bartcaron.be

Beste N-VA-kiezer met tricolore achteruitkijkspiegels,

Ingediend op juni 25th, 2014 door bartcaron

Deze zomer is deze blog een brievenrubriek. Vandaag een brief aan de N-VA kiezers… Je weet maar nooit dat er een antwoord komt…

Wie je juist bent, weet ik niet, maar ik weet dat ik je recent kruiste op onze Vlaamse wegen. Je bent vast ook niet alleen. Als ik de Duivelsgekte, gevoed door overwinningen en commercie, overal zie opduiken, kan het niet anders of ook een deel van de Vlaams-nationalistische kiezer wordt er door aangetast. En het feit dat het niet enkel heel modale middenklassers zijn die met opgedirkte spiegels rondrijden, maar ook de betere SUV’s en Duitse klassewagens, versterkt mijn overtuiging dat ook bewuste N-VA-kiezers zich dezer dagen durven tooien in zwart, geel en rood.

Wees gerust, beste man, ik schrijf je niet sarrend aan. Ik wil niet, zoals op menige sociale media te zien was, een vermeende link zoeken tussen je spiegelhoesjes (spiegelsokjes) en gebrek aan mannelijkheid. Ik wil je zelfs niet nawijzen op je inconsequentie bij het feit dat je de Vlaamse Leeuw van vorige maand hebt ingeruild voor een Belgisch vaandel.

Nee, ik wil je eigenlijk bedanken voor je enthousiasme voor onze nationale ploeg en je meteen aansporen om verder te genieten van hun triomfen. Bewonder hun samenspel op het terrein, maar heb ook oog voor de manier waarop ze naast het veld met mekaar omgaan. Soms onschuldig plagerig als kleine kinderen, vaak topprofessioneel, maar altijd eensgezind. Hoorde je één uithaal naar Vertonghen voor zijn domme penaltyfout? Zag je één iemand Lukaku met de vinger wijzen na zijn ongelukkige match tegen de Russen? Nee. Winnen doen ze samen en slecht spelen doen ze samen. Niet zelden tegelijkertijd trouwens, doch dit terzijde.

En bekijk dan eens de samenstelling van ons 23-tal. Ze hebben o zo veel gemeen. Het zijn stuk voor stuk topsporters die leven voor hun vak, anders raak je niet in de selectie. De overgrote meerderheid speelt in de Europese topcompetities en dan nog geeneens bij de staartploegen. Allemaal verdienen ze aardig hun boterham. Heel aardig zelfs en een heel dikke boterham zelfs.

En toch, ze zijn ook o zo divers. Je hebt de gewone jongens van bij ons: de boomlange keeper die als toppunt van rebellie besliste om niet te gaan volleyballen, zoals de rest van het gezin, maar koos voor voetbal. Of de kleine dribbelkont, de zoon van de turnleraar met de snor die het sporten ook al met de paplepel meekreeg. Je hebt de donkere jongens, die als kind al opvielen op de pleintjes in de volksbuurten. Omwille van hun wilde krullen, maar des te meer nog omwille van hun balbehandeling. Je hebt een jongeman die ondanks zijn jeugdige leeftijd zodanig ontheemd is dat hij kon kiezen uit de zes nationale elftallen die naar zijn gunsten kwamen dingen.

Bekijk die diversiteit, beste chauffeur, en stel jezelf enkele vragen. Zou je de straat oversteken mocht er even verderop een bankje staan waarop de jongere versies van Marouane, Axel en Divock zitten uit te blazen nadat ze een balletje hebben getrapt? Zou je complexloos zeggen dat de woning van je overleden moeder nog te huur is wanneer Vincent en Carla zich aandienen als kandidaat-huurders? Zou je een CV met de naam Adnan Januzaj even onbevangen beoordelen als één met de naam Anthony Vanden Borre? Zou je schrikken als die Anthony plots voor je staat voor een jobinterview?

Ik weet het wel, onze jongens zijn heel verantwoordelijke burgers, in niets te vergelijken met al die jonge nieuwe Belgen die niets van hun leven maken, die doelloos op straat hangen en een balletje trappen op het pleintje. Die niet willen werken. Die samenhokken in verwaarloosde panden.

Uiteraard vind je dat we ook hen kansen moeten geven. Maar, zo zit in je achterhoofd, dan moeten ze die kansen wel grijpen. Net zoals de rode volkshelden hun kansen grepen. Responsabiliseren, zoals het zo mooi klinkt.

Prima, we zijn het eens. Laten we iedereen dus een eerlijke kans geven. Laten we investeren in onderwijs, in vorming, in startersbanen en startwoningen, zodat iedereen de kansen krijgt die hij verdient, naar eigen mogelijkheden, zonder vooringenomenheid of stok achter de deur. Laten we investeren in gelijke kansen.

En laten we iedereen ook een tweede kans geven, net zoals we de moeilijk scorende spits niet meteen afserveren. Enkel wanneer we die kansen bieden en blijven bieden, kunnen we evolueren naar een vaderland dat een afspiegeling is van ons diverse, harmonieuze vaderlandse dreamteam. En of dat vaderland dan België of Vlaanderen heet, dat zal ons worst wezen. Het is gewoon óns vaderland.

Ingediend onder mijn gedacht 11 reacties

11 reacties op “Beste N-VA-kiezer met tricolore achteruitkijkspiegels,

 1. Lucien Vandenbnroucke schreef:

  Heel mooi geschreven Bart. En heel juist geformuleerd. Maar of het door de mensen die het aanbelangt zal gelezen worden is zeer de vraag.

 2. vandeputte tine schreef:

  gewoon zoveel mogelijk delen, lucien, dan bereikt het wellicht ook diegene die er nood aan hebben !

 3. Filip Dextré schreef:

  Ik begrijp niet goed waarom er per sé een link moet zijn tussen a) het politieke gebeuren b) een sportief gebeuren ?

  Kunnen we niet verderkijken dan het beeldmerk ? Alsof we voorstander zijn van een -volgens sommigen- onbestuurbaar België omdat we een voetbalclub gemeenschappelijk hebben ? Om de 4 jaar dan nog ? Een kleine maand als het goed gaat ?

  Ik vind het een mooie tekst, begrijp me niet verkeerd, maar binnen een goede maand als alle vlaggengekte voorbij is, blijft de politieke realiteit over en aan de gestage groei van een partij zoals N-VA te zien, duurt deze een pak langer dan die maand, zellf langer dan die voetbalgekte om de 4 jaar ….

 4. Te jong om politiek actief te zijn schreef:

  De hypocrisie willen blootleggen van de NV-A stemmers maar zelf elke NV-A’er over de zelfde kam scheren door aan te nemen dat ze effectief een splitsing willen met grenzen die militair (overdrijving) bewaakt worden ?
  Merendeel van hun kiezers willen geen splitsing ze willen gewonen de ruimste autonomie en dan vooral op het fiscale vlak. Geen geldstromen meer naar het federale die dan uiteindelijk 50/50 uitgedeeld worden zonder dat er evenredige responsabiliteit wordt gevraagd van het ander landsdeel?

  Geniet van de voetbal.

  1. Jozef schreef:

   Beste Fred, waarom stemmen ze dan voor een partij die in haar 1ste statuut, de opheffing van de staat België voorstaat. Geen autonomie, onafhankelijkheid …

  2. De Bie Tim schreef:

   Als je dan zo goed op de hoogte bent van waarom mensen voor de NVA stemmen. Kan je dan uitleggen hoe die kiezers punt A 1.1 (doelstellingen en grondslag) anders interpreteren dan dat het beschreven staat?

 5. Fred Van Keirsbilck schreef:

  Zwaar overtrokken artikel waarbij de NVA-kiezer zonder enig argument als racist wordt beschouwd. Misschien volgende vraag stellen: Zou Lukaku veel belasting betalen en solidair zijn terwijl zijn Bentley een Luxemburgse nummerplaat heeft? En toch rijden de grote verdedigers van de vermogensbelasting ook rond met de tricolore rond hun spiegels en gaan ze keihard voor de nationale ploeg supporteren, terwijl elk van die mannen een vennootschapke heeft om belastingen te ontduiken… Begrijpe wie begrijpe kan…

 6. Jozef Smets schreef:

  Vlaamse kiezers, stemden, onlangs, onbewust of onwetend of eerder toch bewust voor een politieke partij die in zijn 1ste statuut, de opheffing van de Belgische staat voorstaat. Nu tijdens dit WK- voetbaltornooi, flirten een aanzienlijk aantal van deze kiezers met de symbolen van de federale staat België, die staat voor ‘Eendracht maakt macht’ en een samenleving in verscheidenheid.

 7. cacao schreef:

  Je zegt het zelf, of dat vaderland dan vlaanderen of belgie heet zal ons worst wezen. De rode duivels houden echt niet op met bestaan of spelen in een confederatie hoor, geen paniek. En als er tegen dan spiegelsokjes bestaan in’t rood met een drietand er op, wil ik die zelfs met veel plezier gebruiken al kan al die voetbalhysterie mij maar weinig bekoren. Daarentegen tussen de lijnen door suggereren dat nva kiezers racisten zijn, vind ik allesbehalve sportief en nog maar eens het bewijs dat niet-nva stemmers vaak eigenlijk niet eens weten waar deze partij voor staat en zich enkel baseren op vooroordelen. NVa heeft als enige partij in vlaanderen een burgemeester met buitenlandse roots. Als je dan toch de analogie wil maken met voetbal lijkt dit mij een correcter beeld: Belgie is net een elftal waarbij dezelfde paar spelers bij elke match minstens een paar keer in eigen doel sjotten maar desondanks weigeren het veld te verlaten.

 8. Maertens Pascal schreef:

  België ons vaderland ????
  Het Koninkrijk der Nederlanden was ons échte vaderland ….. het verloren vaderland… jammer genoeg ; mede door de anti-nederlandse-vlaamse troep die België ontwierpen ; door Franstaligen (en franskiljons) en voor Franstaligen…. en je ziet tot heden ten dage nog altijd hetzelfde . Cfr politieke onderhandelingen : de minderheid heeft het hier voor het zeggen.

 9. Eddy V. schreef:

  Compromis: tegen volgend WK splitsen we de Rode Duivels in een Vlaams, Waals, Brussels en ‘uitheems’ elftal, dan kan iedereen kiezen welke sokken ze aan doen…

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie