bartcaron.be

Dollartekens en heilige koeien (in West-Vlaanderen)

Ingediend op september 2nd, 2011 door bartcaron

Met cijfers kan je alles bewijzen, dat heb ik hier eerder al, cijfermatig, bewezen. En toch blijft het smullen wanneer jaarlijks het boekwerk ‘West-Vlaanderen ontcijferd’ in de bus valt. Zoals de ondertitel het weinig poëtisch beschrijft: het ‘sociaaleconomisch profiel van de provincie’, vertaald in tabelletjes, diagrammetjes, maar vooral cijfertjes, cijfertjes en nog eens cijfertjes. Ideaal om, genietend van de laatste zonnestralen (de eerste zullen de laatste zijn) het enigszins ingedommelde brein weer te activeren. De uitdaging voor jezelf om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar de leukigheden.

Exoten of migratie?

Op zoek naar de exoten. Zouden de twee mensen uit Oceänië die nu in het Veurnese wonen een koppel vormen? Zouden het Aussies of Kiwi’s zijn? Wat kwamen die in godsnaam in de Westhoek zoeken? En bovenal, hebben ze het gevonden?
Zou de enige Italiaan uit het arrondissement Diksmuide heel clichématig luidruchtig toeterend rondrijden op een Vespa terwijl hij boodschappen doet voor zijn Italiaans restaurant? En werken de vijf Chinezen er alle vijf werken in de ‘Shangai’?
Hebben de 61 Zwitsers die in onze provincie wonen gewoon een bloedhekel aan bergen of waren ze jaloers op onze Noordzee?
En laat geen enkele Roeselarenaar nog over de Turksesteenweg spreken wanneer hij het over de Ardooisesteenweg heeft. De 16 Roeselaarse Turken krijgen nauwelijks de bank gevuld wanneer ze gaan voetballen.

Maar je ziet natuurlijk ook andere cijfers rond migratie. Zo is het arrondissement Tielt blijkbaar het Mekka voor de Polen in West-Vlaanderen. Of moeten we het in deze over het Częstochowa hebben? Vreemd op het eerste zicht, tot je er even het kaartje bijneemt van de groenteteelt in de provincie, met uitgerekend een concentratie in Meulebeke, Pittem en Ardooie. Goedkope werkkrachten die niet terugschrikken voor geploeter in de doorweekte Vlaamse klei?
De groenteteelt en de diepvrieskoten rond de veiling van Roeselare, leveren trouwens zowat de enige vorm van tewerkstelling in de landbouw. De 27 agrarische bedrijven in Veurne en omgeving leveren welgeteld 28 betaalde jobs op. Is de boerenstiel er op sterven na dood?

Dat de ruime Westhoek het economisch moeilijker heeft dan de rest van de provincie, was ook al geen verrassing. Dat Oostende gebukt gaat onder een enorme werkloosheidsgraad, zeker vergeleken met de rest van de provincie, werd door collega Wouter al eerder aangekaart. Dat de gemiddelde West-Vlaming niet bestaat, wordt soms pijnlijk duidelijk, wat de tot culinair expert geparachuteerde Yves Desmet ook moge beweren. Dollartekens in de ogen? Sommigen wel, maar anderen vooral speurend naar centen.

De auto als criterium van rijkdom

Vreemd om zien, is trouwens ook hoe welvaart en rijkdom in West-Vlaanderen worden gemeten. Er zijn twee criteria: Enerzijds is er het belastbaar inkomen, een vrij logische maatstaf ook al weten we (o cliché) dat niet alle Westvlaamse inkomsten even wit zijn. Anderzijds is er het aantal personenwagens per gezin. Een bijzonder fout criterium.

Het is allerminst zo dat autobezit een automatisch gevolg is van rijkdom. In de ‘rijkere grootsteden’ hebben minder gezinnen een (tweede) wagen. Zelfs het mondaine Knokke scoort onder het provinciale gemiddelde. Nee, waar zien we de hoogste concentraties aan auto’s? In de randgemeentes. Kuurne voert de lijst aan met gemiddeld 1,87 auto’s per gezin. Hooglede, Pittem, Ruiselede en Wielsbeke zijn stuk voor stuk gemeentes die heel hoog scoren. Willen we er eens de kaart van het openbaar vervoer op projecteren?

Wagenbezit in West-Vlaanderen is geen criterium van welvaart, het is er één van mobiliteitsarmoede.

Het schrijnendste voorbeeld: Lo-Reninge. Voorlaatste in de ranking van belastbaar inkomen, maar wel top acht inzake autobezit. Wie weet hoezeer een auto weegt op het gezinsbudget, begrijpt dat er van dat lage inkomen niet zo gek veel meer overblijft. Anderzijds is die wagen vaak onmisbaar voor het woon-werk-verkeer, het middel om dat lage inkomen bijeen te rapen. Een wrede paradox.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Dollartekens en heilige koeien (in West-Vlaanderen)

 1. mema schreef:

  als je de staddiensten gaat vragen over bv. een bouwvergunning wordt je vriendelijk ontvangen maar vraag niet om iemand de bevoegd is te spreken op vrijdag voormiddag ..
  iedereen is in vergadering !
  waarom moeten die mensen vergaderen op momenten dat de diensten open zijn voor het publiek ?
  zijn ze bang ?
  als je vraagt terug te bellen , moeilijk
  maar kom terug maandag , om 18u30 ?  oeps , moeilijk .
  moet de burger dan altijd congé nemen om de correcte persoon te spreken ?
  opgelet , tussen Kerst en Nieuw zal het nog moeilijker zijn …iedereen met vakantie en het geld is toch op .  De premie’s vergeet het , te laat . Misschien brengen de 3 Koningen nog wat …

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie