bartcaron.be

Bekend van de televisie

Ingediend op mei 9th, 2010 door bartcaron

Een mens mag zich vragen stellen over de deontologie van VRT-journalisten die de overstap maken naar de politiek. En over de graad van opportunisme van evenveel van tv-bekende heren als Rik Torfs? En de moed van iets-minder-van-tv-bekende dames als Eva Brems, al was haar passage in de Slimste Mens niet te versmaden. Ik wens ze allen alvast een dik succes, wat in hun geval een overdonderd aantal voorkeurstemmen betekent die alle kritiek van tegenstrevers met de klap verplettert. Ook curieus of dat hen zal lukken?
Witte konijnen zijn niet steeds succesvol. Prof Christine Van Broeckhoven van sp.a, de vermaarde wetenschapper (o.a. rond Alzheimer) stapt eruit. Een indrukwekkend succes is het niet geworden, net als bij Peter Leyman, Margriet Hermans en vele andere …

Op dinsdag 4 mei maakte de N-VA-voorzitter bekend dat (ooit, maar lang geleden) rooie Siegfried Bracke de overstap maakt van de VRT naar de politiek. De man wordt lijsttrekker van de N-VA in de provincie Oost-Vlaanderen. Ik zou zeggen: proficiat, het is moedig om die stap te zetten. De politiek kan elke versterking gebruiken. Maar dat ben je niet automatisch, omdat je een BV bent. zijn stap roept vele vragen op. Bij veel mensen veroorzaakt het enige verwarring: wat nu te denken van iemand die het beeld had van een kritische journalist die niemand spaarde? Deed hij dat niet vooringenomen? Was hij neutraal als journalist? Handelde hij niet al een tijdje in functie van zijn nieuwe carrière? Deze en nog vele andere open vragen kreeg ik de voorbije dagen te horen.
Het is ook een beetje oneerlijk. De heer S. Bracke heeft namelijk een grote voorsprong ten opzichte van vele andere kandidaten op het vlak van bekendheid. Hij is een ster, een BV die tot de Vlaamse top behoort, vooral dankzij zijn schermbekendheid. Hij heeft ook een belangrijke invloed gehad op de uitbouw van de informatieve opdracht van de VRT. De laatste jaren was hij om die reden eigenlijk van het scherm verdwenen. Tot het begin van dit seizoen. Dan kwam hij terug, en dan nog wel met een programma dat zijn eigen naam droeg: ‘Bracke’. Zou dat wel toeval zijn? Ik weet het niet?
Het tijdstip van de overstap roept wel vragen op. Het interview in Bracke van vrijdag 30 april was toch wel heel kort bij de overstap. Ik heb de uitzending van 30 april nog even bekeken, en ik twijfel toch een beetje … Hij interviewde de gasten bij wijlen in een nogal ironische / sarcastische (weliswaar de hem eigen) stijl . Die gasten waren, op de vooravond van 1 mei, de voorzitter en lijsttrekker van de sp.a. Het lijkt mij haast ondenkbaar dat hij die dag nog geen plannen had gemaakt over zijn politieke move, noch contacten had gelegd – hij verklaarde dat hij zelf naar de partijvoorzitter van N-VA heeft gestapt. Is dit deontologisch nog aanvaardbaar?

Rik Torfs verdringt nu een aantal ouwe rotten van de senaatslijst van de CD&V. Die kunnen daar niet mee lachen. Sommige haken af, anderen zullen mogen krabben om hun zetel terug te veroveren. Zeker omdat de oprukkende N-VA-ers de hete adem in hun nek blazen. Veel CD&V-ers laten onverbloemd hun mening horen – kijk maar in de weekendkranten – maar doen dat (wijselijk) liefst anoniem. Ook een politieke biecht moet daar blijkbaar in het schemerduister.  Je zou kunnen zeggen dat Torfs thuiskomt. Dat zou best kunnen, na decennia met Kerkelijk Recht bezig te zijn, zou een mens snakken naar verse lucht. Trouwens, ik vrees dat die faculteit snel aan het uitsterven is. ZIjn er nog wel studenten die Kerkelijk Recht gaan studeren? Rik Torfs is in de voorbije jaren door verschillende partijen gecontacteerd, zoveel is zeker, maar hij hield steeds de boot af. Is hij misschien geroerd door de recent open gebarsten zweer in de katholieke kerk? Wil hij via een politiek engagement de Augiasstal helpen uitmesten? Of is het nu alle hens aan dek voor de CD&V die bang is voor een afstraffing na jaren Leterme (en jaren non-beleid)?

Eva Brems mag een frisse uitzondering zijn? Een uitzondering op de hierboven geschetste praktijk? Zij is ook prof, maar dan bezig met iets actuelere thema’s zoals mensenrechten en asiel. En ex-voorzitster van Amnesty Inernational..De stap naar Groen! is dan ook logisch. Zij speelde een succesvol rondje in De Slimste Mens, wat haar in Vlaanderen alvast een bonus bezorgt.
De televisie en de media als hofleveranciers van politici?

Ik ben nieuwsgierig of de heren Torfs en Bracke, en mevrouw Brems straks frequent zullen opduiken in praatprogramma’s, shows, Terzakes en andere programma’s. Hun mediabekendheid en hun kennis van de wegen naar de media zou ook wel eens in hun nadeel kunnen spelen.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Bekend van de televisie

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie