bartcaron.be

Veiligheid, een linkse waarde door rechts gerecupereerd

Ingediend op januari 18th, 2015 door bartcaron

Bart De Wever kondigt nog meer veiligheidsmaatregelen aan” koppen de kranten vandaag op hun nieuwssites. “De inzet van het leger is slechts één onderdeel van een verscherpt veiligheidsbeleid”, zei hij vanmiddag in de nieuwsstudio van VTM. Daarbij denkt de liefste burgervader van het land aan het plaatsen van rampalen voor gebouwen, beter beveiligen van ramen en deuren van gebouwen en maatregelen om de politie beter te beschermen.
Dat veiligheid een recht is voor alle burgers, staat als een (ram)paal boven water. Maar dat Antwerpen vandaag geteisterd wordt door terroristische aanslagen, inbraken met geweld, en een politiekorps dat permanent bedreigd wordt, is nieuws. Beetje overdreven?

Meer veiligheid voor iedereen. Is dat geen humanitair recht? Is dat geen waarde die vooral door linkse (en de meeste liberale) politici wordt verdedigd? Iedereen heeft er recht op, rijk of arm, blank of zwart, godsdienstig of niet. Een recht dat de overheid moet garanderen, een recht dat we niet privatiseren voor wie het kan betalen. We mogen immers niet kiezen voor selectieve maatregelen die enkel bepaalde bevolkingsgroepen beveiligen.

Is het dat wat de burgemeester van Vlaanderens grootste stad doet? Ik heb de indruk dat hij de situatie gebruikt om een sfeer van angst en wantrouwen te creëren: wek de indruk dat onze westerse waarden in het geding zijn, en je daarvoor een militair beleg moet instellen. Dat komt politici die de vrijheid van mensen zeer selectief invullen, goed uit. Dat daarbij de diversiteit in de samenleving in het vizier komt, want aan de basis van het probleem, is voor deze dames en heren geen probleem. Een Vlaamse minister verklaarde in De Tijd dat ze het niet pikt dat er een link wordt gelegd tussen radicalisering en discriminatie. Ach mevrouw, er is natuurlijk geen vanzelfsprekende link, maar dat discriminatie radicalisering in de hand werkt, is een algemeen bekend verschijnsel. Herinner u de harde arbeidersopstanden uit een verleden. Het praat radicalisering niet goed, maar wie het probleem aan de wortel wil aanpakken, moet ook die discriminatie aanpakken. Maar nee, dat soort politici kiest liever voor repressie en de inzet van het leger.

Om eerlijk te zijn. Als ik zwaarbewapende soldaten of agenten in de straten zie, dan word ik ongerust en bang. Ik heb dan niet het gevoel beschermd te worden, maar bedreigd. En uitspraken in de zin van “We hadden een punt bereikt dat sommige ouders hun kinderen niet meer naar school durfden te sturen” bewijzen dat sommigen belang hebben bij een sfeer van terreur.
Links staat voor recht op veiligheid voor iedereen. Maar als er een ernstig incident of aanslag is, probeert rechts er munt uit te slaan. Politieke recuperatie heet dat.

Droevig.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Veiligheid, een linkse waarde door rechts gerecupereerd

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie