bartcaron.be

Nieuws over terreur lijkt wel een B-film

Ingediend op januari 21st, 2015 door bartcaron

Ik zit een beetje gewrongen met de berichtgeving van de VRT. We krijgen para’s op straat om de terreurdreiging tegen te gaan, burgemeesters uit onze grootste steden bieden tegen elkaar op om de terreurdreiging nog wat te vergroten, tegelijk is de aandacht voor Syriestrijders en de dreiging waanzinnig en vandaag nog dit: “Al Qaeda roept op tot lone wolf aanvallen.” Het is het hoofdpunt op deredactie.be. Is het de taak van de VRT om die oproep te verspreiden? Wat is daar de bedoeling van? Het doet alleen maar twee dingen; het wakkert de angst, polarisering en paranoïde aan en ten tweede brengt het de terreuroproep dichterbij potentiële daders.

Is zo’n berichtgeving oké De VRT toont bewust geen beelden van de executies door IS, terecht! Niet alles hoeft dus getoond te worden. Dat betekent dat er dus goed wordt nagedacht over wat getoond wordt en wat niet, maar gaan hier niet in de fout? Dit valt toch niet onder de informatieplicht? Sowieso denk ik dat de media veel te veel aandacht schenken aan de terreurdreiging. Kijk nog eens hoe over de gijzelingen werd bericht, over het leger in onze straten, over potentiële verdachten, over de huiszoekingen in Verviers e.d. Sensatie en spektakel halen het helaas altijd… De live uitzendingen en de extra-journaals over de slotfase van de Parijse terreur tartten alle verbeelding. De gijzelnemers zijn geen filmsterren, creëer ze dat dan ook niet, beste media.

De boodschap van Al Qaeda staat ook op de openingspagina van De Standaard, de VTM-nieuwssite en Het Laatste Nieuws, niet op die van De Morgen. Het is oorspronkelijk een Belga-bericht. Dat zijn private media, maar journalisten hebben een deontologie die ze in het kader van de Raad voor de Journalistiek hebben afgesproken, de Code van de raad voor de journalistiek. Er staat onder meer: “Bij de selectie en de publicatie van de informatie, in het bijzonder van beelden, draagt de journalist er zorg voor dat deze aangepast is aan de omstandigheden van de berichtgeving. De journalist vermijdt overdrijving bij het vrijgeven van beelden en/of details, ook wanneer de feiten de publieke opinie sterk beroeren.”

Is het geen tijd voor wat zelfonderzoek? Minstens op ‘onze’ openbare omroep, de VRT?
Er is natuurlijk ook een ‘maar’. Als je beperkingen oplegt aan de VRT, dan neigt dat naar censuur. Dat is evenmin aanvaardbaar. Het gaat eigenlijk niet over de vraag of informatie mag worden achtergehouden – nee, dat mag zeker niet – maar wel over de manier waarop nieuws wordt gemaakt en verspreid. Ik heb een stevig vertrouwen in de competentie van de redactie van onze openbare omroep. Maar vaak zou enige terughoudendheid op zijn plaats zijn, denk ik wel eens.
Zie ik dingen over het hoofd? Houdt mijn ergernis weinig steek? Laat maar horen, ik wil graag begrijpen waarom dit een hoofdpunt van het Nieuws moet (kunnen) zijn.

Laat ons maar hopen dat de nieuwswaarde van het al dan niet uitzonderlijk reële gevaar voor terreur in ons land snel gaat liggen.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Nieuws over terreur lijkt wel een B-film

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie