bartcaron.be

Over vrijheid van meningsuiting en subsidies

Ingediend op oktober 10th, 2011 door bartcaron

Frank Creyelman, VB-er en lid van het Vlaams parlement, beschouwt zich als een witte ridder. Hij ging deze week als een Vlaamse samurai te keer in de commissie Cultuur in het Vlaams parlement. Hij wilde de organisatie Kif Kif neersabelen, de minister moest hun subsidie wegschaven. Kif Kif noemt zichzelf een interculturele beweging die strijdt voor gelijkheid en tegen racisme. Mooi doel, als je het mij vraagt.

Frank Creyelman heeft trouwens helemaal geen wit zieltje. Laat staan dat hij een onbesproken blad zou zijn. Een paar weken geleden amper, bij een officiële reis van een delegatie van het Vlaams parlement met het Vlaams Vredesinstituut naar Catalonië, slaagde hij erin om op geen enkel officieel moment aanwezig te zijn, zelfs niet bij het bezoek aan het Catalaanse parlement, wat een mythologische plek zou moeten zijn voor elke recht(s)geaarde Vlaming met separatistische gevoelens. Frank Creyelman reisde duidelijk mee op kosten van het parlement, maar had duidelijk een andere agenda. Zo iemand noem ik geen ‘ongedierte’, dat doe ik niet meer, maar ik durf het wel denken wink. Voortaan noem ik hem ‘C’, elke letter meer is een blamage voor het parlement.

Terug naar Kif Kif. Deze organisatie werd volgens hyperdemocraat C de voorbije jaren gul ondersteund door de Vlaamse overheid, onder meer door de Vlaamse minister van Inburgering. Zelfs de VDAB organiseerde in samenwerking met Kif Kif in het verleden reeds interculturele jobbeurzen. Schande! Immers, in de praktijk verkondigt zij vreemde standpunten. Op de website van Kif Kif worden onder meer artikels gepubliceerd die scherp uithalen naar het Belgische boerkaverbod, naar het Vlaams Belang en N-VA, maar ook het haatproza tegenover Israël op de website van Kif Kif wakkert het antisemitisme aan. Aldus C.

Ja, Kif Kif neemt het op voor de Palestijnen. Ze pleiten voor een boycot van Israëlische producten, voor een wapenembargo e.d. Dat lijken me zelfs heel normale vragen. Maar haat verspreiden is het helemaal niet. Dat lijkt mij eerder een specialiteit van het Vlaams Belang zelf.

Mijnheer C wil dat de cultuurminister de subsidiëring van Kif Kif stopt. Kif Kif krijgt via Cultuur 154.000 euro.  Moet de overheid wel subsidie geven aan kritische organisaties, zeker als die zelfs de overheid op de korrel durven nemen? Ja. Dit raakt de kern van de democratie. Het is kenmerkend voor het cultuurbeleid in Vlaanderen dat de overheid zich niet moeit met de inhoudelijke werking van de organisaties die zij subsidieert. Ze geeft subsidie op basis van criteria en voorwaarden die decretaal zijn bepaald, maar niet op basis van een oordeel over de inhouden en standpunten. Prachtig toch? Het is een kwaliteit van het Vlaamse cultuurbeleid, gedurende vele decennia reeds. Ja, wij hebben de moed om ook die stemmen te subsidiëren waarmee we het niet eens zijn. Welke organisatie ook en welk standpunt ook, de criteria van de regelgeving moeten als toetssteen dienen voor de beoordeling en niet de standpuntbepaling as such. De overheid moet niet ingrijpen op inhoud. ‘Wiens brood men eet, diens woord men spreekt’ is een spreekwoord dat gelukkig niet van toepassing is op ons cultuurbeleid. Er is artistieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Kif Kif is erkend op basis van een procedure dier neutraal en objectief is verlopen. Ze werden positief beoordeeld door een deskundige adviescommissie. Het kleurenpalet in het sociaal-cultureel werk gaat van links tot rechts. Het is een vorm van rijkdom van ons cultuurbeleid.

Dat betekent niet dat iedereen alles mag zeggen. Er zijn wetten over eerroof, racisme en negationisme. C kan die gebruiken. Waar wacht hij op?

En nog dit over Kif Kif. Het wil de stem van jonge allochtonen laten horen in het maatschappelijke debat. Er zijn cursussen journalistiek en mediawatch, en het wil ook zelf een rol spelen in het maatschappelijke debat via debatten, lezingen en de verspreiding van persberichten en opiniestukken. Zo hoort dat.

En zou mijnheer C opgemerkt hebben dat de artikels die worden gepubliceerd op de website van Kif Kif, niet altijd van de hand zijn van Kif Kif, maar ook van bijvoorbeeld van Vrede vzw, het Vlaams Palestina Komité, Palestina Solidariteit, en vele andere?

Ingediend onder mijn gedacht 3 reacties

3 reacties op “Over vrijheid van meningsuiting en subsidies

 1. Rudi schreef:

  Geachte,
  blijkbaar bent u niet volledig op de hoogte over de “realisaties” van Kif Kif. Hier dan:
  http://www.antisemitisme.be/site/event_detail.asp?eventId=581&catId=31&language=NL
  en
  http://www.antisemitisme.be/site/event_detail.asp?eventId=574&catId=31&language=NL
  Maar schoorvoetend hebben ze na VERSCHEIDENE interventies van het CGKR (heb daarvan de ontbetwistbare bewijzen!) die schandalige teksten van hun site gehaald;

  En dan deze
  http://asp.gva.be/dossiers/-a/abou jahjah/betoging2.asp waarbij “Ondertussen werd aan een van de basketbalpalen wel een pop verbrand die symbool stond voor een orthodoxe jood. ” werd explciiet opgeroepen door Tarik Fraihi in de naam van Kif Kif…enig spjit voor het voorval? Natuurlijk niet! Die mannen en vrouwen van Kif Kif staan toch boven de wet!

  Wat betreft de troep van Palestina solidariteit, die u vermeldt, verwijs ik u dan naar deze:
  http://joodsactueel.be/2010/04/27/codip-leugens-desinformatie-en-oneerlijkheid-troef/

  En misschien kunt u nu eens laten zien waar Kif Kif de dicaturen in Libie, Tunesié, Eqypte, Jemen, Syrie ook sinds jaren zou aankaarten? Want zich alleen op Israel toeleggen zoals zij dat doen heeft duidelijk een reukje en hopelijk is uw reukgevoel nog in orde om dat te voelen.

  Dat u het VB aanvalt is uw eigen zaak, maar dat u dergelijke praktijken van Kif Kif zou witwassen is veel erger!

  Hoogachtend

 2. Rudi schreef:

  Toch raar dat na drie dagen op een pagina die plijt voor vrije meningsuiting mijn reactie nog steeds niet werd gpedgekeurd!

 3. Sam van Rooy schreef:

  “Artikels van Vrede VZW, Vlaams Palestina Komité, Palestina Solidariteit, en vele andere”, schrijft B. Caron.

  Wat een verscheidenheid aan meningen zeg, op die website van KifKif! Verschijnen er ook wel eens artikel van pro-Israëlorganisaties? Natuurlijk niet, want KifKif is een met belastinggeld gesponsorde eenzijdige Israëlbashende, soms antisemitische en islamofiele organisatie.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie