bartcaron.be

Voetbal! KVK en jeugdploegen, het ware verhaal

Ingediend op april 10th, 2014 door bartcaron

http://www.kvk.be/jeugd/wp-content/themes/kvk_theme/images/Splash/header.jpgKVK heeft dus beslist om volgend seizoen de focus binnen zijn jeugdwerking volledig op de elitejeugd te zetten. Ze beloofden er alles aan te doen om de spelers en trainers die omwille van deze plannen volgend seizoen geen deel meer kunnen uitmaken van KV Kortrijk zo goed mogelijk te begeleiden en meezoeken naar een andere clubs zoals KdNS Heule, SV Wevelgem City, … Volgens de schepen van sport moeten er 80 spelers en 8 trainers vertrekken.
Echter, de club krijgt een subsidie van 900.000 euro, onderworpen aan een aantal voorwaarden opgenomen in een overeenkomst, met een sociale clausule. Wat blijkt nu? KVK had de betrokken clubs niet verwittigd, zo blijkt echter. Ze speelden soloslim. De voorwaarden die vasthangen aan 900.000 euro worden los met de voeten getreden… Van alle beloften is er geen één nagekomen.

Zo is het echt gegaan

Onderstaande getuigenis is een reële weergave van de feiten. Ik laat die in de ik-vorm.

“Zelf hebben wij een zoontje dat reeds 3 jaar bij KVK voetbalt en volgend seizoen op zoek moet naar een nieuwe voetbalploeg. Rekening houdende met de wijzigingen vanuit de voetbalbond en het feit dat onze zoon niet het technische voetbalwonder is dat KVK vooropstelt, hebben wij geen probleem met het zoeken van een nieuwe ploeg. Wat wel een doorn in het oog is, is de aanpak van KVK daarin, ondanks hun uitleg in de krant. Net vóór het verschijnen van het artikel in de krant, kregen wij een mail met daarin de mededeling dat er geen provinciale ploegen meer zouden zijn bij KVK. In het artikel in de krant konden we lezen dat KVK hun spelertjes zou begeleiden in hun zoektocht naar een nieuwe club. Eerder hadden we al een algemene mail gekregen waarin gemeld werd, dat er op woensdag 2 april geen training zou zijn omdat er evaluatiegesprekken gepland werden. Iedereen ging ervan uit dat de provinciale spelertjes toen meer uitleg gingen krijgen omtrent hun vertrek bij KVK, een korte evaluatie zouden krijgen omtrent hun kwaliteiten en werkpunten als speler en op basis daarvan voorgesteld zou worden welke andere voetbalclubs uit de buurt het meest geschikt zouden zijn. Groot was dan ook de verbazing toen de spelertjes op vrijdag na de training naar de ouders kwamen, met de mededeling dat ze allemaal weg moesten bij KVK en dat ze slechte spelers waren. Uiteraard zal dat laatste wel niet gezegd zijn, maar door de gebrekkige communicatie is dat wel het beeld dat de kinderen meekregen.

Op zaterdag kregen we na de match te horen dat er voor de provinciale spelertjes geen evaluatiegesprekken meer zouden zijn en dat iedereen zo kon vertrekken. Vooral voor de ouders van wie de kinderen vorig jaar door KVK gescout werden en beloofd werden om 2 jaar de tijd te krijgen om zich te bewijzen en nu zonder overleg/uitleg en na 1 jaar terug worden gestuurd, was dit een enorm koude douche. We hebben nog een mailtje ontvangen met de contactgegevens van de clubs uit de deelgemeenten en dat was de begeleiding van KVK.

Zelf (en ik denk met ons de meeste ouders) hebben wij geen probleem met het feit dat onze zoon niet langer bij KVK kan voetballen en na 3 jaar KVK jeugd hadden we zelfs de gebrekkige communicatie verwacht, maar het gebrek aan respect naar ouders en spelertjes toe, is toch een steen op de maag. Zeker als je dan leest, hoe de jeugdwerking zich in de krant profileert en welke subsidies zij krijgt. Ik vermoed dat aan mevrouw Vandersteene wordt gezegd dat de spelertjes zullen begeleid worden, maar dat er geen afspraken gemaakt worden over de manier waarop dat zal gebeuren. KVK maakt zich snel af van de ballast en mocht er ooit een reactie komen dan zal dat worden afgedaan als een negatieve tegenreactie van een verontwaardigd ouder, die denkt dat zijn kind een miskend voetbalwonder is.

Mocht men echter met hetzelfde kritische oog, waarmee men de spelertjes beoordeelt, het jeugdbestuur en hun werking bekijken, dan zou men zeker een aantal flinke werkpunten ontdekken en de subsidie in vraag moeten stellen. Minder subsidie zou er immers voor zorgen dat men commerciëler moet handelen, zich socialer moet opstellen, economischer moet beslissen, een positief imago moet scheppen en zichzelf moet in vraag stellen. In het kader van besparingen bij steden en gemeenten is dit alvast een opportuniteit.”

Een reactie op “Voetbal! KVK en jeugdploegen, het ware verhaal

  1. muhammed ucan schreef:

    Beste,

    Ik speel op dit moment bij fc.turkuaz antwerpen,ik ben al 3jaar aangesloten bij deze ploeg en ik speel al sinds mijn 8jaar voetbal.1ste jaar bij turkuaz u13 waren wij 10de geeindigt en ik had van de 44 doelpunten 23gescoort,2de jaar(vorige jaar)bij u15 waren wij kampioen en van de 108 doelpunten had ik 47 gescoort en16assisten gemaakt,en dit jaar speel ik met u17 ik heb 8wedstrijden gespeelt en heb 6doelpunten gescoort.Ik ben zeer snel en heb goede afstandschotten mijn posities zijn linkerflank,rechterflank,spits.ik zou heel graag naar een ploeg gaan met een hogere niveau en ik wil me graag verbeteren en ik zou heel graag willen dat ik ver kan geraken in mijn leven.

    MVG Muhammed ucan 31/10/1999

Reacties zijn gesloten.


boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019
Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.