bartcaron.be

Vlaamse regering zet bankier aan het hoofd VRT – dat is een duidelijke keuze

Ingediend op februari 5th, 2016 door bartcaron

Er is een nieuwe baas voor de VRT. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. ‘De hondenbaan gaat naar een veearts’, zo titelt De Standaard Avond. Echt een hondenbaan is? Het is een moeilijke job, maar zeker ook een fascinerende job.

Dat de keuze verrassend is, dat is zeker. Tot gisteren was zijn naam door geen enkele krant of weekblad gesuggereerd. Het is zeldzaam, maar nu heeft de regering dat strikt geheim kunnen houden. Maar, omdat de naam gisteren dan toch uitlekte, nam de regering de vlucht vooruit.
De man, Paul Lembrechts was tot september vorig jaar ceo van BKCP, maar toen die kleine bank fuseerde met Beobank, kwam er een Fransman op zijn stoel te zitten. Lembrechts was dus al een half jaar op zoek naar een nieuwe uitdaging, zoals dat dan heet. Zo lezen we in DS. Hij werd benaderd door Accord, de headhunter van de Vlaamse regering.
 
Ik ken de man niet. Maar een bankier-veearts, het is niet meteen het verwachte profiel voor de ceo van de VRT. Al heeft hij in zijn jonge jaren wat bijgeklust voor omroep Antwerpen, en werkte hij mee aan het programma Voor boer en tuinder. Een sterk punt op zijn CV? Hij zei vandaag dat hij ‘een fan’ is van de VRT. Het zou er nog aan tekort zijn. Stel je voor, een baas die geen fan is van zijn bedrijf.
Een politieke benoeming zou het ook niet zijn. Ik kan de man zelf niet linken aan een politieke strekking. Sommige partijen zullen dat wel proberen, denk ik… Zeker als je weet dat de minister een VLD-er is, de voorzitter van de raad van bestuur een christen-democraat en dan zou de ceo een mannetje zijn van die derde grote regeringspartij? Ik weet het niet, on verra.

 Een goede keuze? DS maakt me ongerust. Hij zou een man zijn met meer commerciële flair dan financiële kennis, vooral een uitstekend netwerker en wat opportunistische marketeer. En in dezelfde ademtocht lezen we dat dan wel bekommerd is om het welbevinden van de werknemers, maar vinden de ex-werknemers bij BKCP – ook een bekende sponsor van het veldrijden –  hem ook erg strikt en onwrikbaar. Goede kwaliteiten voor het uitvoeren van het transformatieplan? Er moeten enkele honderden banen sneuvelen…

In ieder geval is het een keuze voor beheersing en organisatie, en niet voor creativiteit. Dat vind ik jammer, en het typeert deze regering. Ik ken de man niet, maar hij lijkt me het type dat met dezelfde ingesteldheid een conservenfabriek runt als een openbare omroep. Dan had ik toch liever iemand als Bruno Verbergt of Koen Clement aan het hoofd van de VRT gezien, mannen die gepokt en gemazeld zijn in de mediawereld en de culturele sector. Ik hoop dan maar dat Peter Claes als directeur Media en Productie de nodige ruimte krijgt om zijn visie te ontplooien.

Ik heb het dan wel niet echt voor bankiers maar wel voor veeartsen. 🙂 Er was één man uit de zakenwereld die de VRT grote diensten bewees. Dat was Bert De Graeve. Maar dat was in een ander tijdsgewricht, een tijd waarin hij de VRT uit een bureaucratisch-ambtelijk systeem moest tillen, de omroep een nieuwe plek moest veroveren naast de nieuwe concurrent VTM die grossierde in originaliteit en creativiteit, en de VRT daarenboven onafhankelijker moest maken van de politiek. Die deed dat uitstekend.

Een mens mag het voordeel van de twijfel krijgen? Daarom wens ik Karel Lembrechts veel succes.
Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Vlaamse regering zet bankier aan het hoofd VRT – dat is een duidelijke keuze

boek

Klik hier om het boek te downloaden


'Vanop de Frontlijn, Reflecties op het Vlaamse Cultuurbeleid' - Bart Caron en Guy Redig, Uitgeverij Vrijdag, april 2019




Bart Caron met contrabas (foto: Viviane Decock)

 

Nieuws

Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) stopt met actieve politiek

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.