bartcaron.be

Politieke partijen zijn rijk, de #helfie bewijst het

Ingediend op april 27th, 2015 door bartcaron

De N-VA lanceert een nieuwe campagne. Onder de hippe naam #helfie wordt het V-teken vervangen door een hand. Ik laat de symboliek terzijde. Ik wil het hebben over wat ze kost, nl. 1,2 miljoen euro. Dat is een pak geld nietwaar, zowat de helft van wat de publiekscampagne Kom-op-tegen-Kanker heeft ingezameld bij het grote publiek. Die ene campagne van N-VA kost trouwens een pak meer dan wat een partij als Groen aan een volledige verkiezingscampagne spendeert.
Tegelijk toetert de voorzitter van het Vlaams parlement, Jan Peumans, dat wat hem betreft, de partijdotaties mogen verminderen. Het geld voor de partijen komt hoofdzakelijk van dotaties, zeg maar subsidies uit belastingsopbrengsten. Slim gevonden: de ene hand een dure campagne uitrollen en met de andere hand kritiek hebben op de kost van de dotaties aan partijen. Zo komt de N-VA altijd weg. Alsof die campagne nodig was om overbodige centen, ‘veroorzaakt’ door een dotatie aan de partij, weg te werken. Het Vlaams Belang heeft jaren dezelfde strategie gevoerd, denk maar aan hun campagne met de bokshandschoenen.

Ten gronde dan. De partijdotaties zijn genereus, te genereus. Ze worden best verminderd. Misschien meteen al de index afhouden, een indexsprong dus? Wat je de werkende mens niet gunt, moet je ook jezelf niet gunnen. Misschien moeten dotaties degressief zijn: hoe groter je wordt – en zeker als je een drempel van pakweg 25% overschrijdt – hoe minder geld je per stem voor je partij krijgt. Daarmee kunnen partijen hun werk goed doen, ze kunnen hun partijsecretariaten voeden en hun politici omkaderen met deskundig personeel. Met wat vrijkomt kan werk gemaakt worden van het oplossen van maatschappelijk dwingender problemen, zoals het wegwerken van wachtlijsten in de zorg, de nood aan schoolgebouwen, enz.
De dotaties aan partijen afschaffen of drastisch verlagen zou ik ook niet doen. We moeten niet evolueren naar Amerikaanse toestanden waarbij bedrijven partijen gaan sponsoren, in ruil voor…. Al is het niet letterlijk in een contract opgenomen, er staat iets tegenover. Kijk maar naar het fonds Bill Clinton, dat geld kreeg van nuclaire lobbygroepen wat er nu voor zorgt dat de campagne van vrouwlief Hillary verdacht wordt gemaakt. Of denk even terug aan het schandaal van de Agustahelikopters.

Slim zijn in ieder geval wel bij N-VA. Met de rechtse vrienden een bestuurspartij zijn op federaal en Vlaams niveau, met de handjes van de #helfie appel doen op de constructieve Vlaming die altijd een ‘handje’ wil toesteken, en als het past de communautiare trommel roffelen.

Geld maakt niet gelukkig, maar het helpt. Is dat de betekenis van de #helfie?

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Politieke partijen zijn rijk, de #helfie bewijst het

  1. Walter Maes schreef:

    “De partijdotaties zijn genereus, te genereus. Ze worden best verminderd”. Vreemd dat de discussie nu pas oplaait, nu de N-VA de grootste is, met het meeste geld (dodatie). Was Bart daar niet eerder kunnen opkomen ? Maar het zal wel toaval zijn…
    Ten gronde : ik ben voor de afschaffing van alle partijdotaties. Werkt de democratie slechter waar dat het geval is ?

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie