bartcaron.be

De muziek en de beeldende kunst naar de klas?

Ingediend op mei 11th, 2015 door bartcaron

Een bericht als ware het een onbelangrijk fait divers. Minister van Onderwijs Hilde Crevits zei in de Zevende dag iets over (het Deeltijds) Kunstonderwijs, over onze academies die je in de muziek, de beeldende en andere kunsten inwijdt. Dat moet wel een historische gebeurtenis zijn, een minister die hier iets over zegt. Het deed deugd.

Maar nog meer deugd deed haar uitspraak dat een deelname aan het deeltijds kunstonderwijs ook een positieve invloed heeft op de slaagkansen. “Onafhankelijk van alle andere kenmerken hebben leerlingen die muziek, woord, dans of beeldende kunst volgen een studierendement dat 6% hoger ligt.” De minister wil de academies daarom dichter bij het gewone onderwijs betrekken. “Ook al is de drempel heel laag, jongeren uit meer kwetsbare milieus kunnen veel minder proeven van dat deeltijds kunstonderwijs”, stelt ze vast in De Zevende Dag Het is juist dat je voor 40 euro een volledig jaar muziekschool kunt volgen. Dat is geen drempel meer, maar toch blijven veel kinderen en jongeren verstoken van kunstonderwijs. Je moet de muziekschool dichter bij de klas brengen. Er bestaan vandaag al tijdelijke projecten waarbij muziekleerkrachten naar de klas komen, daar promotie maken en zo jongeren meetrekken en kennis laten maken met woord, muziek, dans of beeldende kunsten.

Ik hoop dat er nu echt een grote hervorming komt van het deeltijds kunstonderwijs: minder schools, meer goesting en plezier, in korte en lange modules, voor toptalenten en voor wie een fijne vrijetijdsbesteding zoek, ook in andere dan klassieke disciplines.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “De muziek en de beeldende kunst naar de klas?

 1. Frank Vercruysse schreef:

  Dit is materie waar ik al heel lang bij betrokken ben.
  Vooreerst kan je je bij die 6% meer slaag kans afvragen of je al niet überhaupt een select publiek hebt in de academies. Niet alleen vanwege het inschrijvingsgeld maar vooral vanwege het dikwijls te ‘school-na-school’ beleving in de academies.
  Er zijn zeer mooie initiatieven zoals de Okan projecten, er is de bijafdeling van de academie Lier in Zandhoven waar een zeer belangrijk percentage van de leerlingen van de dorpsschool muziekacademie volgt…
  Wij hadden met SACHIKO vzw in Kasterlee 20% van ons doelpubliek/inwoners (5 – 18 jarigen) onder onze leden, in Nederland is men al in de jaren tachtig begonnen met leraren uit het kunstonderwijs ‘te outsourcen’ naar het middelbaar onderwijs en er is El Systema in Venezuela en op veel andere plaatsen. Yes, we can!
  Frank

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie