bartcaron.be

1-euroticket voor museumbezoek van jongeren afgeschaft

Ingediend op november 6th, 2012 door bartcaron

Is het niet meer zinvol in te zetten op meer museumbezoek door jonge mensen? Die indruk krijg je als je de nieuwste beleidsmaatregel van cultuurminister Joe Schauvliege bekijkt. De minister schaft de 1 euro maatregel af, de ticketprijs voor jongeren tot 26 jaar die een museum bezoeken. Daarvoor baseert ze zich op een kersvers onderzoek naar het effect van deze maatregel op het museumbezoek door jongeren. Vreemd genoeg is dat geen aanbeveling die eenduidig als conclusie uit dat onderzoek naar voor komt.
Maar toch. De minister stelt dat ze de landelijk erkende musea niet meer ‘verplicht’ dit tarief toe te passen omdat het geen significant effect heeft op de participatie door jongeren. Dat de meeste musea pleitten voor een aanpassing van de regeling, niet voor de afschaffing, is de minister blijkbaar ontgaan. Het onderzoek pleit vooral voor een betere ingebed systeem van publiekswerking, gericht op jongeren,
Het systeem werkte vooral positief voor school- en klasbezoeken aan musea. Dat is toch uitstekend?
Ik kan niet van de indruk ontdoen dat de afschaffing samenloopt met een andere agenda. De maatregel kostte de musea zelf niks, omdat het verschil tussen de normale ticketprijs en de kortingprijs voor jongeren integraal werd gesubsidieerd door het ministerie van Cultuur. Is de afschaffing van de maatregel dan niet meer of niet minder dan een verkapte besparing op de cultuurbudgetten. Ik vrees het. In de beslissing van de minister worden immers geen andere maatregelen aangekondigd die de musea kunnen versterken in hun publiekswerking gericht op jongeren.
Ik ga in ieder geval voor een alternatief, dat jongeren wel naar musea probeert te brengen, al besef ik heel goed dat dat geen eenvoudige kwestie is.

Ingediend onder mijn gedacht 2 reacties

2 reacties op “1-euroticket voor museumbezoek van jongeren afgeschaft

  1. walter maes schreef:

    Het is natuurlijk NIET de toegangsprijs die jongeren belet naar musea te gaan. Ze hebben daarentegen veel geld over voor het veel duurdere voetbal, popconcerten, fuiven, cafébezoek e.a evenementen die WEL in hun belangstellingssfeer liggen. En ze lopen allemaal rond met de nieuwste dure speeltjes, smartphone, I-pad, I-pod, en alle mogelijke elektronische gadgets. Om nog maar te zwijgen van de eigen auto die ze krijgen om op 18 jaar naar de hogeschool of unief te trekken. Zie de parkings van bijv de Katho en de Kulak. Er zijn meer proffen met de fiets dan studenten…De jongeren leiden een luxe-leven tegenwoordig in vergelijking met 40 jaar geleden. Ook diegenen die het veel minder breed hebben spenderen hun zuurde verdiende euro’s liever aan voetbal, popconcerten en uitgaan boven een in hun ogen saai museumbezoek. De onzinnige 1 euro-maatregel was een populistische uitvinding van Anciaux die veel geld kostte maar nul komma nul effekt had. Jongeren hebben gewoon geen interesse in musea en andere ‘hoge’ kultuur. Die interesse moet thuis door de opvoeding gewekt worden. Maak de musea gratis en er komt nog geen jongere op af. Durf dat toch eens toegeven Bart. Je bent slim genoeg om het te weten, maar zeg het dan ook !

  2. jan dekyvere schreef:

    Ik vrees dat Walter hier nu eens wel gelijk heeft.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie