bartcaron.be

Telenet helemaal Amerikaans. En de consument?

Ingediend op september 20th, 2012 door bartcaron

Het stond in de sterren geschreven: Telenet wordt helemaal een Amerikaans bedrijf. Liberty Global, de Amerikaanse hoofdaandeelhouder van Telenet, wil de aandelen kopen waar ze geen eigenaar van zijn. Dan zou Telenet niet op de beurs blijven. Liberty Global heeft iets meer dan de helft van de aandelen in bezit.

Als dit doorgaat, vergroot de macht van Telenet sterk. Dat kan grote gevolgen hebben voor de consument. Immers, Telenet bezit in Vlaanderen een quasi-monopolie op televisiedistributie en een groot marktaandeel voor internet. De televisiedistributie is gematigd qua prijs, het internetabonnement is dat wel.

Een monopolist, die straks geen bindingen meer heeft met Vlaanderen, zal zijn winst tellen, meer dan een bekommernis uiten voor de betaalbaarheid en de toegang tot deze communicatie-instrumenten. Want dat bezit Telenet: de wegen waarlangs mailverkeer, internet, televsiecontent enz. wordt verspreid. De overheid heeft bijna geen macht meer op dat terrein. Dat levert gevaar op voor de consument: de prijzen zullen stijgen, wegens te weinig concurrentie op deze markt.

Vlaanderen ontwikkelde, samen met intercommunales een hoogst innovatief product: de televisiedistributie via kabel. De toepassingen vandaag zijn divers, de toekomstmogelijkheden enorm. Helaas verkocht het deze infrastructuur voor een bord linzensoep aan Telenet. Dat bedrijf was qua aandeelouderschap in Vlaanderen verankerd, maar dat evolueerde steeds internationaal, tot nu, waarbij de impact van Vlaamse aandeelhouders miniem is en morgen zelfs helemaal verdwijnt.
Het was een historische vergissing van Vlaanderen om de kabelinfrastructuur te verkopen. Het is alsof je de wegeninfrastructuur, of de spoorwegen zou verkopen aan een Amerikaans privébedrijf. Dat er private spelers concessiehouder zijn en op die markt actief kunnen zijn, dat kan perfect worden geregeld, maar de infrastructuur zelf verkopen was dom.

Deze move van Telenet zal de relatie met de Vlaamse televisiezenders ook niet ten goede komen. Ze klaagden dat de vergoeding die Telenet hen betaalt om hun programma’s te verdelen, te laag was, dat Telenet via banners bovenop hun programma’s reclame maakt voor hun eigen aanbod (Sporting Telenet, Prime e.a.) en zo kijkers wegzuigt, dat de digicorder en digibox die toelaat reclame bij uitgesteld kijken door te spoelen, hun reclameinkomsten doet dalen. In het bijzonder de regionale zenders worden hard aangepakt. Telenet verlaagde eenzijdig de auteursrechtelijke vergoeding en nu dreigen die in de rode cijfers terecht te komen. Meteen een bewijs dat de liefde voor Vlaanderen toch niet zo groot is, regionale zenders zijn immers bouwstenen van sociale cohesie in de regio’s en gemeenten.

Het is duidelijk dat Liberty Global hun Telenet beschouwt als ‘één van onze meest succesvolle activiteiten’, beleefd uitgedrukt, of als een melkkoe, in mensentaal. Deze Amerikaanse speler is in Europa steeds actiever en Telenet toonde de weg.

We mogen daarom blij zijn dat de grootste concurrent, Belgacom, wel in Belgische overheidshanden is gebleven, voor een belangrijk deel althans. Op die manier controleert de overheid nog een deeltje van de markt van televisie en internet. Er is toch nog één ernstige concurrent over. Het zou een nieuwe historische vergissing zijn om dat bedrijf ook uit handen te geven.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Telenet helemaal Amerikaans. En de consument?

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie