bartcaron.be

De kerstsfeer …

Ingediend op december 10th, 2012 door bartcaron

Van zodra je adem dampt, moet je er beginnen voor vrezen. Voor de kerstsfeer, bedoel ik. Sinterklaas is naast nog niet thuisgekomen in Spanje, of zijn nalatenschap wordt verpakt in cadeaupapier. Santaclaus heeft slim de helft van de accessoires van de Sint gepikt, maar is niet zo gul. De kerstman zorgt voor cadeautjes voor jong en oud, commercieel veel interessanter voor de handel. Benieuwd of de zakencijfers van het eindejaar boomen. Ik denk dat vooral de action-shop-achtigen het goed zullen doen. Of is er dan toch geen crisis in ‘s mans/vrouws portefeuille?
Je zag dit weekend de kerstsfeer opduiken. Soms is dat leuk, zeldzaam gezellig, altijd kunstmatig. Wij mensen hebben nood aan feesten. Maar ook aan zoveel artificiële sfeermakers? Met duizenden flikkerende lichtjes, vaten dampende gluhwein, ijspistes, en nog veel meer kitsch houden we een grote illusie in stand. De illusie van gezelligheid, broederlijkheid en vrede. Alleen moeten de sfeermakers elk jaar groeien, ze moeten groter en talrijker worden om aantrekkelijk te zijn. Steden maken er onder elkaar zelfs een concurrentieslag van: waar is het gezelligst om te winkelen? Groter en meer, ja, maar de traditie moet in ere worden gehouden. Naaldbomen, Duitse worst en wijn … wat is daar Vlaams aan? Die ijspistes misschien nog net wel. Ook de winterpret op de schilderijen van Bruegel toonde schaatsers en sledes.
Zo is hét hoofdpunt van het regionaal nieuws van Kortrijk dat (een deel) van de kerstversiering nog niet is aangekomen, omdat de vrachtwagen nog ins Thessaloniki staat. De ondraaglijke lichtheid van het bestaan… Ondertussen verdringen zich elke avond meer tjoolders voor de nachtopvang dan er plaatsen zijn. Leve het koude eindejaar … oh zo gezellig.

Er zijn toch een aantal goede kanten aan. Plots duken in de steden vele bomen op de er tot dan niet stonden. Bomen in de stad zijn blijkbaar toch belangrijker. Helaas worden ze na driekoningen weer omgezaagd. Mensen houden toch wel van bmen, vooral als ze geen bladeren verliezen. En vooral, er komt wat tijd voor de familie. en voor lekker eten en drinken. En voor klusjes: naar het containerpark, snoeiwerk, kleine reparaties, en hopelijk wat tijd om te lezen. Ik snak ernaar. Leve het eindejaar.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor De kerstsfeer …

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie