bartcaron.be

“Prijzen aan de boeren liggen veel te laag”

Ingediend op september 6th, 2015 door bartcaron

“De Europese Unie en de Vlaamse regering moeten onze landbouwers dringend helpen om een eerlijker prijs te krijgen voor hun producten. Groen vraagt aan de Vlaamse regering, zoals dat effectief gebeurt in het Verenigd Koninkrijk om werk te maken van een onafhankelijke instelling met marktmacht, die kan ingrijpen bij klachten over prijsvorming. Op Europees niveau moet er een mechanisme komen dat verhindert dat buitenlandse producenten onder de productieprijs verkopen.” Dat vragen wij, de Groen-parlementsleden in aanloop van de Europese landbouwtop in Brussel.
De prijzen die de landbouwers krijgen voor hun producten zijn te laag. De boeren zitten tussen hamer en aambeeld. De hamer van een handvol multinationals die veel geld vragen voor kunstmest, zaden en pesticides. En het aambeeld van grote supermarktketens die internationaal afdingen op de prijzen.

Op 16 maart verklaarde Vlaams minister-president Geert Bourgeois dat hij persoonlijk voorstander is van een arbiter voor de agrovoedingsketen. Die zou toezicht houden op de afspraken tussen landbouwers en bijvoorbeeld supermarkten binnen het zogenaamde ketenoverleg in de agrovoedingssector.
We kunnen waarderen dat het ketenoverleg afspraken maakte over een toeslag op de melkprijs, maar dat is niet voldoende. Er moet echt een arbiter komen. Er is echt nood aan een onafhankelijke instantie die kan tussenkomen als de supermarkten de boeren te weinig betalen voor hun producten.

Europa had altijd een speciaal beleid voor landbouw. Maar onder druk van de vrije markt laat Europa die bescherming meer en meer los. Met de laatste Europese Landbouwhervorming werden de laatste mechanismen om de aanbodzijde te beheren, de suiker- en melkquota, verder afgebouwd. Europa moet instrumenten ontwikkelen om te anticiperen op structurele overschotten of tekorten. Zodat de landbouwmarkten kunnen stabiliseren op een prijsniveau dat voor de landbouwers leefbaar is.

Want er zijn wel alternatieven voorhanden. Meer en meer landbouwers ontsnappen aan de wurggreep door rechtstreekser contact met hun consumenten. Nergens ter wereld is het potentieel om boer en consument dichter bij elkaar te brengen zo groot als in het verstedelijkte Vlaanderen. De Vlaamse regering moet initiatieven die klant en boer bij elkaar brengen maximaal ondersteunen. Vlaanderen en Europa moeten de boeren steunen bij de overgang: weg van bulkproductie voor voedingsindustrie, export en supermarkten, en richting een meer lokaal model. Dat is ook voor de consumenten een goede zaak. Zij krijgen zo verse en smaakvolle producten aan een eerlijke prijs. En de consumenten weten vanwaar ze komen.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op ““Prijzen aan de boeren liggen veel te laag”

  1. Frans Geys schreef:

    Mocht TTIP er komen, zou het allemaal nog veel slechter worden. Invoer van landbouwproducten tegen dumpingprijzen, producten die helemaal niet beantwoorden aan de voedselveiligheidsnormen die voor Europeanen belangrijk zijn, nog meer druk om voor grootschalige landbouw te kiezen….
    Teken de petitie tegen TTIP https://stop-ttip.org

Reacties zijn gesloten.






 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.