bartcaron.be

De lonen aanpassen omdat theater duurder wordt?

Ingediend op januari 21st, 2011 door bartcaron

Agoria (de federatie van de tecnologische sector) vraagt zich af of we de lonen moeten aanpassen omdat theater duurder wordt? Oh. Wij kennen, gelukkig maar, een automatische indexering van de lonen. De meeste werkgevers zijn hier niet zo zot van, integendeel. Maar ze voelen dat dit mechanisme zal blijven. En dus richten ze hun pijlen op de indexkorf. Daar willen ze alles uit dat de index te snel doet stijgen. Voeding en tabak, maar ook bijvoorbeeld verzekeringen, cultuur en horecabezoek. Die stijgen blijkbaar snel. De steeds duurder wordende energieprijzen en allerlei taksen doen de rest.

Zoals steeds wordt het buitenland betrokken in een vergelijking: de prijzen zouden bij ons 3,4% sneller stijgen dan in de buurlanden, en derhalve ook de lonen. Ik geloof niet dat de prijzen sneller zouden stijgen. Maar als dat wel zo is, dan is het toch logisch dat de lonen door de index sneller stegen dan in de buurlanden. Dat is toch rechtvaardig, is het niet? Of wil Agoria dat de mensen verarmen en derhalve minder consumeren?

En dus stelt Agoria vragen over de inhoud van de indexmand. Blijkbaar is de groep recreatie en cultuur goed voor een kwart van het inflatieverschil. Hmm. Agoria stelt dat het vaak gaat over prijzen die op de modale of meer welstellende consument zijn gericht en slechts ten dele marktconform werken. Zij vinden het in elk geval niet echt logisch dat bedrijven hogere lonen moeten betalen omdat pakweg theaterabonnementen of juwelen duurder worden. Dat we die juwelen uit de indexkorf gooien, daar kan ik nog mee instemmen. We kunnen er beter alle luxegoederen uitgooien. Maar niet het voedsel voor het lichaam en de geest. Schorseneren wel, maar toneel niet.  Cultuurbarbaren zijn het bij Agoria.

Ingediend onder mijn gedacht 2 reacties

2 reacties op “De lonen aanpassen omdat theater duurder wordt?

  1. Frank Vandermarliere schreef:

    Beste Bart,

    Jij gelooft niet dat de prijzen sneller stijgen. Je kan evenwel moeilijk naast de cijfers van Eurostat. Maar misschien heb jij gelijk en stijgen de prijzen niet veel sneller bij ons maar wordt de inflatie bij ons verkeerd gemeten. Onder andere door in de indexkorf aan een aantal getuigen zoals trouwringen en theaterabonnementen een te grote weging te geven. 

  2. walter maes schreef:

    Haal die hele kultuursektor maar uit de index. En verhoog ook drastisch (minstens verdrievoudigen) de toegangsprijzen in de sektor. Het is al lang bewezen dat de prijs geen invloed heeft op de deelname aan kultuur. Als ze voor voetbal en popconcerten zoveel (zéér veel) kunnen en willen betalen, waarom dan niet voor de andere ‘kultuurgoederen’?

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie