bartcaron.be

Fatima Heule: in dit klooster is plaats voor 50 vluchtelingen

Ingediend op september 13th, 2015 door bartcaron

Als bij toeval bots ik op een regenachtige zondag op een plek waarvan mijn eerste gedachte, net als die van vele andere bezoekers dezelfde is: is dat nu geen ideale plek om snel vluchtelingen op te vangen? Het bezoek was niet zo toevallig, want gekaderd in de Open Monumentendag. Zo kwam ik deze middag in het klooster en de kerk van O.L.V. Van Fatima in Heule (Kortrijk, een buurt die beter bekend is als de Haantjeshoek). Ik kwam er duizenden keren langs, van in mijn kindertijd, maar nooit was ik er binnen geweest. Die kans wou ik niet laten liggen.

Wat een verrassing. Een bouwkundig mooi geheel complex. Een prachtige tuin. Zo weinig bekend. Eigenlijk niet zo verrassend als je weet dat het een slotklooster was. Pas een tiental maanden geleden verlieten de laatste drie zusters Passionistinnen hun klooster. Ze waren de laatste bewoners van dit vrij recente gebouw. Gebouwd in 1953, zowat zestig jaar geleden amper. Het is een soort modern gotisch maar smaakvol klooster, waar het licht naar binnen stroomt, met zicht op een grote, vrij strakke, mooi onderhouden tuin. Er hoort een eenvoudig en daardoor mooi kerkgebouw bij. Samen vormen ze een markant ensemble. Een oase van rust te midden tussen druk bereden wegen en spoorwegen.

En nu staat het leeg. Zonde. Zeker in een tijd waar er drastisch wordt gezocht naar opvang voor vluchtelingen. Het klooster is niet hypermodern, maar toch behoorlijk uitgerust. Het was gebouwd voor 43 kloosterzusters, is uitgerust met centrale verwarming, heeft badkamers en hedendaags sanitair, en ziet er allesbehalve afgeleefd uit. Een beetje ouderwets is het wel. Kortom het is een ideale plek om er tijdelijk vluchtelingen in onder te brengen. Niet dat dat zo eenvoudig is. Je moet er een hele organisatie voor opzetten. Maar dat is ook zo op andere plaatsen.

Dat meld ik meteen aan de lokale beleidsverantwoordelijken. Het OCMW doet bij ons al serieuze inspanningen. Ik hoop dat dit er nog bij kan. Ik kijk ook naar de kerkelijke oversten en congregaties. Er staan zovele kloosters leeg. Komaan, zet die gebouwen toch in voor de vluchtelingen.

Dat het klooster een overeenkomst heeft gesloten met het Oranjehuis (een erfpacht van 60 jaar), is een goede zaak. Er is een oplossing voor de toekomst van de gebouwen, zeker op middellange termijn. Op korte termijn zouden dergelijke leegstaande gebouwen echt ingezet moeten worden om de vele vluchtelingen een tijdelijk dak boven het hoofd te bieden. Ik denk dat het Oranjehuis hier niet tegen zou zijn.

OLV Fatima Heule gevelVoor de geïnteresseerden, nog dit. Het was een slotklooster. De zusters Passionistinnen zijn een strenge contemplatieve orde. Zij sluiten zich vrijwillig achter tralies op om zich te spiegelen aan het lijden van Jezus en aan dat van zijn Moeder Maria onder het kruis. Dat deden ze ook in Heule. Zo dragen zij hun deel van het lijden om boete te doen voor kwaad en zonden van zichzelf en anderen.
Fijn toch, mensen die je zonden helpen dragen. Maar of het helpt het kwaad te verlichten in de wereld, ik vrees ervoor…

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Fatima Heule: in dit klooster is plaats voor 50 vluchtelingen

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie