bartcaron.be

Red het Belgisch Voetbal!

Ingediend op december 24th, 2010 door bartcaron

Als voetballiefhebbers maken wij ons, na de nieuwste ruzie binnen de Pro League, ernstige zorgen over de toekomst van het profvoetbal in ons land. Het kan noch voor de clubs noch voor de supporters een goede zaak zijn als je straks verplicht wordt meerdere abonnementen aan te schaffen om alle wedstrijden van je favoriete club in de Jupiler League op televisie te kunnen volgen.

Wij roepen de leden van de Pro League op om het eigen belang en het kortetermijndenken op te bergen. Ons voetbal heeft behoefte aan een visie, die de problemen van de hele bedrijfstak tackelt. De topclubs moeten hun verantwoordelijkheid opnemen en zich solidair tonen met minder vermogende verenigingen. Dit kan in de eerste plaats via de verdeling van de tv-gelden gebeuren, maar bijvoorbeeld ook door reglementering over het uitlenen van jonge spelers. Op die manier kunnen jonge spelers op het hoogste niveau ervaring opdoen en kan het niveau van de competitie worden verhoogd.

In ruil mogen de topclubs verwachten dat de andere clubs meehelpen om een zo sterk mogelijke nationale competitie te organiseren, zodat de toppers beter gewapend zijn op de Europese scène. Er moet tevens een oplossing worden uitgewerkt voor de tweede klasse, om bij promotie problemen te voorkomen en om bij de meer bescheiden clubs van eerste de angst voor en vooral de desastreuze gevolgen van degradatie weg te nemen.

De voorbije jaren is het voetbal enorm in beweging. De concurrentie van de landen uit Oost-Europa zal alleen verhevigen met Euro 2012 in Oekraïne en Polen en het WK 2018 in Rusland. Als het Belgische voetbal niet verder wil verschrompelen, moet er dringend werk worden gemaakt van een betere samenwerking en een professionelere aanpak. Het profvoetbal heeft behoefte aan een sterkere structuur, de inbreng van meer onafhankelijke mensen die het algemeen belang vooropzetten en een echt businessplan opstellen. De werkzaamheden rond de kandidatuur voor het WK 2018 moeten als basis dienen voor de o zo noodzakelijke modernisering van de stadioninfrastructuur. Als dit niet gebeurt, blijven we immers achterophinken.

Op korte termijn kan het alvast nuttig zijn een thematische ideeënwebsite te openen voor alle voetballiefhebbers en een Raad van Wijzen samen te stellen van sportjournalisten, academici, NGO’s, politici, bedrijfsleiders, ex-spelers en supporters, die zowel een aantal concrete voorstellen formuleren rond de competitiehervorming, als een strategische visie uittekenen die de fundamenten legt van een gezonder, efficiënter en rendabeler voetbalbestel in ons land. Enkel op die manier kan het voetbal in België een feest worden/blijven en ook haar sociale rol ten volle spelen.

Wij vragen de leden van de Pro League om nu leiderschap en daadkracht te tonen en de juiste beslissingen in consensus te nemen, en wij hopen van ganser harte dat onze voetballeiders zich openstellen voor alle creatieve en pragmatische voorstellen die enkel het belang van het Belgisch Voetbal in zijn geheel voor ogen houden.”

Bert Anciaux (ex-minister van Sport) John Baete (hoofdredacteur Foot Magazine) Ivo Belet (Europees parlementslid) Geert Cami (Friends of Europe) Christian Carette (Vers L’Avenir)

Bart Caron (Vlaams parlementslid) Marcel Cheron (parlementslid Franse Gemeenschap) François Colin (ex-woordvoerder The HollandBelgium Bid) Alain Courtois (senator) Ben Crabbé (tv-persoonlijkheid) Jean-Luc Crucke (parlementslid Franse Gemeenschap) Philippe Decoene (Vlaams parlementslid) Dirk Deferme (chef sport VTM) Marc Degryse (voetbalanalist) Etienne Davignon (minister van staat) Jean-Luc Dehaene (ex-premier) Trudo Dejonghe (sporteconoom Lessius Hogeschool) Olivier Deleuze (federaal parlemenslid) Bea Diallo (Brussels parlementslid) Elio Di Rupo (voorzitter PS) Caroline Gennez (voorzitter sp.a) Jean-Marc Gheraille (Sudpresse) Peter Gysbrechts (Vlaams parlementslid) Carl Huybrechts (tv-persoonlijkheid) Eddy Janssis (voorzitter supportersfederatie Profclubs) Kamagurka (kunstenaar) Stephan Keygnaert (rubriekleider voetbal Het Laatste Nieuws) Philippe Lacourt (chef sport La Dernière Heure) Michel Lecomte (chef sport RTBF) Yves Leterme (premier) Kristof Liberloo (rubriekleider voetbal Belang van Limburg) Pierre Migisha (Brussels parlementslid) Bart Raes (chef sport Woestijnvis) Herman Schueremans (Vlaams parlementslid & concertpromotor) Jacques Sys (hoofdredacteur SportVoetbalMagazine) Bart Tommelein (senator) Mark Uytterhoeven (tv-persoonlijkheid) Chris Van den Durpel (tv-persoonlijkheid) Ludo Vandewalle (chef sport Het Nieuwsblad) Kris Van Dijck (Vlaams parlementslid) Guy Vanhengel (vicepremier en ex-minister van Sport) Gert Verheyen (voetbalanalist) Wim Vos (rubriekleider voetbal Gazet van Antwerpen) Melchior Wathelet (staatssecretaris)

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Red het Belgisch Voetbal!

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie