bartcaron.be

Auschwitz, 27 januari 1945. Vergeten door de VRT?

Ingediend op januari 28th, 2015 door bartcaron

Gisteren, 70 jaar geleden, dag op dag, werd het concentratiekamp Auschwitz bevrijd. Er bestaat wellicht geen straffer symbool voor alle gruwel die mensen elkaar kunnen aandoen. Daar werden we gisterenavond op zowat alle publieke televiezenders die mijn digicorder me beidt, aan herinnerd. NOS, RAI, BBC enz. De BBC spande de kroon met ook een prachtige documentaire. Helaas, helaas niks op de openbare omroep, op één of Canvas, tenzij een item in een nieuwsprogramma en ja, een livestream van de herdenking op deredactie.be. Maar dat wordt door veel minder mensen bekeken dan een televisieuitzending.

Jammer, nee, schandalig, zo is dat. Staat in de missie van de VRT niet dat educatie een centrale opdracht is? Zijn de fijne mensen aan de Reyerslaan dat even uit het oog verloren? Of hebben ze hun buik vol van de herdenkingen van eerste wereldoorlog? Educatie dus, dat is ook vredeseducatie. Die vorm van educatie is gebouwd op herinnering, op kennis die tot inzicht leidt.
Het is waar dat politici, zoals ondergetekende, zich niet moeten bemoeien met het programmaschema van de VRT, en zeker al niet met concrete programma’s. De VRT wordt aangestuurd door een decreet en een beheersovereenkomst dat de grote lijnen vastlegt. Dat volstaat inderdaad. Ik moet dus misschien niet zeggen dat ik het schandalig vind dat de VRT geen uitgebreide aandacht besteed aan de bevrijding van dit concentratiekamp. Maar dan moeten mijn collega’s vandaag in de plenaire zitting van het Vlaams parlement, niet beginnen mekkeren over het verdwijnen van Vlaanderen Vakantieland. Ja, u leest het goed, waarde lezer, Vlaanderen Vakantieland. Een bouwsteen van de openbare omroep, een onmisbare gids voor uw vakantie? Misschien voor veel gewone mensen eerder een surrogaat voor een vakantiereis waar ze alleen kunnen van dromen en via hun scherm even mogen proeven van een exotische bestemming.
Moord en brand schreeuwen ze, de politici over het schrappen van Vlaanderen Vakantieland. Hierin gesteund door topambtenaren van Toerisme Vlaanderen en provinciale toeristische diensten. Vaak niet meer dan een publireportage betaald door reisbureaus. Zo gaat dat als er diep wordt gesneden in het budget van de VRT.

Zouden die opeenvolgende besparingen misschien aan de basis liggen van de non-aandacht voor Auschwitz 1945? Mijn hart bloedt toch een beetje.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Auschwitz, 27 januari 1945. Vergeten door de VRT?

  1. jean Mil schreef:

    Uit het verslag “De zaak 40/61” (proces Eichman) van Harry Mulisch even citeren: “Van de misdaden, die in Hitlers machtsbereik gepleegd zijn, zeggen de neo-nazi’s (niet Eichmann): Het zijn leugens. De Duitsers zeggen: Het waren de nazi’s. De europeanen zeggen: Het waren de Duitsers. De Amerikanen zeggen: Het waren de Europeanen. De Aziaten en Afrikanen zeggen: Het waren de blanken. En eens zal men zeggen: Het waren mensen.”

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.