bartcaron.be

De onweerstaanbare drang om gras te verwarmen

Ingediend op mei 12th, 2010 door bartcaron

Hoe gek kan je het bedenken?
Volgens artikel 7 van de statuten van de Pro League moet het speelveld van elke club van de Jupiler Pro League vanaf de eerste speeldag van het seizoen 2010-11 uitgerust zijn met een drainage-, beregenings- en verwarmingssysteem. In dezelfde statuten staat dat de leden die daar niet aan voldoen uit de eerste klasse vliegen. Alleen, in de meeste steden is het voetbalstadion geen eigendom van de club, maar van het gemeentebestuur. En dus, een stad die een voetbalstadion in eigen bezit heeft, mag (meestal) voor de kosten opdraaien. De installatiekost wordt geschat tussen 530.000 en 800.000 euro geschat. Niet niks.
Zo maakt de voetbalbond feitelijke wetgeving die zelfs boven parlementen en gemeenteraden uitstijgt. Die trekt zich geen fluit aan van de democratische rechtsregels. Het geld moet rollen, daar gaat het om. Of dat ten koste is van de belsatingbetalen, daar trekken de heren zich niks van aan. 

Mogen we die waanzin aanklagen? Laat ons even kijken naar de essentie van voetbal zelf. Voetbal is een buitensport en is dus onderhevig aan slecht weer.  Sneeuw, ijs, stortregen zijn omstandigheden die wedstrijden verhinderen. Is uitstel zo erg? Als er sneeuw ligt, zijn de wegen gevaarlijk en komen er toch minder kijkers. Liever uitstel toch in zo’n geval? Voor wie is veldverwarming dan wel goed? Alleen voor diegenen die geld verdienen met de opbrengsten van tv-rechten. Dat zijn de clubs, de Pro League en vooral de operator die de voetbalrechten bezit. Het is als zo dikwijls: de lasten zijn voor de overheid, lees de belastingbetaler, de lusten zijn voor de rechtenhouders. Zeker omdat de meeste stadions eigendom zijn van de steden en zij voor de kosten mogen opdraaien.

Daarnaast moeten we ons fundamenteel de vraag stellen hoe verantwoord het is om voetbalgras te verwarmen. Vele duizenden mensen leven vandaag in energiearmoede. Ze kunnen amper hun huisje verwarmen, maar moeten zien dat de overheid wel geld veil heeft om een gazon te verwarmen. Dat stoot tegen de borst .honderduizenden euro’s installatiekosten, plus het jaarlijkse verbruik. Mocht de installatie nog CO²-neutraal zijn, dan zouden we het misschien nog kunnen volgen. Maar dan nog. Het kan CO²-neutraal met zonneboilers die water verwarrmen of zonnepanelen die stroom opwekken. Voetbalstadions hebben grote tribunes, ook op het zuiden gericht. Het kan dus.
We kunnen het de steden niet echt verwijten dat ze die kosten maken – anders wordt de club uitgesloten – maar we hebben er wel grote moeite mee. De stadsbegrotingen hebben het niet makkelijk. Vaak worden dan andere investeringen uitgesteld of geschrapt, investeringen die maatschappelijk meer verantwoord zijn. In mijn stad bijv. worden de investeringen voor de jeugdsport teruggeschroefd.

Ja, het is een kwestie van prioriteiten …

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor De onweerstaanbare drang om gras te verwarmen

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie