bartcaron.be

Dag Minister Bourgeois en burgemeester Landuyt

Ingediend op augustus 3rd, 2013 door bartcaron

U hebt het paviljoen van Toyo Ito gedeclasseerd.

Dat laat het stadsbestuur toe het af te breken. Het paviljoen was als monument beschermd, als een getuigenis van Brugge 2002, de culturele hoofdstad van Europa. In de aanloop van Brugge 2002 was ik coördinator van dat project. Dus ja, mijn hart bloedt.
Dat doet u in de vakantie. In de komkommertijd in de politiek. Toch heb ik het opgemerkt, al ben ik ver van huis. Maar ik heb geleerd net dan op je hoede te zijn. Dan worden de vreemdste beslissingen genomen. Ver van de parlementen of gemeenteraad, want die zijn in reces, zoals dat heet. Ver van de vakpers, die met een verlaagd ritme werkt.

Het paviljoen van Toyo Ito is een symbool. Het staat voor een mentale switch in Brugge. Van historische stad naar hedendaagse stad. Een eenvoudig paviljoen, ontworpen door één van ‘s werelds grootste architecten. Niet onomstreden. Akkoord, van dag één was er gedonder over en dat is blijven duren. De spotters hadden het over de garagebox van de gouverneur, die vanuit zijn residentie recht het paviljoen kan binnenrijden.

O ja, het was bedoeld als tijdelijk gebouw, niet om de eeuwigheid te trotseren. Maar toch. Was het Atomium dat ook niet? En het Amerikaans theater? Het gebouwtje was schromelijk verwaarloosd door het vorig stadsbestuur. De waterpartij waar het in stond, was vervangen door de voor Brugge oh zo typische kasseistenen. Lelijker kon moeilijk. Uw voorgangers, mijnheer Bourgeois, hadden ook al geprobeerd ervan af te geraken, maar dat had uw voorganger, Dirk Van Mechelen een stokje voor gestoken.

En nu is het gelukt. Dank zij de inspanningen van burgemeester Renaat Landuyt die er al zijn vrienden uit Brussel voor heeft aangesproken. Dat werkt dus nog. Zelfs als zit uw partij, mijnheer Bourgeois, niet eens in het college van burgemeester en schepenen. Dat laatste is dus een beetje vreemd.

Moeten wij nu treuren? Mocht is de voorwaarden kennen, dan zou ik dat misschien doen, mijnheer Bourgeois, maar ik ken ze niet. En vanuit mijn eigen verre vakantieverblijf krijg ik ze niet te pakken. Ik zal een omstreden standpunt innemen. Van mij mag dat paviljoen daar weg, als er maar goed voor wordt gezorgd en als er iets in de plaats komt van een even hoog niveau. Elk woord van die zin telt. Het was een tijdelijk gebouwtje, zodus …

Berg dus dat paviljoen op in een goede bergruimte, zodat het zeker niet in nog slechtere staat geraakt. Liever dat, dan het op een andere plek, onbetekenende plek in Brugge neer te poten. Want het weghalen van de Burg doe je niet straffeloos. Later kan het dan opnieuw uit de kast worden gehaald. Het stadsbestuur moet op die plek, ergens op de (uitgestrekte) Burg een nieuw hedendaags architecturaal pareltje laten bouwen, ontworpen door een andere toparchitect. Het mag van mij opnieuw de gemoederen ophitsen, discussies aanwakkeren …. En later, veel later kan het paviljoen van Toyo Ito de bergplaats verlaten en ooit weer getoond worden. 
Misschien staat dat in het akkoord tussen uw diensten, minister Bourgeois, en de stad Brugge. Ik hoop het althans.

Groeten uit het mooie Baskenland (waar ik elke dag verbaasd sta te kijken van de architectuur). Stadsontwikkeling in Vitoria-Gasteiz, in Logrono … daar kunnen wij in Vlaanderen een punt aan zuigen.

Bart Caron
PS Ik verneem dat de beeldengroep “De Geliefden’ ook verplaatst moet worden. Geen probleem heren Bourgeois en Landuyt, van mij mag je het meteen naar de smelterij brengen. Het brons zal nog een aardige stuiver opbrengen. En het zal kunstenaar Jan Verhaeghe, niet de maker van het beeld, maar een kritische Bruggeling die met het beeld ooit iets symbolisch deed maar daar onterecht voor gestraft werd, ongetwijfeld plezieren. Mij ook.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Dag Minister Bourgeois en burgemeester Landuyt

  1. Jan Verhaeghe schreef:

    Het gaat inderdaad de goede kant uit Bart.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie