bartcaron.be

Een plastieken erepenning voor filmmakers

Ingediend op februari 2nd, 2011 door bartcaron

Vandaag werden in het Vlaams parlement drie filmmakers gelauwerd. Nobel. Goed bedoeld. Verdienstelijk. Je kent dat wel: als iemand je werk verdienstelijk vindt, dan weet je dat niet goed genoeg is. De gelauwerden verdienen wel zo’n erepenning, zoals iedereen die een medaille krijgt, ook het dikkertje dat twee keer wordt gedubbeld in de schoolcross. Niet zo nodig, maar onschadelijk dus.

Pas onnozel is het verhaal achter de toekenning van die gouden erepenningen. Het belangrijkste criterium is niet de verdienste voor de Vlaamse film, maar de vraag of de nominatie past in het politieke plaatje van de grote partijen in het bureau van het parlement. De volksvertegenwoordigers mochten kandidaten voordragen, of beter, de fracties droegen kandidaten voor. En zo verschijnt de politieke gevoeligheid op het filmdoek. Coalities worden gevormd voor of tegen deze of gene regisseur, producent of acteur. Voor die ene keer dat het Vlaams parlement filmmensen huldigt, kiest het eigenlijk niet voor de mensen die we wel absoluut moeten vieren.

Nee, niet helemaal waar. Raoul Servais verdient zo’n penning. Maar verder? Krijgt Jan Verheyen die erepenning voor zijn bijdrage tot de filmische en morele opvoeding van het Vlaamsche volk? Of toch voor zijn hele oeuvre? Hmm. Het is Jan gegund hoor, duivel-doet-al, koning van het ietwat intelligenter dan gemiddeld amusement. Ooit verdienstelijk als bedenker van Fait Divers op VTM. Het siert Jan dat hij zijn voorgangers in de hulde betrok, Harry Kümel, Roland Verhaevert, Robbe De Hert e.a. De eerste van dit lijstje verdient eigenlijk die prijs.
En producent Erwin Provoost? De belangrijkste producent van bij ons, zeker. Man achter o.a. Brussels by Night, Coco Flanel en de Zaak Alzheimer. Ja, belangrijk.
Valt het op dat er geen enkele acteur bij is? We hebben er een aantal die het niet alleen bij ons, maar ook internationaal hebben waar gemaakt, en die een palmares hebben waar mijn bibliotheek tegen verbleekt. Er was er één geselecteerd, maar die speler bedankte voor de eer. Gelijk heeft hij …

Raoul Servais verdient zijn penning absoluut. Hij is dé pionier van de animatiefilm, denk aan Taxandria, en heeft een oeuvre om u tegen te zeggen. Zijn dankwoordje was al even indrukwekkend. “Overal word ik gevierd omdat ik tachtig ben geworden. Maar ik ben achterdochtig. Ik moet wellicht begrijpen dat ik al genoeg pellicule heb verbrast en hete tijd is om peterselie te kweken.” Hij hield ook een kort en krachtig pleidooi voor de rol van de kunst in de samenleving. Moedig en terecht!
Och, de geschiedenis zal wel oordelen over wie finaal een vermelding verdient in de encyclopedie van de filmgeschiedenis. Die Vlaamse film is nog jong. De jaren ‘80 en ‘90 waren pioniersjaren. De laatste pioniers van toen, zijn die echt al vergeten?

En het culturele belang van die gouden erepenningen? Ik denk dat de culturele prijs van de cultuurraad van Lendelede een grotere maatschappelijk belang heeft dan die bij ons. Foei.

PS Wie wil weten welke filmmaker politiek gewraakt werd, en door wie, moet mij maar proberen om te kopen. Uit respect voor de makers noem ik hier liever geen namen. Maar de wijze waarop het Vlaams parlement met de Vlaamse filmakers-kunstenaars omgaat, is een heel slechte B-film.

Ingediend onder mijn gedacht 2 reacties

2 reacties op “Een plastieken erepenning voor filmmakers

  1. walter maes schreef:

    Jan Decleir weigert hooghartig de (Vlaamse) penning. Na zich een leven lang gelaafd te hebben aan de Vlaamse subsidiepotten en zich vetgemest te hebben dankzij de brede schare Vlaamse toeschouwers, bijt de ziekelijk verwaande Decleir nu in de hand die hem jarenlang heeft gevoed. Dat is dus Decleir, groot in zijn genre maar zijn genre is klein. Groot artiest maar kleine mens. Zelfs de varkens schijten niet in de hoek waar ze eten.

  2. walter maes schreef:

    Het is nu wachten tot Decleir een Belgische baronstitel van Albert second weigert…

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie