bartcaron.be

Waarom voert Vlaanderen nog steeds wapens uit naar het Midden-Oosten?

Ingediend op augustus 22nd, 2013 door bartcaron

Het geweld in Egypte escaleert. Kerken worden platgebrand, christenen worden gedood, vernielingen worden aangebracht. Doden en gewonden, elke dag opnieuw. En toch. Toch reageren de Europese instanties en Vlaanderen erg gematigd. Geen grootse woorden, laat staan daden. Er wordt naar goede gewoonte braaf gereageerd op het almaar toenemende geweld en de wreedheden. Vlaanderen kan nochtans, ook zonder de Europese instanties, veel meer doen. Om te beginnen: ze kan een wapenembargo instellen naar de landen in het Midden-Oosten.

Vlaanderen voert vandaag nog steeds wapens uit naar het Midden-Oosten. Het Vlaamse Gewest zette de export van wapens naar een aantal landen zoals Libië, Egypte, Bahrein, Syrië en Jemen dan wel on hold, maar naar de andere landen in het Midden-Oosten blijft Vlaanderen wél lustig wapens uitvoeren. Het is een utopie om te denken dat deze wapens niet verder gaan dan de grenzen van het land naar de welke ze zijn uitgevoerd. Na-tuur-lijk verkopen landen zoals Saoedi Arabië de wapens door aan bevriende buurlanden. Bevriende buurlanden zoals – jawel – Egypte.

Saoedi-Arabië zal het Egyptische leger ter hulp komen als Europa hardere maatregelen neemt tegen Egypte. Dat beloofde de Saoedische minister van buitenlandse zaken. Hulp met militair materiaal van bij ons dus. Dat is geheel onaanvaardbaar. Toch voor onze partij, maar wij hopen ook voor de andere partijen in het Vlaams parlement. Groen vraagt de Vlaamse meerderheidspartijen dan ook om actie te ondernemen. Zij kunnen een wapenembargo instellen tegen landen zoals Egypte en Saoedi-Arabië. Vlaanderen, dat zo graag internationaal excelleert, kan zijn kans grijpen en pleiten voor wapenembargo’s tegen landen met dreigende conflicten. Nu veroordelen de Europese instanties en Vlaanderen het geweld, maar op hetzelfde moment voeren ze wapens uit naar de regio. Dat is een ronduit hypocriete houding.

Geen wapens. En ook geen geld. Toch niet als het van Groen afhangt. Europa kan vijf miljard euro aan investeringen in Egypte opschorten. Ook de Verenigde Staten kan soortgelijke beslissingen nemen. De Belgische regering kan daar een zeer duidelijk standpunt rond innemen. Geen steun aan een leger met bloed aan de handen, geen steun aan fanatieke moslimbroeders of aan ex-president Morsi die de kans op een democratische en economische heropleving van zijn land grondig verspeelde en zich ontpopte als een nieuwe dictator. Het geweld moet unaniem worden veroordeeld, zowel van het leger als van de Morsi-aanhangers. Europa en de Verenigde Staten moeten klare taal spreken én handelen. Ze moeten aandringen op een derde weg die echt garanties biedt voor democratie: het leger moet de weg vrij maken voor echte nieuwe verkiezingen. De strijd voor democratische vrijheden kan daarbij niet verengd worden tot een strijd voor laïcisering. Ook democratische islamitische krachten moeten opnieuw een plaats vinden in dit proces. De strijd tussen gelovigen en seculieren kan in de context van een land als Egypte met een diep gelovige moslimbevolking alleen maar tot verdere ontsporing leiden.

Ingediend onder bart schrijft Reacties uitgeschakeld voor Waarom voert Vlaanderen nog steeds wapens uit naar het Midden-Oosten?

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie