bartcaron.be

De witte merels van Peeters II

Ingediend op maart 31st, 2014 door bartcaron

Wat we zelf doen, doen we beter. Het is de slagzin van Roger, de bekendste aller tv-klussers. Althans bekend voor de mensen die ooit al zappend bij DobbitTV uitkwamen. Verveeld +1 duwend op de afstandsbediening, op zoek naar iets verfrissends, iets vernieuwends, iets van diversiteit op het scherm.

Diversiteit is er anders wel te vinden bij de openbare omroep. Dat blijkt uit de cijfers die vorige week werden bekendgemaakt. Dankzij de streefcijfers die werden ingeschreven in de beheersovereenkomst, zien we dat ons televisiescherm vervrouwelijkt, maar vooral ook verkleurt. En, o verrassing, dat blijkt geen negatieve impact te hebben op de kwaliteit van de programma’s. Zondag was het niet de witte Indra die mijn debatje in de Zevende Dag leidde, maar Ihsane. En niemand die het merkte.

Het is een goeie zaak dat onze openbare omroep meer en meer een realistisch spiegelbeeld wordt van onze samenleving. Quota blijken hiervoor een goed instrument, daarover is iedereen het eens. En mogen we daarin iets verder gaan, vraag ik me dan af. Zijn er niet nog sectoren waar een betere weerspiegeling van de bevolking een meerwaarde zou betekenen? Ik zeg maar iets: de politiek bijvoorbeeld. In het parlement valt het qua etnisch-culturele diversiteit behoorlijk mee. Waarbij ook opvalt dat die diversiteit eigenlijk allerminst opvalt. Ze is er. Gewoon.

Maar – ik besef het, ik ben een slecht parlementslid wanneer ik dit zeg – misschien ligt de echte politieke macht niet zozeer in het parlement, maar eerder in de kabinetten. Wat we zelf doen, doen we beter is ook één van de vele mantra’s van onze Vlaamse Regering. Ik was dan ook benieuwd of ze het beter doen dan de openbare omroep en de administraties waarvoor er quota zijn vastgelegd.

Ik bekeek dus even de namenlijstjes van de kabinetsmedewerkers. Toegegeven, echt wetenschappelijk onderbouwd is dit niet. Iemands achtergrond is niet steeds te bepalen op basis van de naam. In mijn eigenste fractie zitten er twee collega’s met een Poolse tak in de stamboom. Bij Björn Rzoska valt dit meer op dan bij Elisabeth Meuleman.

En toch. De lijsten met kabinetsmedewerkers bulken van de Meulemannen, terwijl de Rzoska’s witte merels zijn. 4 kabinetten lijken volledig ‘Vlaams’ te zijn. En wanneer we ons dan nog eens beperken tot de inhoudelijke, raadgevende stafmedewerkers, wanneer we de secretaresses en chauffeur buiten beschouwing laten, komen we aan welgeteld twee mannen. 2 op alles samen 161,15 VTE’s.

Twee witte merels in voor de rest witte kabinetten. Ze vallen niet op.

 

Ingediend onder mijn gedacht 3 reacties

3 reacties op “De witte merels van Peeters II

 1. Dominique schreef:

  2 bemerkingen Bart:
  1. Wat de vrt betreft, geen mindere kwaliteit? Moeilijk te beoordelen als 60% uit herhalingen bestaat
  2. Waarom enkel altijd bij het praten over diversiteit moet dit altijd obv kleur of naam gebeuren. Kijk misschien ook eens hoeveel parlementsleden/kabinetards er zijn die geen universiteits- of hogeschooldiploma hebben?

  1. bartcaron schreef:

   1. Er zijn inderdaad veel herhalingen. Die zitten vooral overdag voor mensen die ’s avonds laat niet kijken, op12 omdat dit volgens een lussysteem werkt en, ja, omdat de budgetten niet toelaten altijd nieuwe content te maken. De dotatie is met zo’n 60 miljoen verminderd, met dank aan Ingrid Lieten, minister van sp.a.
   3. Akkoord. Jammer genoeg wordt politiek steeds meer iets voor hooggeschoolden. Hoe dat op te lossen? Quota? Betere interne vorming door politieke partijen om mensen te laten doorstromen (zoals de vakbonden dat doen)? Als ik rond kijk bij Groen, stel ik vast dat dat ook zo is.

 2. Dominique schreef:

  Nou Bart, de eindeloze herhalingen van FC De Kampioenen zijn toch vooral in prime-time te zien hoor 🙂

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie