bartcaron.be

Het niveau van de journalistiek in Vlaanderen …

Ingediend op januari 16th, 2013 door bartcaron

Wanneer de koning het in zijn kerstboodschap over populisme had, voelde de N-VA zich meteen aangesproken. Zeg maar: geviseerd. Ongelijk kan je ze niet geven. Het schoentje paste hen perfect. Wanneer Di Rupo hen even later dan in de gratis pers ‘een gevaarlijke partij’ noemt, kunnen ze meteen weer het Calimero-hoedje opzetten en luidop hun ongenoegen bazuinen. Onderwijl nog maar eens opwerpend hoe wereldvreemd die Waalse socialisten wel niet zijn (waarbij ‘wereld’ een pars pro toto van ‘Vlaanderen’ is). Koppel daar dan nog eens een goed geïntegreerde tante Fabiola aan, en meteen zie je dat de N-VA bedolven wordt onder voorzetten die sinds het voetbalpensioen van Franky Vercauteren nog nauwelijks worden verstuurd.
Maar ze gaan nog verder. Aanvallen die helemaal niet hun richting uitgaan, laten ze afwijken en pal in hun voeten belanden. Wanneer Wouter Van Besien kritiek uit op uitspraken van de Antwerpse procureur, reageert de Antwerpse burgemeester meteen verontwaardigd. De uitvoerende macht die pal achter de staande magistratuur staat. Maar vooral ook, andermaal, in het middelpunt van de belangstelling.
Want geef toe, de media smullen van De Wever en Co. Een spreekwoordelijke scheet in een fles is meteen wereldnieuws (waarbij ‘wereld’ andermaal een pars pro toto van ‘Vlaanderen’ is). Eerder deze week kopte een krant nog dat De Wever evenveel media-aandacht krijgt als de andere partijvoorzitters. Samen.

Socioloog Luc Huyse schreef er recent enkele mooie stukjes over. “Blijkbaar beschikt de partij over iemand die heel veel media-ervaring heeft opgedaan, misschien wel in de openbare omroep” schrijft hij onder andere. Zelden vertoond, maar de VRT hoofdredactie vond het zowaar nodig er officieel op te reageren. En zichzelf uiteraard vrij te pleiten van alle zonden. Maar niet enkel de VRT heeft boter op het hoofd. Alle media hunkeren naar de ultieme scoop, de meest gevatte quote, de sappigste vanhorenzeggen. Geef hen die en je krijgt airplay. Caroline Gennez verwoordt het deze week zo in Humo: “Politici die goede pers krijgen, zijn vaak kampioenen in het lekken van informatie, waaraan het monster van de media zich dan kan voeden.” Toegegeven er stond (lacht) achter, maar ongetwijfeld meende ze het.

Wanneer ik naar mezelf kijk, moet ik toegeven dat ik ook wel graag eens opduik in de krantenkolommen. Niet (enkel) uit ijdelheid, maar het hoort gewoon bij de job. Een politicus moet niet enkel een gedacht hebben, hij moet zijn gedacht ook zeggen; zijn boodschap verspreiden en mensen overtuigen om de volgende keer wel of opnieuw voor hem te stemmen. Nu is het zo dat ik ondertussen wel een zekere reputatie heb opgebouwd. De journalisten weten me wel te vinden wanneer het over cultuur, media of erfgoed gaat. Steeds minder moet ik persberichten de wereld insturen om mijn kijk op die zaken toe te lichten. En toch probeer ik zo nu en dan eens een groter stuk te schrijven. Een stuk waarin mijn visie voorkomt, uiteraard, maar dat ook ruimer kaderend is, dat achtergrondinformatie biedt voor iemand met dat ietsje meer leestijd of ietsje meer interesse in de materie. Maar ik daag je uit: probeer maar eens een stuk te slijten over archeologie, het OCMW-decreet of de Vlaamse wapenhandel.
Nee, dan stuur je beter een pittige tweet de wereld in over een verguisde ex-collega. ’s Anderendaags sta je zwart op wit in de krant, met nog een archieffotootje erbij waarop je heel verongelijkt kijkt. En in de weekendbijlage blijkt diezelfde tweet dan nog eens te recycleren.

Ik besef het. Ik klink vast heel nostalgisch en ouwesokkerig, maar ik weiger me neer te leggen bij een afglijdend journalistiek niveau van onze media. In tijden van oprukkend populisme hebben we nood aan straffe, onafhankelijke journalisten. Aan hoofdredacteuren die het aandurven om ook moeilijk nieuws te brengen. Aan uitgevers die daarin willen investeren.
En waar we al helemaal geen nood aan hebben, zijn rechters die het nodig achten om opiniemakers de mond te snoeren omdat de madam van hun baas het niet kon hebben dat manlief op de korrel wordt genomen.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Het niveau van de journalistiek in Vlaanderen …

 1. Bart Caron schreef:

  reactie van Jan Dekyvere:
  Goed om even de twee artikelen van Bart vlak onder elkaar te herlezen. In het artikel over Herman wordt er kritiek gegeven maar heel braaf en vriendelijk tegenover de collega die gewoon zijn werk 2 ambtstermijnen niet deed en met onze belastingen wegliep. O, zo braaf…
  Het artikel erboven over Bart De Wever is dan weer juist omgekeerd. Geen genade met iemand die wel een mening heeft. Ik volgde het debat tussen De Wever en Van Besien en stelde vast dat Wouter plotseling niet meer uit zijn woorden geraakte.
  Ik ben altijd een voorstander geweest van Wauter en vindt hem de beste voorzitter dat Groen! zich kan veroorloven, maar met zijn klacht ontgoochelde hij mij.
  Ook jij Bart… lees zelf even beide artikels opnieuw.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie