bartcaron.be

Een goede huisvader blijft uit het spaarvarken van zijn kinderen

Ingediend op oktober 16th, 2013 door bartcaron

W-VL logo koepel cmykTot tweemaal toe kraaide de haan, gisteren in hartje Brussel. En minister Bourgeois was not amused. Als hij immers ergens een bloedhekel heeft, dan zijn het wel hanen. Hanen en provincies.

In de commissie Binnenlands Bestuur lag de minister zwaar onder vuur. Niet alleen vanwege de oppositie – dat raakt zijn koude kleren niet – maar ook de coalitiepartners haalden stevig uit. De aanleiding was dat er plots, met één simpele pennentrek en zonder enige vorm van overleg, 26 miljoen euro werd afgepakt van het provinciefonds. Ik was niet de enige die meende dat het niet getuigt van goede-huisvader-met-een-sluitende-begroting-schap om het geld van de zichtrekening van je kindertjes te gaan halen. Zelfs al zijn hun taken in het huishouden eerder beperkt te noemen.

Goed, zelf ben ik ook niet meteen de vurigste minnaar van de provincies. Ik ben gerust bereid mee te denken aan een echte interne staatshervorming en diende daar zelfs een voorstel van decreet over in. Een voorstel om de provincies te vervangen door stads- en streekgewesten, die meteen alle intercommunales kunnen opslorpen en onder democratische controle plaatsen. Zo’n gedurfde keuze durft de Vlaamse Regering echter niet te maken en zo bleef minister Bourgeois zitten met zijn provincies, zij het dan afgeslankt.

En dus gaan we ze maar wat jennen, moet hij gedacht hebben in de laatste rechte lijn naar een begrotingsevenwicht. Die 26 miljoen minder inkomsten moeten ze maar ergens zien te besparen, en anders moeten ze hun provinciebelastingen maar verhogen. Als bewijs van slecht bestuur en vette overheid zou dat wel kunnen tellen, volgens de N-VA-logica.

Dat een dergelijke manier van werken net getuigt van slecht Vlaams bestuur, beweer ik niet alleen. Ook VLABEST, de strategische adviesraad voor binnenlands bestuur, was behoorlijk vernietigend in zijn oordeel. VLABEST was trouwens vorige week onderwerp van een pittig debat met de minister. Hij wil immers af van al die verschillende adviesraden die het doorwrochte beleid van de Vlaamse Regering regelmatig bekritiseren. De minister houdt niet zo van kritische adviesraden, noch van provincies en hanen.

Juist ja, ik moet nog expliqueren wat dat hanengekraai in de inleiding kwam doen. Het is een nog steeds sluimerend gevolg van een typisch West-Vlaamse opvoeding, waarbij bijbelflarden en met name het lijdensverhaal een onuitwisbare indruk achterlieten.

De minister ergerde zich nogal aan mijn interpellatie, meer bepaald de zinsnede die ik citeerde uit zijn eigen beleidsnota: “De middelen uit het Gemeentefonds en het Provinciefonds blijven evenwel krachtige instrumenten om de lokale bestuurskracht en de lokale autonomie te ondersteunen.” Hij gruwde blijkbaar zozeer van zijn eigen inconsequentie dat hij tot tweemaal toe beweerde dat dit niet zijn woorden waren. Ik nodig u uit om het citaat eventjes te copypasten naar Google. De eerste link die ik er kreeg, was er één naar de persoonlijke site van de minister en met name zijn beleidsnota Binnenlands Bestuur. Hoorde je daar in de verte nu ook iets?

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Een goede huisvader blijft uit het spaarvarken van zijn kinderen

  1. Herman Lodewyckx schreef:

    We zullen moeten zien wat de gevolgen zijn voor onze begroting in de provincie….

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie