wil Pukkelpop niet doen, en kan het naar verluidt ook niet doen, want dan zou het festival failliet zijn. De drie miljoen euro op de rekening van de vzw zou daar niet voor volstaan, en dan heeft het festival in de toekomst geen financiële liquiditeiten genoeg om de artiesten uit te betalen. Dat is een plausibele uitleg. Een faillissement brengt ook niks bij aan onze rockscene.
En toch wringt het een beetje. Ik voel mij er ongemakkelijk bij. De weledele rockmuziek is al lang de kinderschoenen ontgroeid, of liever heeft de sfeer van het idealisme achter zich gelaten. Muziekplezier wordt nu verrekend in harde valuta. Ik vertrouw Chokri wel, al staat hij volgens mij iets te dicht bij dat andere wonder uit de rockwereld, Herman Schueremans, ook een collega uit het Vlaams parlement. Herman Schueremans leidt Live Nation, dat het overgrote deel van de bands levert die optreden op Pukkelpop. Live Nation beheerst immers de internationale markt van de rock en pop. Deze situatie is overigens niet anders voor de andere muziekfestivals in ons land. Monopolievorming is een meer dan dreigend fenomeen op deze markt van muzikaal plezier.

Maar nu is bekend geraakt dat aan de aandeelhouders van het festival een groot dividend is uitbetaald. Qué Pasa, zo heet de vennootschap achter Pukkelpop, heeft in 2010, voor het eerst sinds de oprichting in 1996, een eenmalig dividend uitbetaald. Chokri en zijn echtgenote betaalden zichzelf 882.353 euro uit. Een boos kamerlid van Open VLD meent nu dat Chokri daarvan een deel moet terugbetalen om het festival uit de financiële nood te helpen. Correct? Mahassine vindt het alvast populistisch, aldus de krant De Tijd: ‘Alsof ook alle Dexia-bestuurders hun bonussen van de afgelopen zestien jaar zouden moeten terugstorten’.

Mijn opvoeding heeft me geleerd niet te snel te oordelen, en zeker niet te veroordelen. Ik doe dat dus niet, maar de situatie roept toch veel vragen op. Mijn gewaardeerde collega uit het Vlaams parlement is een sympathieke man, een sociaal-democratische politicus met een grote gevoeligheid voor sociale thema’s, een man met een goede neus voor goede muziek en en een onvolprezen festivalorganisator. Maar in de big business van de rockmuziek overeind blijven met je principes, is zeker niet eenvoudig … En eerlijk gezegd, ik zou ook niet in zijn schoenen willen staan. Dividend of niet …

*Zie de website van De Standaard.
(http://www.standaard.be/extra/financieelrapport2009/detail.aspx?persoon=10)

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor De dividenden van Pukkelpop …

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie