bartcaron.be

Waar rijdt copiloot zonder richtingsgevoel heen?

Ingediend op maart 27th, 2013 door bartcaron

Burgemeester Van Quickenborne droomt van een rally in Kortrijk. Voor zichzelf ziet hij in eerste instantie een rol weggelegd als copiloot, al heeft hij, rusteloze ziel als hij is, ook wel zin om zelf eens het gaspedaal diep in te drukken.
Mocht ik hem een goeie raad mogen geven, ik zou hem adviseren om meteen voor de positie aan het stuur te kiezen. Omdat ik hem zo’n grootse bestuurder vind? Nou nee, niet echt. Maar wel omwille van het feit dat je van iemand die aast op een copilootzitje, toch net iets meer richtingsgevoel verwacht. Een klein half jaar na het razendsnel smeden van een stadscoalitie is nog steeds niet geheel duidelijk welke koers er de komende jaren zal geracet worden. We kregen dan wel een mooi ogende brochure in de bus – die eerder al te lezen was op de lokale mediasites, doch dit terzijde – een concrete marsrichting was er niet in te ontwaren.

De begroting zou vast meer helderheid brengen. Deze kan immers niet opgeleukt worden met aardige kiekjes of holle bonmots. In een begroting staan de naakte cijfers en uit alle uitgave- en inkomstenposten, en vooral dan de meerkosten, meeropbrengsten of besparingen, moet er dan toch wel een visie te destilleren vallen, zou men denken. Zou, want bepaald glashelder is de begroting niet te noemen. Er werd dermate gejongleerd met rubrieknummers en allocaties dat een kat er zijn jongen niet meer in terugvindt. Neem nu een uitgavepost die bij mij direct in het oog sprong: ‘sproeistoffen’; een toename van 3.000 euro naar 95.000 euro. Een verwerpelijke, doch duidelijke beleidsvisie zou je denken: alles doodspuiten. Edoch onder ‘sproeistoffen’ wordt een beetje van alles verstaan, waarvan een minieme fractie sproeistoffen.
Een dergelijke manier van werken heeft een naam: de vis verdrinken. En dan heb ik het niet over de zeevis uit de Leie waarmee op te grote verkiezingsaffiches werd uitgepakt.

Maar worden we dan helemaal in het ongewisse gelaten omtrent de toekomst van onze stad? Nee. Het meest heldere deel van de begroting is het sociale luik – of moeten we in dit geval spreken van het ‘zogenaamd sociale luik’? In het bestuursakkoord klinkt het heel mooi: ‘van onderstand naar empowerment’. Maar hoe wordt dit op het terrein vertaald? Het is wellicht wat kort door de bocht, maar aan ‘de arme kindjes’ een pennenzak van Mega Mindy geven omdat ze niet zouden gestigmatiseerd worden op school, is dat empowerment? Nee, mocht CD&V zo tewerk gaan, zou men het ‘een werk van barmhartigheid’ noemen, Franciscus achterna. Bij de PS zou het heel giftig ‘cliëntelisme’ genoemd worden. Volop inzetten op armoedepreventie, dat is empowerend, maar dit wordt net afgebouwd en zo ontstaan er wachtlijsten voor budgetbegeleiding. Dat is van onderstand naar achterstand.
Is dit de lijn van de nieuwe coalitie? Of is het de rode lijn? En is er dan ter compensatie een blauwe streep die door de sector van de sociale economie getrokken wordt? Toegegeven, dat veld is versnipperd en haalt daardoor wellicht niet de best mogelijke resultaten, maar is een ontmanteling dan de beste oplossing? Wie is erbij gebaat? Alvast de doelgroep niet en al evenmin de stadskas, want het is gewoon een verschuiven van problemen.

Ik kan me echt niet van de indruk ontdoen dat Kortrijk op dit moment geen eenduidige koers vaart. Er is de blauwe lijn, overvol ambitie, er is de rode lijn, eveneens boordevol ambitie, maar daarom niet dezelfde ambities, en zo nu en dan valt er een streepje geel te ontwaren. Maar waar is de weg, de waarheid en het leven (het is Goede Week voor iets)?
Ik hoop alvast dat de rallyrijder die onze burgervader als copiloot meekrijgt, beschikt over een goed oriënteringsvermogen of een degelijke GPS. Anders zou zijn Rally van Kortrijk, in tegenstelling tot de Paris-Dakar, wel eens kunnen eindigen in Dakar.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Waar rijdt copiloot zonder richtingsgevoel heen?

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie