bartcaron.be

Groen! wil een sterke openbare omroep en steunt vakbondseisen

Ingediend op juni 10th, 2010 door bartcaron

Groen! heeft alle begrip voor de vakbondsactie vandaag bij VRT. De Vlaamse regering van CD&V, N-VA en Sp.a overdrijft in haar besparingsijver. De kijker zal dit de volgende jaren goed voelen. De VRT moet veel meer inleveren dan andere Vlaamse overheidsinstellingen. De besparing van 44 miljoen die het management en de vakbonden al samen gevonden hebben, volstaat.

“Groen! is niet gekant tegen besparingen bij de openbare omroep, voor zover die redelijk zijn en in lijn liggen met de besparingen bij andere Vlaamse instellingen,” zegt Groen! Vlaams parlementslid Bart Caron. “We zien echter dat van de openbare omroep veel grotere inspanningen verwacht worden dan van andere Vlaamse overheidsinstellingen: meer dan 20% versus 2 à 5 procent.”

Uit de mededeling van de Vlaamse regering blijkt dat de onderhandelingen tussen het management van de VRT en de vakbonden vergevorderd zijn en er uitzicht is op een akkoord over een totaal aan efficiëntiemaatregelen ten bedrage van circa 44 miljoen euro. Ook over de uitstroommaatregelen lopen er constructieve gesprekken. Dat is alvast goed nieuws.

CD&V, N-VA en Sp.a willen echter een besparing opleggen van 65 miljoen euro. Dat vindt Groen! overdreven, net als de vakbonden. Op een jaarlijkse dotatie van 300 miljoen euro is dat een veel te forse knip.

“Deze besparing is niet te realiseren zonder een ernstige ingreep in het programma-aanbod en de afvloeiing van personeel. De kijker en de luisteraar zal dat de komende jaar goed voelen: minder Vlaamse fictie, minder Ketnet, minder cultuur en minder nieuws en duiding. Blijkbaar is dat geen bezorgdheid van deze Vlaamse regering,” aldus Bart Caron.

“Laat ons ook niet vergeten dat hierdoor ook nog eens tientallen jobs verloren gaan in de private audiovisuele sector, de toeleveraars van de VRT. Deze sector heeft de voorbije jaren vaak topkwaliteit geleverd, maar leidt al een tijdje mee onder de crisis. In plaats van zo’n belangrijke economische sector te versterken, zet deze Vlaamse regering ze op de helling,” aldus nog Caron.

Groen! begrijpt niet dat coalitiepartners CD&V, N-VA en Sp.a de openbare omroep niet sterker verdedigen en gaan voor minder VRT en meer commerciële omroep. Is een sterke Vlaamse openbare omroep hen maar zoveel waard?

Het argument dat de VRT na de besparingsinspanning, na jaren van deficit, eind 2011 haar begroting in evenwicht zal afsluiten, snijdt geen hout. De VRT kreeg van de vorige Vlaamse regering een te lage dotatie en werd verplicht de eigen reserves op te gebruiken om het deficit dicht te rijden. De VRT is trouwens niet duur in vergelijking met het buitenland. In Vlaanderen kost de openbare omroep 48 euro per Vlaming, de BBC krijgt 82 euro, in Duitsland is het 88 euro, in Zwitserland zelfs 92 euro.

Meer of minder besparen moet deel uitmaken van de nieuwe beheersovereenkomst, voor de periode na 2011. Dan moet een meerjarige dotatie worden afgesproken, die de financiering van de openbare opdracht van de VRT garandeert. Dit moet gebeuren nadat er fundamenteel is gediscussieerd over de invulling van de opdrachten van de omroep.

Ingediend onder nieuws Reacties uitgeschakeld voor Groen! wil een sterke openbare omroep en steunt vakbondseisen

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie