bartcaron.be

Voetballiefhebber is de pineut in het voetbalcontract

Ingediend op juni 11th, 2011 door bartcaron

Wat is me dat nu voor een kloterig voetbalcontract?
Het Belgische competitievoetbal mag dan geen Europees topniveau halen, het is blijkbaar veel geld waard. De Profliga haalt 55,5 miljoen euro per jaar voor de volgende drie jaar. Dat is zowat 10,5 miljoen meer per jaar dan nu. Ik had dat niet echt verwacht.
Telenet zal drie topmatschen op Prime tonen, Belgacom de vijf andere op studio 12. En VTM haalt de samenvattingen binnen. Hmm, niet VT4. Dat laatste had ik wel verwacht. Voor de voetballiefhebber zal dat even wennen worden. Op zich is dat niet erg, maar de miserie met decoders en abonnementen, dat zal ‘t een en ‘t ander zijn. Stel dat ik een hevige voetballiefhebber ben – ik ben dat min of meer, maar beperk me tot de samenvattingen en kijk vooral naar de Match of the day, want dat laatste vind ik grote klasse.
Hoe moet dat, vraag de kijker/voetballiefhebber zich ongetwijfeld af. Waar moet hij een abonnement nemen? Of moet hij er nu twee gaan nemen? En dan ook twee digiboxen of decoders in huis halen, en de hele tijd prutsen met kabels en aansluitingen, al naargelang naar welke wedstrijd hij wil kijken? Wat een toestand! Daarenboven weet de kijker niet bij aanvang van het seizoen welke wedstrijden op door Telenet en door Belgacom zullen worden uitgezonden. Vooraf één abonnement voor alles kan niet.

Zelf had ik enkele weken, samen met heel wat collega’s uit de Mediacommissie nog gepleit voor een niet-exclusieve aanpak. We bedoelden dat een kijker idealiter zou kunnen abonneren op rechtstreeks Belgisch voetbal ongeacht waar hij vandaag klant van is, van Belgacom of Telenet. Maar dan moeten de operatoren afspraken maken en moet de Profliga daarmee akkoord gaan. Ik denk dat het vooral laatstgenoemde is die dwars lag. Of is het Telenet zelf? In het perscommuniqué van Telenet staat te lezen dat zij ook een sterke voorstander zijn van een niet-exclusieve bieding en verdeling van de voetbalrechten. Maar daar zou “onvoldoende draagvlak” voor zijn; wat dat raadseltje betekent zal ik aan de Mediaminister vragen.

Ik hoop dat Telenet en Belgacom met elkaar gaan klappen. Zodat de mensen geen twee aaansluitingen en twee decoders moeten hebben. Deze twee zouden toch afspraken moeten maken om het signaal uit te wisselen zonder die verwikkelingen voor de kijker?

Enfin, ook het Belgisch voetbal brengt veel geld op. Prima, zou je kunnen denken. Maar ik begin me toch af te vragen of het nog opportuun is dat de overheid direct of indirect belastingsgeld op tafel legt voor de bouw van stadions of voor de beveiliging van matchen. Als de Pro League en de eerste-klasseploegen zo inhalig zijn en dat ten koste van de sportliefhebbers, moeten ze misschien ook maar voor alle kosten zelf opdraaien. Ook voor de politie. Als ze zelfs hun eigen supporters treiteren met zo’n verdeling van de rechten van de rechtstreekse uitzending van eersteklassematchen – anders kan je dat niet noemen – dan zie je pas waar het echt om gaat: om het grote geld. Niet om de sport, en zeker niet om de supporter.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Voetballiefhebber is de pineut in het voetbalcontract

 1. Bart Caron schreef:

  Reactie van Mr. Paul Jacobs:

  Beste Bart,

  Met veel interesse volgde ik de voorbije week de discussies omtrent de toekenning van het nieuwe voetbalcontract.  Net als iedere voetballiefhebber hoopte ook ik dat eindelijk komaf zou gemaakt worden met de exclusiviteit zodat iedere Belg zich makkelijk zou kunnen abonneren op het Belgisch voetbal ongeacht de provider of decoder die men in huis heeft.  Wat in Nederland kan zou hier toch ook moeten kunnen, maar blijkbaar niet dus. 

  Ik waardeer het dan ook dat dit in het Vlaams Parlement wordt aangekaart en besproken.  Het punt waarbij je de zogenaamde ‘blinde vlekken’ in de Brusselse regio ter sprake bracht stootte me wel tegen de borst. Want door alle kritiek op het nieuwe contract wekt men de indruk alsof het de voorbije zes jaar allemaal perfect was. Helaas was dat zeker niet het geval.  Ik verduidelijk je graag waarom.

  Laat me eerst voor alle duidelijkheid stellen dat ik het uiteraard bijzonder erg vind dat bepaalde regio’s voortaan van voetbal verstoken blijven want ik weet helaas maar al te goed waarover ik spreek.  Toen Belgacom 6 jaar geleden alle rechten verworf kon de Telecomreus ruim een kwart van Vlaanderen niet eens van tv voorzien.  Ook ik was in Zoersel bij die ‘slachtoffers’ waardoor ik na jaren Canal+ plots verstoken bleef van Belgisch live-voetbal.  Nochtans hoorde ik toen, behalve de klagende fans die zich niet konden aansluiten, niemand hierover een punt maken.  Erger nog want zelfs de ombudsdienst voor telecommunicatie deed niet meer dan te melden niet bevoegd te zijn dienaangaande.  Nergens kreeg ik gehoor en vooral Belgacom zelf stelde zich zeer hautain en uitdagend op in alle communicatie.  En dit terwijl Telenet door de beperkingen bij de overname van Canal+ destijds opgelegd, niet eens als een waardige concurrent kon meedingen. 

  Uiteraard ben ik het met je eens dat de doorsnee fan nu de grote verliezer is maar zoals in de sport gebruikelijk is zijn er tevens winnaars en dat mag ook wel eens benadrukt worden.  Ik krijg er net als alle abonnees van Prime Sport vanaf volgende maand immers iedere speeldag gewoon 3 Belgische topwedstrijden bij. Bovendien moest de verstokte voetballiefhebber die zowel buitenlands topvoetbal als Belgisch voetbal wilde zien al zes jaar lang twee decoders in huis halen. Ik zou daarom alle politici willen oproepen ook hier rekening mee te willen houden en in het parlement dan ook de stem van iedere burger te vertegenwoordigen.  Of beter nog: Belgacom en Telenet als gelijkwaardige spelers te behandelen want nu geeft men al dan niet gewild de indruk de kant van de staatsreus te kiezen: want vorige zes jaar precies alles perfect en nu door toedoen van Telenet plots alles ‘slecht’.  Nochtans was Telenet wel degelijk voorstander om de rechten niet-exclusief te verdelen maar wilde Belgacom zijn exclusieviteit niet uit handen geven.  Gegokt en verloren dus en daarom is het een fout signaal om de verdediging van Belgacom op te nemen.  Hadden zij het slimmer aangepakt had de voetballiefhebber helemaal niet de pineut hoeven te zijn, maar had het wel de grote winnaar kunnen zijn.  En de politici hadden in plaats van zes jaar lang goedkeurend toe te zitten kijken vanaf de zijlijn die tijd moeten gebruiken om de nodige maatregelen te nemen zodat iedere Belg ongeacht zijn distributeur het Belgisch voetbal in huis kon halen. 

  Ik blijf echter hopen dat het gezond verstand ooit zal zegevieren en dat dit doel alsnog bereikt zal worden.  Want eigenlijk zou iedereen over dezelfde plichten en rechten moeten kunnen beschikken. 

  Met gewaardeerde groeten,

  Paul Jacobs,
  Zoersel.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie