bartcaron.be

Flanders Classic betalen met belastingsgeld (belangenvermenging?)

Ingediend op mei 3rd, 2010 door bartcaron

Ik vind dit straf: de wielerwereld in je greep krijgen en daar de overheid nog doen voor opdraaien? En ondertussen cashen door het verkopen van rechten. Of hoe de kampioenen van de vrije markt de koers winnen.

Wouter Vandenhaute is niet alleen de baas van Woestijnvis, maar ook een gepassioneerd wielermens. Die passie is neemt vele gedaanten aan. Zowel zakelijk als organisatorisch ontwikkelt zich dat tot een spelbepalende rol. Niet als kopman of ploegleider, maar als placeur en promotor van koersen.
Zijn geesteskind kennen we: Flanders Classics die zes Vlaamse wielerklassiekers overkoepelt: De Omloop, Dwars door Vlaanderen, Gent-Wevelgem, de Ronde, de Scheldeprijs en de Brabantse Pijl.
Het gaat om invloed op de internationale wielerkalender, om het aantrekken van een kwaliteitsvol deelnemersveld en om geld natuurlijk. Officieel heet het dat de bundeling moet zorgen voor meer stabiliteit en een sterkere onderhandelingspositie ten opzichte van sponsors en media. Klinkt goed.
Maar is het allemaal zo edelmoedig en zo onschuldig bedoeld? We zagen alvast één staaltje: de E3-prijs in Harelbeke, die niet meedoet aan Flanders Classics, werd schijnbaar platgedrukt door Gent-Wevelgem. Gent-Wevelgem werd gepromoveerd van midweekse koers tot een wedstrijd op de zondag voor de Ronde van Vlaanderen.
O wee voor Wouter, de E3-prijs kreeg de chiqueste uitslag van alle voorjaarskoersen op hun erelijst (Cancellara, Boonen, Flecha).

Vlaanderen is van oudsher een wielernatie, waar rond elke kerktoren wel een jeugdwedstrijd of een criterium wordt georganiseerd, waar talloze groepen vrijwilligers zich jaar in, jaar uit uitsloven om ‘hun koers’ op de rails te krijgen, hun budget rond te krijgen, hun raspaardjes aan de start te krijgen, hun media-aandacht te krijgen. Het enorme overwicht van Flanders Classics dreigt de harmonie te verstoren. Een slokop van alle aandacht en alles wat daar onherroepelijk aan vast hangt. Zoiets als ASO in Frankrijk met de Tour, de Dauphiné Libéré, maar ook Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl in onze Ardennen en de Vuelta in de portefeuille.

Er dreigt wel gevaar op het vlak van uitzendrechten. Dat begrijp ik uit de woorden van Wouter Vandenhaute op de site: “De Ronde van Vlaanderen wil zijn sterke positie binnen de internationale wielerwereld aanwenden om de andere Vlaamse voorjaarswedstrijden mee op te tillen.” Goed nieuws voor de kleinere wedstrijden onder de Flanders Classics-vlag, maar een potentiële ramp voor de andere organisaties die hun eigen koers willen blijven varen? Komen zij morgen nog aan bod? Kunnen zij hun wedstrijd nog financieren? Zeker als het niet zeker is dat ze nog op televisie komen.

Dat Flanders Classics in een gunstig daglicht staat bij de Vlaamse regering is geen geheim. De minister-president sprak zich lovend uit bij de voorstelling van het project en er is een duidelijke link met Topsport Vlaanderen en Vlaanderen in Actie. En dat de kosten voor het in beeld brengen van de Ronde van Vlaanderen alleen gedragen worden door de openbare omroep, deed in het Vlaams parlement al ruim voldoende stof opwaaien.

Maar welk effect heeft dat voor de portemonnee van de arme Vlaamse regering? Vorig jaar werd aan de afzonderlijke wedstrijden van van wat nu de Flanders Classics is 208.500 euro besteed: 150.000 voor de Ronde, en 58.500 euro voor de andere vijf wedstrijden uit Flanders Classics samen. Dit werd toen uitbetaald aan de verschillende organisatoren.
Dat bedrag werd, zo antwoordde sportminister Muyters mij, teruggeschroefd: voor de Ronde naar 142.000 euro, voor de overige wedstrijden (samen) naar 33.000 euro. Dat is een fikse daling met 44 percent. We missen 75.000 euro? Juist, MP Kris Peeters was ‘van oordeel’ dat hij vanuit ‘Vlaanderen in Actie’ 75.000 euro steun kon uittrekken voor Flanders Classics. Wat daar tegenover staat? Logovermelding e.d., zoals bij sponsoring. Niks meer.
Ondertussen werd nergens gerept over het feit dat de andere koersen een subsidievermindering te slikken kregen vanuit de kredieten van Topsport Vlaanderen. Er ging 10% af. Zijn de organisatoren van de Vlaamse wielerwedstrijden daar zo gelukkig mee?

En dan zijn er de televisierechten. De rechten voor de Ronde van Vlaanderen zijn in 2008 overgedragen aan Corelio, de uitgeverij van o.a. Het Nieuwsblad. Piet Van Roe, ex-bestuurder van Corelio en nu gelegeerd bestuurder van de VRT heeft die overdracht geregeld. Nog even volgen. Flanders Classics is een onderdeel van het consortium De Vijver en Woestijnvis, met Wouter Vandenhaute aan het hoofd. Diezelfde man is ook bestuurder van Corelio. En (het weliswaar onvolprezen) Woestijvis is als extern productiehuis de belangrijkste leverancier van de VRT.

Sponsors en andere ondernemers die een graantje willen meepikken van de Ronde van Vlaanderen, kregen dit jaar een fors hogere factuur. Dat is niet verboden. Maar, is het een voorbode van een forse stijging van de vergoeding van de VRT aan Flanders Classics (= Woestijnvis) om de Ronde van Vlaanderen en de andere koersen te mogen uitzenden?

Het is ondertussen allemaal gefinancierd met belastingsgeld uiteraard: het exclusiviteitscontract van Woestijnvis met de VRT, de vergoeding aan Corelio om de koers te mogen uitzenden, de subsidie van Kris Peeters voor Flanders Classics …  Mogen we dit niet langzaam aan ‘belangenvermenging’ noemen? Of is dit zakelijk talent?
Wordt de koers daar beter van? En de belastingbetaler?

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Flanders Classic betalen met belastingsgeld (belangenvermenging?)

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie