bartcaron.be

De vierde macht: journalisten aanduiden bij loting?

Ingediend op oktober 3rd, 2013 door bartcaron

Interessant, zeker weten. Dat is mijn eerste reactie op de analyse die David van Reybrouck maakt en op voorstellen die hij doet in zijn nieuwe boek. Hij heeft grote en terechte vragen bij de werking van de democratie, en zeker bij de rol van de politieke partijen. Ik herken het. Het gekissebis dezer dagen is niet schoon meer. Het beeld van een politicus wordt met de dag zwarter, als hij/zij de zuurverdiende centen van de bevolking weggraait om zichzelf te verrijken, en dat meestal zonder er hard voor te werken.

Het volk verdient de politici die heeft, zegt men wel eens. Mocht dat zo zijn, dan zegt dat ook niet veel moois over de Vlamingen. Zure melk is ons lot. Ook voor groenen. Zij mogen dan nog proberen de witte ridder te spelen, de gave des onderscheids dringt niet door tot in de dorpsstraat.

De democratie in ons land is als een uitgesleten traploper: ooit mooi en praktisch, maar nu lelijk en gevaarlijk. Van Reybrouck wijt het niet alleen aan de slijtage, maar ook aan de constructie zelf. Het partijpolitieke spel wordt belangrijker dan de inhoud, dan de maatschappelijke keuzes die moeten gemaakt worden. Het versluiert de waarheid,

De partijpolitiek heerst. Op de hoofdkwartieren worden de strategische positionering en de spelletjes bedacht, in de parlementen en regeringen worden ze uitgevoerd. Is het echt zo? Of speelt hier nog een andere kracht, een vierde machtige actor? Namelijk de pers. Een kritische pers is noodzakelijk in een democratie, om de bevolking, de kiezers dus, goed te informeren. Maar is het ondertussen geen gevreesde vierde macht geworden? Politici hebben de pers nodig. Het is de megafoon van hun politieke werk. Niet dat ze er meestal zo tevreden over zijn. Ze sakkeren erop, net omdat diezelfde pers steeds meer de reële agendasetting van het politieke handelen bepaalt. Maar vooral omdat de pers oh zo graag zelf de politique politicienne aanblaast. Gisteren werd o.a. over klimaat, over musea, over de Oosterweelverbinding gedebatteerd in het Vlaams parlement. Wat bracht Villa Politica en waarover berichten de kranten vandaag? Kijk het maar eens na, maar zeker niet over deze thema’s.

Daarom heb ik een voorstel. Als we de senaat kunnen vervangen door een groep burgers die representatief zijn voor onze bevolking, want via loting aangeduid, dan zouden we dan beter ook doen met (een deel van) de krantenredacties. Ik stel voor dat een kwart van de krantenredacties voortaan bestaat uit burgerjournalisten die via het lot worden aangeduid.  Misschien, of is het wellicht, zullen die burgerjournalisten over andere onderwerpen schrijven dan de doorwinterde profs. Die burgers zullen het politieke gehakketak wellicht links laten liggen en het onnozele gespin achterwege laten, maar objectief de feiten beschrijven en geargumenteerde oplossingen voorstellen. Als ze dat kunnen in de senaat, dan kunnen ze dat ook in de media. Ik zie het al gebeuren: een heldere analyse van een probleem, een overzicht van de remedies met de consequenties voor de belastingbetaler. Nuchter, vanuit de inhoud en de maatschappelijke noodzaak om de problemen op te lossen.

De pers moet, wat mij betreft, niet wachten tot de senaat wordt hervormd, ze mogen er morgen aan beginnen, in De Standaard, Het Laatste Nieuws en andere kranten, in weekbladen als Knack of Humo, op VTM en de VRT.

Of droom ik?

Ingediend onder mijn gedacht 2 reacties

2 reacties op “De vierde macht: journalisten aanduiden bij loting?

  1. Pascal Cornet schreef:

    Dan moet je ook de adverteerders bij loting aanwijzen.

  2. Pär Ongeluck schreef:

    met alle respect, Bart, maar ik vind uw voorstel volkomen naast de kwestie. Kritiek op de werking van de democratie zoals wij die kennen – de particratie – ontzenuw je niet door een aanval op die instellingen die kritiek formuleren. Begrijp mij niet verkeerd: ik ben ook niet gelukkig met de manier waarop de pers werkt. Of, eigenlijk moet ik zeggen: niet werkt. Wie echter een klein beetje zoekt vindt wel voldoende informatiebronnen, die hem toelaten zich een juister beeld van de werkelijkheid te vormen dan dat wat via de reguliere media wordt opgehangen. Burgerjournalistiek bestaat dus al. In ruime mate, zelfs. En is misschien wel invloedrijker dan veel van onze kranten en onze verkozen politici durven vermoeden.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie