bartcaron.be

Verlenging van de parlementaire werkzaamheden blijkt schone schijn

Ingediend op juli 10th, 2015 door bartcaron

Op 1 juni besliste het bureau van het Vlaams Parlement om het lopende parlementair jaar met 2 weken te verlengen. In de praktijk blijkt dit ‘toonbeeld van noeste Vlaamse arbeidsethos’ een lege doos, bijna leeg toch. Er is geen plenaire vergadering meer gepland en van de 12 beleidscommissies vergaderen er amper drie. De Commissie Cultuur, waar ik voorzitter van ben, heeft volgende week nog een vergadering en een werkbezoek gepland.

Drie commissies geven gevolg aan het voorstel van parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) om ook de komende twee weken nog parlementair werk te verzetten. Dat werd door alle partijen goedgekeurd in het bureau van het parlement. Traditiegetrouw ging het Vlaams Parlement in reces op de Vlaamse Feestdag. Nu kunnen er ook in de weken van 13 en 20 juli nog vergaderingen plaatsvinden. Zogezegd om de Vlaamse regering te kunnen controleren, want die gaat nog even door.

Maar ja, als er al geen plenaire vergaderingen worden gepland, dan zal de regering niet veel uitleg moeten komen geven. Drie van de twaalf commissies komen nog bijeen. Vreemd. De commissievoorzitters van de meerderheid klagen dat ze de ‘vloed aan vragen’ niet meester kunnen. In de feiten willen ze het de regering vooral niet lastig maken. Of willen ze gewoon vroeger op vakantie?

In de commissie Cultuur is er nog het meeste activiteit. Zo staat er dinsdag onder andere een gedachtewisseling met minister Sven Gatz geagendeerd over de toekomst van de provinciale subsidies voor cultuur en de provinciale culturele instellingen – die verdwijnen immers – en woensdag trekken de commissieleden op werkbezoek naar Mons, waar ze de financiële, economische en organisatorische machinerie achter de Culturele Hoofdstad verkennen.

Ik had niet meteen massaal veel parlementaire activiteit verwacht in de komende weken, maar nu blijkt de werkduurverlenging haast een lege doos te zijn. Veel collega’s hadden ongetwijfeld al vakantieplannen toen vorige maand beslist werd om langer door te werken, waardoor ze niet stonden te springen om langer door te gaan. Maar het is vooral sneu voor de vele medewerkers van het Vlaams parlement die plots koortsachtig op zoek moesten naar extra kinderopvang of hun reisplannen moesten omgooien of schrappen. Voor niks, blijkt nu. Misschien om de lange vakantie van sommige politici een alibi te geven?

Ook volgend jaar gaan de parlementaire activiteiten door tot 20 juli, maar opnieuw met een laatste plenaire zitting op 7 juli. Het grenst aan het belachelijke. Als je het meent, dan komen zowel de plenaire vergadering als de commissies bijeen. Dan wordt er wel gewerkt na de Vlaamse Feestdag. Het is niks meer dan schone schijn, een schertsvertoning om aan de buitenwereld te tonen dat het Vlaams Parlement zoveel actiever is dan de collega’s van de overkant, in het Federaal Parlement. Het motto van ‘ik wil de kortste (vakantieperiode) hebben’, klinkt echter niet geloofwaardig in de mannetjesputtersomgeving van de politiek.

Oh ja, er is het voorbije jaar bijzonder hard gewerkt in het Vlaams Parlement en het is duidelijk dat veel collega’s nood hebben aan vakantie. Ofwel gaan we gewoon het reces in, samen met het gezin, om er fris uitgerust weer in te vliegen bij het begin van het schooljaar, ofwel werken we door. Bij het begin van het schooljaar dan wel, en niet eind september beginnen. De regering is dan ook al weer aan het werk….
Al dat haantjesgedrag in de politiek… consequent zijn is oh zo moeilijk.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Verlenging van de parlementaire werkzaamheden blijkt schone schijn

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.