bartcaron.be

Indieners Kunstendecreet willen Open VLD aanmoedigen om initiatief te nemen

Ingediend op oktober 23rd, 2013 door bartcaron

Groen heeft vanuit de oppositie meegeschreven aan het Kunstendecreet. Dat is uitzonderlijk. “We hadden dat niet gedaan als er vanuit de kunstensector zelf geen uitdrukkelijke vraag zou zijn gekomen om het Kunstendecreet te evalueren en grondig bij te sturen. Hun toekomst verzekeren, is belangrijker dan het spel van meerderheid en oppositie,” zegt Vlaams parlementslid Bart Caron van Groen.

Groen, Sp.a en CD&V bedanken Open VLD voor de constructieve houding tijdens de verschillende overlegmomenten over het nieuwe Kunstendecreet. “We hebben hun opmerkingen ook een plaats gegeven in het decreet. En we vonden het oprecht jammer dat Open VLD onverwacht dit overleg verliet, omdat we naar een zo breed mogelijk draagvlak voor dit nieuwe belangrijke decreet zochten,” aldus Paul Delva (CD&V), Yamila Idrissi (Sp.a) en Bart Caron (Groen).

Open VLD was zelden aanwezig op de vele bijeenkomsten die de sector het voorbije jaar organiseerde. “Dat is jammer. Dan hadden ze daar de zorgen van de sector kunnen oppikken. Even jammer is dat Open VLD het voorbije jaar zelf geen initiatief heeft geformuleerd voor een verbetering van het Kunstendecreet. Het decreet is trouwens grotendeels op de voorstellen van de sector zelf gebaseerd.” De indieners van het decreet nodigen Open VLD uit om haar voorstellen in de praktijk te brengen. Open VLD kan, als federale meerderheidspartij, perfect zelf een initiatief nemen om fiscale maatregelen ten gunste van de brede kunstensector te nemen. “Is dat trouwens geen vorm van subsidiëring?”. “We roepen hen ook op om op Europees niveau erop toe te zien dat kunst en cultuur daar niet gereduceerd worden tot het economisch beleid.”

Groen, Sp.a en CD&V ondersteunen de oproep van Open VLD om de eigen inkomsten van de kunstenorganisaties te verhogen. “Kom eens kijken op de werkvloer, zodat je kan zien hoeveel inspanningen de organisaties vandaag al doen om de eigen inkomsten te maximaliseren,” aldus Bart Caron “Weliswaar zonder de drempels voor de participatie zo hoog te leggen dat alleen een welstellende elite toegang krijgt.” “Laat ons ook niet vergeten dat je niet alle deelsectoren van de kunsten op dezelfde kar kan leggen. Het is voor een musicalproductie nu eenmaal makkelijker om veel tickets te verkopen dan voor een sociaal-artistieke voorstelling. Sponsoring is ook makkelijker voor populaire cultuur dan voor hedendaags kunstcreatie”. “Vreemd ook dat Open VLD niets vermeldt over de conceptnota rond crowdfunding die de meerderheidspartijen hebben neergelegd. We hebben toen geen enkele reactie van hen gekregen.” De indieners voegen er ironisch aan toe dat ze met tevredenheid noteren dat Open VLD het totale subsidiebudget voor de kunsten op het huidige niveau wil behouden. “En uiteraard moeten jonge startende kunstenaars voorrang krijgen, net als alle initiatieven in de kunsteducatie, al zullen ze het wel zeer moeilijk hebben om meer eigen inkomsten te verwerven. Investeren in zaaigoed is niet hetzelfde als investeren in gevestigde waarden.”

Ingediend onder nieuws Reacties uitgeschakeld voor Indieners Kunstendecreet willen Open VLD aanmoedigen om initiatief te nemen

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie