bartcaron.be

Kunnen historische wIndmolens elektriciteit opwekken?

Ingediend op januari 16th, 2011 door bartcaron

Voormalig minister en nu collega Dirk Van Mechelen (Open Vld) wil met historische windmolens groene stroom opwekken. Met een aantal, niet eens zo ingrijpende maatregelen moet het volgens hem mogelijk zijn dat een windmolen voldoende energie levert voor de omliggende woningen of een wijk, stelt hij vrijdag in een persbericht. Spannend, maar een beetje te goedgelovig?
Zowat alle historische windmolens in Vlaanderen hebben geen enkel economisch nut meer. Er werden de afgelopen jaren miljoenen euro’s geïnvesteerd in het onderhoud en herstel van de molens. Maar een molen is een machine. De beste garantie om een molen in stand te houden, is hem te laten functioneren, luidt het.

imageIk kan het voorstel van Dirk Van Mechelen principieel steunen. Het zal technisch geen sinecure om het behoud van de erfgoedwaarden van een oude molen en de technologie die nodig is om elektriciteit op te wekken, met elkaar te combineren. Maar onderzoek en experiment zou zeker nuttig zijn. Vlaanderen zegt steeds dat het wil investeren in innovatie, wel dit is een concreet punt.
Windmolens staan meestal op heuveltoppen of op de hoogste punten in het landschap, net omdat er daar veel wind is. Die is alvast gegarandeerd.
Maar het onderzoek zou zich niet enkel mogen richten op de opwekking van elektriciteit. De meeste molen hebben geen enkele functie dan de historische. Wellicht zijn er nog een aantal hedendaagse functies mogelijk, waarbij de opgewekte energie direct kan worden aangewend.
Vlaanderen stond vroeger vol windmolens. We beschermen ze omdat ze zo mooi zijn. Waar wachten we op om nieuwe molens te plaatsen en tegelijk een deel van de historische molens een nieuwe functie te geven?

Ingediend onder mijn gedacht 3 reacties

3 reacties op “Kunnen historische wIndmolens elektriciteit opwekken?

 1. walter maes schreef:

  Een krankzinnig idee van Van Mechelen. Heeft hij niks anders te doen? Kreeg hij een slag van een oude windmolen? Het zoveelste bewijs dat er veel te veel parlementairen zijn en ze hebben niks maar dan ook niks om handen. Hoe kan men nu zo’n oud bouwvallig gedrocht technisch omvormen om op een efficiënte en betaalbare manier elektriek te maken? Bouw dan toch liever een nieuwe!
  Ach Bart, hoe lichtgelovig en slaafs-groen kan je zijn dat je zoiets ook maar één ogenblik in overweging neemt? Schaar je liever achter het idee om het aantal parlementairen met driekwart te verminderen en om de praatbarak nog maar drie maanden per jaar te laten funktioneren. Met het uitgespaarde geld kan je misschien één oude wiek vervangen.

 2. Marko Bosman schreef:

  Ik vind dit wel een goed idee. Traditionele molens moeten behouden worden om wille van het historisch belang. Het is een feit dat traditionele windmolens moeten draaien om in stand gehouden te worden. Als deze molens draaien kunnen ze nuttig worden ingezet om bijvoorbeeld elektriciteit op te wekken. De opbrengst zal flink lager liggen dan dat van een moderne windturbine, maar de investering is dan ook veel lager; de molen zelf staat er immers al. Daarnaast is inpassing in het landschap juist helemaal geen probleem, hetgeen bij moderne windturbines altijd op weerstand stuit. Ik ben zelf bezig met projecten om met klassieke windmolens elektriciteit op te wekken in Nederland om aan te tonen dat behoud van de erfgoedwaarden van een oude molen en de technologie die nodig is om elektriciteit op te wekken goed met elkaar te combineren zijn. Ik zou u graag willen helpen dit ook in Vlaanderen te realiseren.

  1. pieter schreef:

   ik heb zelf een historische molen staan en zou er graag energie mee opwekken. Zijn er firma’s die hier mee bezig zijn?

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie