bartcaron.be

Ja, de sperperiode is nog zinvol

Ingediend op maart 23rd, 2014 door bartcaron

Bart in zevende dag

Vandaag in De Zevende Dag debatteerde ik met collega Bart Tommelein over de sperperiode bij verkiezingen. Even de regels herhalen. De uitgaven voor verkiezingspropaganda mogen maximumbedragen niet overschrijden in de sperperiode. Die start drie maanden voor de verkiezingen. Je mag dan geen geschenken of gadgets uitdelen, geen commerciële telefooncampagnes voeren, geen reclamespots op radio, televisie of in de bioscoop uitzenden, geen gebruik maken van commerciële reclameborden of affiches, en zeker al niet groter dan 4 m². De overheidscommunicatie moet dan ook ‘gedepersonaliseerd’ zijn. In de communicatie mag de functie van een minister vermeld zijn, maar niet zijn naam, handtekening of afbeelding. De overheid moet ook terughoudend zijn bij het voeren van een campagne tijdens de sperperiode.

Moeten we die regels afschaffen? We schaffen overbodige regels met plezier af. Maar elementaire zaken zoals verkiezingsuitgaven en de wijze waarop je campagne voert, moet je toch eerlijk regelen. Campagnes worden grotendeels betaald met belastinggeld, uit de kas van de partijfinanciering. Straks wordt niet minder dan 20 à 25 miljoen uitgegeven. Genoeg toch?

Wie pleit voor de afschaffing van de sperperiode, weet dat je geen maximum voor uitgaven meer vastleggen. Is dat de echte agenda van sommigen?

Als je alle regels afschaft, dan is het hek van de dam. Dan wordt bijv. politiek dienstbetoon geactiveerd. Een minister kan kort voor verkiezingen brieven rondsturen bij de toekenning van subsidies of vergunningen. Je laat het uitdelen van gadgets weer toe, commerciële telefooncampagnes, reclamespots op radio, televisie, commerciële reclameborden of affiches. Willen we reclamefilmpjes van toppolitici in de reclameblokken van VTM of Vier? Die zijn peperduur trouwens.

Het vervolg laat zich raden. Je krijgt gegarandeerd de vraag om het plafond van de uitgaven los te laten. Dan krijgen we Amerikaanse toestanden, waar een groot deel van de parlementsleden miljonairs zijn die gesponsord werden door multinationals, veel geld hadden voor reclame, maar de problemen van de gewone mensen niet kennen. We willen niet terug naar ‘voor wat hoort wat’ als sponsoring door bedrijven niet beperkt wordt. Waar ligt dan nog het onderscheid tussen een kandidaat en een gezagsdrager/mandataris?

De sperperiode moet langer ipv korter worden. Vandaag wordt in de weken voor de sperperiode al heel veel geld uitgegeven. Kijk naar de peperdure filmpjes van N-VA op you tube, de reclame op facebook. Dat kunnen we uitsluiten door de sperperiode op 6 maanden te brengen.

Laat ons enkele principes bewaken. Kandidaten moeten zo veel mogelijk over dezelfde communicatiekracht kunnen beschikken, dat hoort bij de democratie. Daarom moeten we de hygiëne van de campagne bewaken. Een verkiezingscampagne moet gaan over inhoud. Er moet sereen gedebatteerd worden over de belangrijke maatschappelijke keuzes, over hoe we een socialer en groener beleid kunnen voeren. Dan kunnen de mensen zelf kiezen aan welke partij ze hun stem geven.

Daarom zijn de huidige beperkingen een goede zaak.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Ja, de sperperiode is nog zinvol

  1. walter maes schreef:

    Sperperioden zijn niet meer van deze tijd, het internettijdperk. De Groenen weten het nog niet, maar dat komt wel. Met achterhoedegevechten zijn geen oorlogen te winnen.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.