bartcaron.be

Dag Philippe, bijna koning der Belgen,

Ingediend op juli 18th, 2013 door bartcaron

Vergeef me mijn nieuwsgierigheid. Ik wil zo graag uw culturele smaak kennen. Mag dat?

Wij politici moeten onze vakantie nog even uitstellen, tot 21 juli. Want vanaf dan moet u de zware last van een gouden kroon torsen. Hebt u die laten ontwerpen door een Belgische designer? En uw kostuum? Noblesse oblige, vive le roi. En ‘le vin de France’ voeg ik er spontaan aan toe, refererend naar een lied van Willem Vermandere, waarin hij de ambiguïteit van Vlaanderen hekelt. Ja Philippe, zo zijn de Vlamingen: in het Frans klinkt het chiquer. Le Lion d’Or, L’Estaminet, de Cercle. Maar de Vlamingen gooien hun frustratie af. Nu voert de grootste politieke partij in Vlaanderen campagne om namen te vervlaamsen. Er breken voor uw huis moeilijke tijden aan.

Maar laat ons niet zuchten en kreunen. Deze zomer wordt uw zomer, en nog een beetje die van uw vader Albert. En van uw drie koninginnen. U zou ze kunnen verdelen onder de Belgen. Zoals de Britten. Een hertogin voor Vlaanderen, eentje voor Wallonië en eentje voor Brussel. Dan heeft minister-president Kris Peeters meteen een aanspreekpunt. Hij, de man van de Copernicaanse omwenteling die nu graag wekelijks of koffievisite zou willen gaan in uw koninklijke paleis. Och. Weet u beste Philippe, we houden niet zo hard van onze Belgische koningen. We nemen die erbij als ritueel object, als een soort noodzakelijk kwaad, als rustpunt in lamlendige regeringsvormingen. Maar vooral als voorwerp van spot. De politieke macht van uw Saksen-Coburgs is in anderhalve eeuw steeds verder ingeperkt. Helaas zijn de kosten zijn navenant gestegen. De vergrijzing slaat overal toe, tot zelfs aan het hof. U moet dringend een pensioenplan uitwerken voor uzelf en uw nazaten. U kan uw bijdrage voortaan aftrekken van uw belastbaar inkomen. Als dat geen goed nieuws is.

Mijn beste koning, ik ben eigenlijk zeer benieuwd naar uw culturele interesses. Vorsten mogen niet alleen bezig zijn met het materiaal welzijn van de bevolking en zichzelf, ook het immateriële verdient aandacht. We moeten toch ook een beetje amuseren. Ik had vroeger al eens de gelegenheid om met uw echtgenote en haar Hollandse evenknie een gesprek te voeren over de geschiedenis van de Nederlandse (-talige) literatuur. Een gesprek voeren is dat natuurlijk niet. Maar toch. Ik wil het u wel verklappen, van die allochtone Hollandse koningin was ik onder de indruk. Al bedoel ik daar niks negatiefs mee. Daar weten ze tenminste nog wat dat is, inburgering en integratie.

Uw interesse in kunst en cultuur, daar wil ik het over hebben. Het lijkt me een bijzonder goed bewaard geheim. Of toch niet? Maar het hoort toch een beetje bij de titel, vindt u niet? Naar Bruce Springsteen geweest? Nee? Ooit al eens op de wei geweest van Werchter, de tent op Middelheim, of het Brugse Minnewaterpark, op Cactus? U wil toch meer contact met het volk … dat bewees u al op de 20 km van Brussel. Maar onze festivals, die zijn echt de moeite waard. En niet alleen voor de muziek. Al eens aangeschoven in de rij om drankbonnetjes te kopen? Of de ervaring gedeeld als je oh zo dringend,naar het toilet moet en er precies nog tientallen anderen dezelfde nood ervaren? Houd u die armbandjes dan ook maanden lang aan uw pols? Koopt u er een t-shirt? Onder uw volk vertoeven, heet zoiets. Niet zoals in Bozar, het paleis voor Schone Kunsten, het bijna-huistheater van uw familie. Op festivals is er geen protocol, geen getimed applaus, geen stijf gedoe. Ik zie u en uw muze – ik kom even op haar naam niet. Oh ja, Mathilde – er tussen het volk, het Belgische volk kamperen. En jiven? Of bent eerder een liefhebber van jazz? Over uw kunstzinnige smaak is niet veel bekend. U moet er niet mee inzetten. Ik houd ook meer van jazz en folk dan van rock. Hebt zelf ooit muziek geleerd? Speelt u rockgitaar? Droomt u heimelijk van een studio vol Fender Stratocasters en Peavy-versterkers? Misschien een metal-fan? Dat past goed bij uw liefde voor straaljagers. Of kijkt u liever de concerten van de Koningin Elisabethwedstrijd op televisie?

Uw mama heeft die artistieke microbe wel. Daar hebben Jan Hoet en Jan Fabre voor gezorgd. Hebt u van inspirerende gasten in uw vriendenkring? Ik ben echt curieus. Laat het weten aan de Belgen, sire. Ga op de eerste rij gaan zitten in de Palais des Papes in Avignon om er onze topartiesten te smaken, of bezoek de Gentse feesten. Neem als chaperon dan maar Jan Briers mee. Als gouverneur is hij de facto een trouwe vazal, maar ook een potentiële gids in uw zoektocht naar de goede smaak. Betaal deemoedig uw ticket, maar let op uw beurs, zijn festival is net als alle andere permanent op zoek naar sponsors. Zo breed hebben culturele organisaties het niet.

Uw nederige landgenoot,

Bart Caron

Vlaams volksvertegenwoordiger

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Dag Philippe, bijna koning der Belgen,

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie