bartcaron.be

Groen! pleit voor wijze oplossing voetbalstadion,

Ingediend op augustus 29th, 2010 door bartcaron

Maar ziet politici die hun verantwoordelijkheid afschuiven

De Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening heeft advies uitgebracht over de afbakening van het regionaal-stedelijk gebied Brugge. De bouw van een voetbalstadion in Chartreuse is een onderdeel van dat advies, maar is eigenlijk slechts een klein onderdeel.
“Welk spel wordt hier gespeeld?” vraagt Groen! zich af. Bart Caron, Vlaamse volksvertegenwoordiger kreeg namelijk bij de Vlacoro te horen dat het advies nog niet helemaal klaar is en pas volgende week kan worden vrijgegeven. Enkele leden van de Vlacoro die wonen in het Brugse, konden het lekken blijkbaar niet laten. Welke belangen spelen hier? Willen sommigen olie op het vuur gieten? Of op de golven?
Groen! wil pas ten gronde een standpunt innemen als het de documenten kan bestuderen, en dat kan pas nadat ze zijn vrijgegeven. Minstens even belangrijk is de vraag of de Vlacoro ook negatief is over de plannen voor een hoofdkwartierenzone in de Chartreuse.
Groen! ziet vooral politici uit de Brugse meerderheid die de verantwoordelijk naar elkaar en naar de Vlaamse overheid afschuiven.

Groen! blijft bij zijn oorspronkelijk standpunt dat de inplanting van het Club en Cercle Bruggestadion in de Chartreuse weinig onderbouwd, onrealistisch en onwenselijk is. Het door RESOC ingediende plan lijkt op een document pro forma, omdat dit nu eenmaal moest en men de supporters wou sussen. Het is die zwakke onderbouw die volgens onze bronnen nu heeft geleid tot dit negatief van Vlacoro. Wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten.

De problemen met dit dossier zijn talrijk.
Er is vooreerst geen draagvlak voor dit project. Naast het gemeentebestuur van Zedelgem verzetten zich zowat de helft van de aangesproken gesprekspartners (cf. RESOC-studie) zich tegen het voorstel. Naar hen werd blijkbaar wel geluisterd door de Vlacoro.
Daarnaast blijkt er geen enkele rechtszekerheid voor de uitvoering van het project. RESOC stelde voor aan de minister om vlug een GRUP te maken nog voor de afbakening van het stedelijk gebied er is. Met andere woorden de procedure moet omzeild worden om een rechtszekere realisatie te verkrijgen. Mocht de Vlaamse regering het negatief advies van Vlacoro naast zich neerleggen, dan zal de regering dat buitengewoon goed moeten argumenteren. Het levert in elk geval munitie om de beslissing aan te vechten bij de Raad van State – wat wij dan ook zullen doen.

Merkwaardig genoeg schuiven de politici van de meerderheid graag de bal naar elkaar door, terwijl ze zelf mee hebben gekozen voor deze piste. Óf de procedure is te verlammend aldus Open VLD – in de oppositie in het Vlaams parlement – óf het gaat om een keuze van de Vlaamse regering aldus de burgemeester, terwijl de CD&V-fractie in de Brugse gemeenteraad zelf koos voor de locatie Chartreuse, óf er wordt gewaarschuwd voor een juridisch steekspel, óf er stonden fouten in het dossier van de Vlaamse regering aldus de RESOC-voorzitter, terwijl hij maar al te graag de opdracht aanvaardde. Alle actoren willen de schuld op de schouders van anderen laden. Flauwekul: ze kozen zelf voor deze richting.

De mobiliteit van en naar het stadion is ongetwijfeld ook een element dat mee heeft gespeeld in dit negatieve advies. Reeds eerder maakte de Brugse mobiliteitscel brandhout van het voorgestelde aantal parkeerplaatsen, het aantal passagiers per wagen, de cijfers rond openbaar vervoer én die van fietsgebruik. Daarnaast moet er voor miljoenen aan bijkomende infrastructuur worden aangelegd, gelden die nergens zijn toegezegd.

Groen! wenst Club en Cercle een mooie voetbaltoekomst toe, en staat achter de kandidatuur voor WK-wedstrijden in 2018 in Brugge. Net daarom kiezen we voor een realistische, haalbare optie. Als het huidige doodgeboren amateurisme met de Chartreusesite de maatstaf is voor het nieuwe project, hoe kunnen we dan ooit hopen om een organisatie als het WK naar hier te halen? Wij zouden (blijven) kiezen voor een realistische uitbouw van het Jan Breydel-stadion. Het is de beste, zo niet de enige juridisch, financieel en planmatig haalbare (en ecologisch meest logische) mogelijkheid om een kans te maken op het WK en voor de verdere uitbouw van de clubs. Maar ja, we hebben de indruk dat sommigen liever helemaal niets willen realiseren…

Bart Caron, Vlaams volksvertegenwoordiger,
Sammy Roelant, voorzitter Groen! Brugge,
Martine De Meester, gemeenteraadslid Zedelgem,
Geert Vercruyce, gemeenteraadslid Oostkamp

Ingediend onder nieuws Reacties uitgeschakeld voor Groen! pleit voor wijze oplossing voetbalstadion,

boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019




Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.