bartcaron.be

Dan toch ook wereldmuziek, folk en blues op Radio 1?

Ingediend op februari 13th, 2015 door bartcaron

Muzikale diversiteit op de VRT, een probleem dat maar niet opgelost raakt. In december stelde ik al een vraag aan mediaminister Sven Gatz over deze kwestie. De VRT schrapte immers plots en plomp laatavondprogramma’s op radio 1, zoals Closing Time. Geen wereldmuziek, jazz, blues en folk meer.
De minister stelde dat hij de bekommernis deelt. Mooi zo. Maar de invoering past in de nieuwe beheersovereenkomst. Ondertussen zou Radio 1 meer muziek vanuit alle muziekgenres in de programmering laten doorsijpelen. Gebeurde dat sindsdien?

Er zijn twee nieuwe feiten. Het eerste is een interview met de Algemeen Muziekcoördinator van de VRT, Gerrit Kerremans, in De Standaard op 20 december. Hij verklaarde dat er op vrijdag- en zondagavond komen er twee nieuwe genreprogramma’s op Radio 1: op vrijdag rond wereldmuziek, op zondag over een andere niche. Bovendien zal in het programma Roxy (elke avond tussen 20 en 23 uur) alle genres hun plaats krijgen.
Het tweede feit is de praktijk. Wie de playlists van Radio 1 uitpluist in de periode van 6 tot 26 januari, ziet veel, of liever weinig. Er wordt niet veel meer dan één streepje wereldmuziek gespeeld per 24 uur. En dan moet je dat begrip nog breed interpreteren: Bob Marley, Youssou N’Dour, Manu Chao, Zap Mama, enz. Hedendaagse folk lijkt me iets beter aanwezig: Ralph McTell, Kadril, Suzanne Vega, Nanci Griffth, Luka Bloom enz. Het programma Roxy springt er in diversiteit in positieve zin (een beetje) uit.
Kortom, de integratie van de diversiteit in reguliere programma’s is niet gerealiseerd.

De VRT is nu de enige openbare omroep in Europa zonder wereldmuziek- en/of folkprogramma. In enkele buurlanden zijn er zelfs openbare omroepen die 24/24 enkel wereldmuziek, jazz, soul, blues, folk en global pop uitzenden. De VRT draagt de rode lantaarn.
Dit is ook dramatisch voor artiesten en concertorganisatoren in dit genre. Ze krijgen nauwelijks aandacht. Maar wat erger is, hun muziek komt niet bij de luisteraar.
Het vaak gehoorde motief dat liefhebbers van dit soort genres hun ‘gerief’ elders kunnen vinden, houdt evenmin steek. Je kan dan beter alle VRT-radiozenders afschaffen. Je vindt namelijk altijd elders je gerief. De VRT-zenders moeten het verschil maken – een educatieve opdracht – door de filters die ze hanteren om de luisteraar een diversiteit aan muziek aan te bieden, te helpen in de ontdekkingstocht naar muziek die ze niet kennen.

Het antwoord van de minister was bemoedigend, het moet gezegd. Hij beloofde “de nieuwe beheersovereenkomst aan te grijpen om de diversiteit van alle mogelijke muziekgenres enerzijds en de ondersteuning van onze Vlaamse muziekproductiesector via de VRT anderzijds te verankeren.” De aanpassingen aan de programmering van Radio 1 zijn blijkbaar nog niet helemaal voltooid. Ze worden stapsgewijs geïmplementeerd. Zo wordt de hele muziekdatabase uitgebreid en worden ook alle muzikale parameters ‘juister’ gezet. Het streefdoel is om alle genres die passen binnen het muziekprofiel van Radio 1, soul, folk, blues, country en wereldmuziek, toegevoegd aan de muziekdatabase van Radio 1. Tegen eind februari 2015 moet dat klaar zijn.

Komen er genreprogramma’s? Ja, zei Sven Gatz, er komen nieuwe muziekprogramma’s op Radio 1. Het net werkt aan twee nieuwe, verdiepende en verkennende, overdag moeilijk inpasbare muziekprogramma’s over minder populaire muziekgenres en muzikale ontdekkingen. Deze muziekprogramma’s zullen vanaf mei 2015, wanneer er geen uitzendingen van Sporza zijn, geprogrammeerd worden op vrijdag- en zondagavond van 20 tot 23 uur. Dat is dus vroeger op de avond dan de vroegere specifieke genreprogramma’s, en in een veel ruimer programma van drie uur in plaats van één uur. De programma’s zullen worden opgebouwd rond diverse muziekgenres met een bepaalde muzikale beleving en sfeer. Zo zal het programma op vrijdag een kleurrijke muziekmix krijgen met muziek uit alle windstreken. Het wordt een programma met wereldmuziek en aanverwante ‘crossover’-genres. Het programma op zondagavond zal eerder een ontspannen sfeervol karakter hebben, met moderne jazz, soul en aanverwante muziek.

Alleen jammer dat de VRT eerst programma’s afschaft vooraleer een nieuwe programmering op te bouwen. Canvas heeft de nieuwe programmering zes maanden uitgesteld. Dat had men bij Radio 1 ook beter gedaan, dan zou de overgang ‘smooth’ zijn verlopen.

De hele parlementaire discussie is hier te lezen op

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Dan toch ook wereldmuziek, folk en blues op Radio 1?

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie