bartcaron.be

Beste cultuurjournalist,

Ingediend op juli 7th, 2014 door bartcaron

Dit is een brief aan de cheffen en de medewerkers van de cultuurredacties van kranten, radio en tv. Er moet mij iets van het hart.

Vreemd genoeg is mijn aanknopingspunt een eerder ordinaire zomerse bezigheid, gebaseerd op de drie ‘z’-‘en die de vakantie overheersen. Op dit eigenste schrijfmoment, zit ik tussen vele mensen door de ramen te turen van Vrijstaat O. Dit kunstencentrum is het enige met zicht op zee, inclusief zand, maar nu zonder zon. Ons ovalen lokaal zit vol mensen. ‘Ons’ schrijf ik omdat ik er als voorzitter van de vzw thuis ben, of liever mijn hart aan verpand heb. Het zit vol omdat er op dit eigenste moment een heerlijk eigentijdse dansfestival plaatsvindt, nl. Expeditie Dansand! Met uitroepteken dus, maar daar ben ik echt niet voor verantwoordelijk. Het is fijn te ervaren dat een Kunstenfestival – ja, met vaak hermetische voorstellingen – zo druk bezocht wordt, en dan nog door zo’n divers publiek. Families met kinderen, maar ook senioren, artiesten, binnenlanders die naar Oostende afzakken enz. Oostende is Brussel aan zee, met een vleugje Blankenberge en een snuifje Knokke. Combinatie van trivialiteit en kwaliteit, banaliteit en uniciteit. Maar met aan één kant een oneindigheid, de zee als mentale open ruimte.
Over sfeer gesproken. Dat bijzondere moment, zo rond 20 uur toen de zeer ontgoochelde voetbalsupporters die in dichte drommen en in stilte langs de zeedijk terugwandelden van de Hippodroom, ter hoogte van de Drie Gapers de enthousiaste bezoekers aan Expeditie Dansand! kruisten. Het contrast kon niet sterker zijn.

Zomerfestivals en de pers, daar wil ik het over hebben. Er komt veel publiek op af. Ook op festivals als dit of Humorologie in Kortrijk-Marke, een ondergewaardeerd pareltje van een festival dat aan circuskunsten is gewijd. Zonder beesten en ouderwetse clowns, maar hedendaags, verfrissend en betekenisvol. Lees maar even de recensie over Compagnie XY op cobra.be. (http://cobra.be/permalink/1.2017472). En volgende week is er Gent Jazz. Met een heel boeiend programma.

In Werchter (TW14 en TW Classic) ben ik niet geraakt. Te groot voor mij. Ik houd wel van gezellige drukte, maar niet van een verstikkende massa. Dat is het verschil tussen bijvoorbeeld Jazz Middelheim en TW. Waarmee ik geen uitspraak wil doen over de artistieke kwaliteit van welk festival dan ook. Wel over het commercieel karakter ervan. Niks tegen commercie, maar ik heb toch wat meer hart voor een non-profit aanpak van cultuurspreiding.

Beste cultuurredacties, ik zou jullie graag één vraag stellen: waarom krijgen deze grootschalige, commerciële muziekfestivals – rockmuziek – zoveel meer pagina’s in de krant, zendtijd op radio en tv? Waarom zoveel meer media-aandacht dan die andere fijne niet-commerciële festivals? Speelt alleen de macht van het getal, omdat er zoveel volk naartoe gaat? Of is dat laatste het gevolg van de grote media-aandacht? Of hebben kranten zelf commerciële belangen bij die laatste groep festivals? Zijn er echt potentieel veel krantenkopers bij wie dit soort festivals frequenteert? Van populaire kranten en bladen, zoals Het Laatste Nieuws, zou ik dat nog geloven ook, maar toch niet van onze zgn. kwaliteitskranten?
Bestaat het echt, dat Werchter-gevoel? Het Stockholm-syndroom, het bestaat. En dus ook op elk festival groeit na enkele dagen een soort solidair en zelfs warm we-zitten-in-hetzelfde-schuitje-gevoel. Fijn, maar niet ter zake.
Over de muur gluren van het voetbalplein? Die shotters krijgen zoveel krantenpagina’s en zenduren… Populaire cultuur? Commercieel gewin.

Het is dus een kwestie van kwantiteit. Het moét over veel volk gaan, of kunnen gaan. En toch, en toch ben ik er zeker van dat er méér gezinnen en méér kinderen naar ‘mijn’ festivals komen, méér dan naar de populaire muziekfestivals. En echt, het is veel gezelliger op festivals als Expeditie Dansand of Humorologie. Geloof me. Zelfs als het oude wijven regent en 5 Beaufort waait.
En artistiek beter? Het antwoord kennen jullie op de cultuurredactie toch ook…

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Beste cultuurjournalist,

  1. Frans Vercoutere schreef:

    Beste Bart,

    Van U komt het altijd recht uit hart en buik wat we van velen niet kunnen zeggen !!!!!!!!!

    Hartelijke groeten,
    Frans

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie