bartcaron.be

De goed-nieuws-show van de VRT

Ingediend op september 25th, 2011 door bartcaron

Het is altijd leuk om goed nieuws te brengen. Veel leuker is het echter nog om goed nieuws te brengen dat je zelf hebt gemaakt. Zo moet het ongetwijfeld aangevoeld zijn bij de VRT, eerder deze week. Met de nodige luister en nauwelijks verholen trots werd de diversiteitsmonitor 2011 voorgesteld. Een tweejaarlijkse screening van het scherm, speurend naar andersgekleurde, mindervalide, ja zowaar bejaarde of godbetert vrouwelijke wezens.
‘We zijn goed bezig, ook al zeggen ze van niet’ parafraseert de VRT een beruchte TV-familie van een bevriende zender. Dat die familie nu ook weer niet zo goed bezig is, mediatiek noch sportief, leek eventjes bijzaak. Nee, de diversiteitsmonitor maakte het zonneklaar: onze openbare omroep is onmiskenbaar op de goede weg. Steeds meer mag er ook eens een niet-blanke medemens opdraven op het witte scherm (pun intended). En dan zelfs geeneens uitsluitend in een geënsceneerde docuserie over grootstedelijke criminaliteit.
Canvas slaagt er zowaar in al eens een vrouw met enige deskundigheid in de Terzake-studio te krijgen. Voorwaar een huzarenstuk.
Toegegeven, één is de voorbije twee jaar een ietsje vermannelijkt, maar de schier eindeloze herhaalde kampioenen vormen nu eenmaal een mannenbastion op zichzelf. Ook de talloze kiekens, koeien en teven in nesten of zootje allerhande tellen niet mee, wegens niet menselijk. Het gekakel en geblaat van desperate huiswijven compenseert het enigszins, maar kan de trend niet volledig omkeren.

Het zieke broertje is en blijft de medemens met een beperking. Van alle zogenaamde ‘sprekende actoren’ heeft slechts 1,8% een functiebeperking. Hierbij dringt zich uiteraard meteen de vraag op hoe we dit moeten definiëren. Dat doofstommen uit de boot vallen, is evident, maar wat doen we met alle behaagzieken die wijlen ‘de Rode Loper’ bevolkten? Wat met de excentriekelingen die werden opgevoerd in ‘man bijt hond’? Om over de geestelijke gezondheid van ‘Tomtesteron’ nog maar te zwijgen’. En, ik zal het maar zelf zeggen: Zijn niet het gros van de actoren uit ‘villa politica’ enigszins anders? Al bij al valt het dus ongetwijfeld wel mee met disfunctionerende mensen op TV.

Eventjes terug naar de diversiteit in kleur. Vooral Ketnet steekt de loftrompet met een reuzensprong vooruit. De jongerenzender werd de voorbije twee jaar 8% meer kleurentelevisie. Heel lovenswaardig, maar als je laag genoeg zakt, is een steile opmars uiteraard wel een pak makkelijker.
In 2009 scoorden de niet-witte actoren amper 4 en een halve procent. En daarbij zaten er dan wellicht nog een nest Teletubbies. 4 en een halve procent. Ronduit beschamend voor een kinder- en jongerenzender die het forum bij uitstek is om een multiculturele samenleving als een evidentie in beeld te brengen.

Zo beschamend dat de VRT in 2009 besliste om niet te communiceren over haar diversiteitsmonitor. Het werd meer opportuun geacht om de onderzoeksresultaten te reserveren voor intern gebruik. Dan is het natuurlijk wel stom om nu met de nodige bombarie de cijfers van 2011 vrij te geven, steevast in perspectief geplaatst met de cijfers van de rampzalige vorige monitor. Cijfers die plots wel het daglicht te zien krijgen. Geen idee of de communicatiedienst van de VRT zich daarvan bewust is.

Tja, misschien moet je er iets voor over hebben om goed nieuws te kunnen brengen. Hoe kan je anders zelfvoldaan verkondigen dat onze gekleurde medemensen in non-fictie-programma’s op één aan een mooie opmars bezig zijn; van 10 tot 12 procent. Over 2007, 17%, wordt zedig gezwegen.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor De goed-nieuws-show van de VRT

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie