bartcaron.be

De slappe kost van Joke Schauvliege

Ingediend op maart 12th, 2014 door bartcaron

De aanpassing van het Participatiedecreet illustreert het totaal gebrek aan ambitie van Joke Schauvliege en de Vlaamse regering.

Minister Joke Schauvliege (CD&V) wil het participatiedecreet, een decreet dat inzet op meer participatie aan cultuur, jeugdwerk en sport, wijzigingen. Dit decreet regelt geen specifieke sector, maar wil de participatie bevorderen via een flankerend en stimulerend beleid.

De aanpassing is een perfecte illustratie van het totaal gebrek aan ambitie van deze minister en bij de uitbreiding de Vlaamse regering. De CD&V had in de vorige beleidsperiode felle kritiek op dit decreet. En zie wat er nu uit de koker van vijf jaar Schauvliege komt: een decreet met veel minder ambitie, het schrappen van doelen op het vlak van interculturaliteit, het afbouwen van de sectoroverschrijdende aanpak (cultuur, jeugdwerk en sport in één decreet), het makkelijker toegankelijk maken van subsidies voor verenigingen van de bevriende zuilen, wat meer liefde (toegang tot aanbod verruimen, tweejaarlijkse projectsubsidie…) voor cultuur- en gemeenschapscentra enz.

Even bedreigend is het weghalen van de minimale bedragen voor de verschillende onderdelen (bijv. projecten) zodat de volgende regering nog makkelijker het budget kan verminderen en subsidies kan wegknippen.

Pijnlijk en ronduit schandalig is het schrappen van de specifiek aandacht voor interculturaliteit. In het aangepaste decreet is het begrip interculturaliteit systematisch geschrapt. Het motief is vreemd: het is niet ‘bijzonder’ genoeg. Dat is minstens eigenaardig want in alle beleidsdocumenten van Joke Schauvliege wordt het bevorderen van de interculturaliteit als prioriteit gesteld. Een knoert van een anomalie dus. Onder invloed van een welbepaalde regeringspartner? En bijzonder jammer dat de andere regeringspartijen dit laten passeren. Het is onaanvaardbaar omdat etnisch-culturele diversiteit absoluut een relevant criterium is bij het werken rond cultuur-, jeugdwerk en sportparticipatie. De toenemende culturele superdiversiteit is toch een grote uitdaging?

Minister Schauvliege vindt dat aandacht voor interculturaliteit deel uitmaakt van werkingen voor kansengroepen. Dat is fout. Aandacht voor kansengroepen is van een andere orde dan interculturaliseren. Dat laatste gaat over een wederkerig actief proces binnen het geheel van onze cultureel diverse samenleving.
De belangenbehartiger van het sociaal-cultureel werk (FOV) vraagt zich af of er sprake is van een zekere beleidsmatige ‘interculturaliseringsmoeheid’. Het is duidelijk dat deze regering in dit verband steeds minder verantwoordelijkheid opneemt.

Zowat het enige wat Joke Schauvliege op dit terrein ‘gepresteerd’ heeft is het opdoeken van het actieplan interculturaliseren. Hoewel, ze zette het om in een engagementsverklaring dat het brede culturele veld zou ondertekenen. In de praktijk tekende een minoriteit van de gesubsidieerde organisaties. Het leidt op het terrein ook niet tot concrete acties. Verder is er een ‘Kennisknooppunt Interculturaliseren’. Dat is niet meer dan een website met één medewerker. Fijn, maar zonder slagkracht. Interculturaliteit en superdiversiteit zijn toch geen uitdagingen die enkel aangepakt kunnen worden op het niveau van individuele organisaties. Helaas, de overheid trekt zich als ondersteunende partner steeds meer terug, en responsabiliseert organisaties.

Daarnaast wordt het mooie idee van een sectoroverschrijdende aanpak (cultuur, jeugdwerk en sport in één decreet) afgebouwd. Het wordt opnieuw verkaveld: iedereen terug naar zijn eigen speeltuin. Dat is een ingreep op een essentie van het Participatiedecreet en meteen een bewijs van bestuurskundig onvermogen om intersectoraal of interministerieel te werken. Ministers en overheidsdiensten willen niet echt samenwerken.

De projecten voor de participatie van kansengroepen moesten voldoen aan het criterium ‘via een vernieuwend concept participatieve projecten toe te leiden naar culturele, jeugdwerk- of sportieve activiteiten’. Die vernieuwende concepten zijn geschrapt zodat de deur nu openstaat voor alle mogelijke projecten. Maar gezien de beperkte budgetten, moet een keuze worden gemaakt. Het is logisch dat de interessante concepten voorrang krijgen. Dit wordt ongedaan gemaakt en zo staat de deur open voor alle mogelijke projecten. Vriendendiensten en politiek favoritisme zijn niet uitgesloten.

Het weghalen van de minimale bedragen voor de verschillende onderdelen (bijv. projecten) is geen goede evolutie. De cijfers waren bedoeld om de verschillende werkvormen die in het decreet zijn geregeld, gegarandeerde minimale bedragen toe te kennen. Dat vergemakkelijkt een minister of de volgende regering om te schrappen in het totale budget en losjes om te springen met de interne verdeling.

Het krijgen van subsidies voor verenigingen van de bevriende zuilen, wordt gemakkelijker gemaakt. Tot nu mochten verenigingen die al een structurele werkingssubsidie krijgen, niet kandideren voor dergelijke projecten. Dat zou oké zijn mocht er extra-budget zijn. Nu dreigt een Mattheuseffect: reeds gesubsidieerde verenigingen die goed dossiers kunnen schrijven, kunnen nu de middelen wegkapen van originele en nieuwe werkingen.

Iets gelijkaardigs gebeurt voor de huidige beperking van de toegang tot subsidie voor het cultuurspreidende aanbod. Waar cultuurcentra en gemeenschapscentra enkel het ‘vernieuwende’ aanbod subsidie konden vragen, kan dit straks weer voor alles. Daarmee krijgen reeds gesubsidieerde organisaties alweer een extra-voordeel, dat wellicht leidt tot het sneller opgebruiken van het budget, wat zeker in het nadeel speelt van lokale organisaties en verenigingen.

Gelukkig zijn er ook enkele (beperkte) verbeteringen, voornamelijk op het administratieve vlak. Zo worden de projecten van de cultuur- en gemeenschapscentra tweejarig. Maar de deur wordt gesloten voor centra in gemeentelijk beheer, alleen vzw’s krijgen voortaan nog projectmiddelen. Eigenlijk een achteruitgang.

De balans is echter zeer negatief. Het participatiebeleid wordt beetje bij beetje afgebouwd, de bevriende zuilen mogen de subsidiepot weer binnen sluipen, de vernieuwing wordt ongedaan gemaakt, de aandacht voor interculturaliteit wordt geschrapt …
Stelde minister Joke Schauvliege in haar beleidsnota niet dat participatie één van haar topprioriteiten was? Naast de lancering van de UITpas waarvan de uitrol door de volgende regering zal worden betaald, heeft Vlaanderen er weinig van gemerkt…

Ingediend onder bart schrijft, mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor De slappe kost van Joke Schauvliege

boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019




Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.