bartcaron.be

Betaalt tv-kijker straks extra voor doorspoelen reclame?

Ingediend op oktober 24th, 2012 door bartcaron

De commerciële zenders zijn weer op oorlogspad. Ze viseren de kijker. Wie geen reclame wil in tv-programma’s, zou moeten betalen”. Dat heeft De Persgroep-topman Christian Van Thillo (VTM) dinsdagmiddag gezegd in een debat met Wouter Vandenhoute, baas van De Vijver (Vier). Zo staat te lezen in het Belgabericht.
De kijker dreigt de pineut te worden van hun oorlog met de gemeenschappelijke vijand die Telenet is. Wat is de clou van de historie? Telenet biedt iedereen die digitaal televisie kijkt de mogelijkheid om programma’s later (uitgesteld) te bekijken (of op te nemen) en de reclame op die manier door te spoelen. Handig, zo vinden vele kijkers ongetwijfeld. Maar dat vinden de bobo’s van de tv-zenders helemaal niet handig, noch leuk. Ze stellen dat ze daardoor een pak inkomsten van reclame mislopen. Misschien is dat wel zo, maar kan je hen op hun woord geloven? Naar verluidt zijn de advertentie-inkomsten zelfs gestegen in plaats van gedaald, maar dat kan je niet checken. Het zijn commerciële bedrijven die hun inkomsten niet zomaar vrij geven.
Moet de politiek deze heren op hun wenken bedienen, zoals de meerderheid van de Vlaamse regering wil? Zullen zij de technische mogelijkheden zoals doorspoelen van de Vlamingen, hun kiezers, zomaar inperken? Wie moet de politiek ter wille zijn? Daarachter zit natuurlijk een financieel model. De zenders willen die mogelijkheid wel laten bestaan, maar dan alleen als de kabelabonnee daarvoor een extra-vergoeding voor betaalt. Een vergoeding die zij graag zullen cashen. Veronderstel stel nu eens dat 50% van de kabelabonnees bereid zou zijn daarvoor 5 euro per maand te betalen. Ze zijn vandaag met zowat anderhalf miljoen. 750.000 klanten aan 5 euro is dus 3,75 miljoen euro per maand, ik herhaal per maand …

Is het eigenlijk aanvaardbaar dat een dienst die vandaag inbegrepen zit in je digitaal tv-abonnement, plots een meerkost wordt? Moet de politiek daarin meegaan? Want het is het Vlaams parlement dat een decretaal kader moet uittekenen die dat mogelijk maakt.

Telenet wil dat uiteraard niet. Tenzij ze een deel van die opbrengst zelf mogen houden? Wie weet. Telenet heeft ook boter op zijn hoofd. Ze plaatsen banners en andere aankondigingen knal bovenop het signaal van de zenders, waarin ze verwijzen naar andere zenders, die ze zelf uitbaten of waar ze commerciële belangen in hebben. Als je bijv. kijkt naar voetbal op VTM, krijg je een aankondiging van nog meer voetbalaanbod op Prime Sport, bijvoorbeeld. Netjes is dat ook niet natuurlijk. Sterker nog, dat zou verboden moeten worden tenzij de zenders daar hun toestemming voor geven.

Hoe dan ook, de consument dreigt de dupe te worden van een strijd tussen commerciële zenders onderling die plots de handen in elkaar weten te slaan om de kijker hun lagere inkomsten te doen betalen. Of ze in de slag gaan met Telenet, is niet uit te sluiten. Dan wordt het helemaal bruin.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Betaalt tv-kijker straks extra voor doorspoelen reclame?

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie