bartcaron.be

Staan voetbalbonzen dan toch boven de wet?

Ingediend op mei 18th, 2010 door bartcaron

Staat het internationale voetbal boven de wet? Als Nederland en België het WK-voetbal in 2018 willen organiseren, zullen ze zich moeten schikken naar de Fifa. De Wereldvoetbalbond heeft heel hoge noten op zijn zang. Zo eist de Fifa dat alles wat met het WK te maken heeft, wordt vrijgesteld van belasting.

Wij zijn geschoffeerd. Het is onaanvaardbaar dat de fiscus in een organiserend land tientallen miljoenen aan belastinginkomsten misloopt, afkomstig van tv-rechten, premies en tickets.Voetbal staat toch niet boven de wet! Ieder moet zich aan regels houden, of het niet over personen gaat dan wel over organisaties in het volleybal, muziekconcerten of kleine en grote voetbaltornooien.
Uiteraard willen de sportbonden, terecht, dat de overheid instaat voor de veiligheid van spelers en supporters, voor vlot verkeer van en naar manifestaties, voor uitzending op televisie, enz. Dan is het logisch dat wettelijk vastgelegde taksen, btw en belastingen correct betaald worden. Dat is handig van de Fifa: geen belastingen betalen maar ook verwachten dat openbare omroepen fortuinen betalen om de wedstrijden te mogen uitzenden, en dat regionale en stedelijke overheden de lade opentrekken om nieuwe voetbalstadions te financieren. De uitgaven zijn weer eens voor de overheid, de profijten komen bij de Fifa terecht.
Supporters moeten hun belastingen toch ook correct betalen? Waarom de voetballers en de fifa-bonzen niet?
Voor het WK Voetbal in 2006 ontving de Duitse staat meer dan 1 miljard euro aan directe belastingen, vooral uit hotel- en horeca-omzet. Naar verluidt was 10 procent hiervan afkomstig van de Duitse voetbalbond die het contract met de Fifa had gesloten.

De eis van de FIFA is eveneens een schending van het gelijkheidsbeginsel. Mocht de voetbal sport zich in een problematische (financiële) situatie bevinden, dan zouden er misschien nog gronden zijn om een uitzondering te vragen. Maar dit is hier uiteraard niet het geval, we spreken wereldwijd over de grootste sportbond, met de grootste omzet en dus heel veel inkomsten. Wat moeten de organisatoren van kleinere tornooien denken, van andere sportmanifiestaties …  Waarom krijgen zij geen fiscale vrijstelling? Zij hebben het meestal veel meer nodig dan het mondiale voetbal.
Daarnaast willen we dat de fiscale afspraken die in het kader van de OESO zijn geregeld en die dubbele belastingsheffingen vermijden voor internationale artistieke en sportieve arbeid, voor iedereen gelden.  Al is dit afsprakenkader verre van perfect – wij vinden ook dat het wordt bijgesteld – het biedt een bescherming aan de sporter.

De uitzonderingssituatie die de ‘arme’ voetbalwereld opeist, is ingegeven door plat winstbejag. Wij zijn gechoqueerd door deze geldhonger!
De voetbalbond is machtig, blijkbaar machtiger dan de Nederlandse en Belgische overheden. Zij durft de wet te stellen. En daarom moet een internationale sportbond, die meent de wet te moeten spellen in een land dat een groot tornooi wil organiseren, worden teruggefloten door internationale instanties. De Europese Unie moet haar verantwoordelijkheid nemen en een ‘njet’ uitspreken. Het toekennen van fiscale voordelen mag niet hét beslissende criterium worden voor de toekenning van de organisatie.

Maar ondertussen dreigen de lage landen de WK-organisatie te mislopen. Wij vragen daarom dat de Belgische en Nederlandse overheden zich niet laten chanteren en krachtig reageren tegen zoveel onredelijk winstbejag. En mogen we hopen dat de voetbalbonden van bede landen evenveel moed aan de dag leggen. Iets meer dus dan de Braziliaanse en de Zuid-Afrikaanse bonden en overheden die blijkbaar (deels) zijn ingegaan op deze vraag.

Ingediend onder mijn gedacht 1 reactie

Een reactie op “Staan voetbalbonzen dan toch boven de wet?

  1. P schreef:

    Ook op binnenlands vlak stelt de voetbalwereld zich boven de wet, hoor, Bart. Zo genieten de betaalde sporbeoefenaars van een andere, bijzonder voordelige, forfaitaire RSZ-regeling. Tegelijkertijd mogen die betaalde sportbeoefenaars gerust als ‘grootverbruikers’ van scans en andere dure medische zorgen bestempeld worden. Zorgen die dus grotendeels door de gemeenschap gedragen worden en waar minder vermogenden vaak van uitgesloten zijn. De betaalde sportbeoefenaars (die in veel gevallen een pak meer verdienen dan u en ik) dragen dus heel weinig bij tot de sociale zekerheid maar kosten haar des te meer, waardoor het solidariteitsprincipe waarop heel het systeem gebouwd is nog verder uitgehold wordt.

Reacties zijn gesloten.


 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.