bartcaron.be

Verkiezingsbossen en -bomen

Ingediend op september 12th, 2012 door bartcaron

De verkiezingscampagne neemt al veel tijd in beslag. Heel veel tijd zelfs. We putten ons uit in toffe acties – best dat we dat zelf zeggen – die de aandacht van de kiezer op ons positief alternatief moeten trekken. Het is vooral een lastig ding. We zijn nu eenmaal een kleine partij en dat betekent dat we geen fortuinen te besteden hebben. We hebben wel veel helpende handen, veel enthousiasme, en zijn kampioen in improvisatie. Genoeg om er ons door te slaan. We hebben wel niet die honderden BB-boeren, geen aanhorige werknemers in de juiste mutualiteit, geen winkeliers die bij deze gelegenheid nog eens tegen de borst worden gedrukt, geen delegués die de rangen sluiten. Ze worden allen met zachte aandrang verzocht – je weet maar nooit wanneer je nog eens een vergunning nodig hebt – ja hen wordt gevraagd een affiche van de schepen op te hangen aan hun raam, of een bord tussen de mais te zetten, de winkeletalage te ontsieren, het piepkleine voortuintje van een via dienstbetoon verkregen sociale woning tijdelijk te laten dienen als standplaats voor een verkiezingsbord.

En dat eindigt in een kakafonie, geheel en al in overeenstemming met het al even lelijke stedelijke, dorpse of rurale landschap dat Vlaanderen kenmerkt. Eenheid, schoonheid, bescheidenheid? Niks van dat alles. Ik geef de wisselbeker voor de wanorde met graagte aan de lokale CD&V die de stad en haar omgeving kleurt met borden in de meest uiteenlopende vormen, formaten en stijlen. Van de leiders komen er meestal hele grote borden, op kerkelijke domeinen, landbouwersgronden en andere private hoeken en kanten. In de daaropvolgende dagen verschijnen rond de palen kleinere bordjes van kleinere kandidaten, het lijkt wel Jezus met zijn apostelen. Die borden zijn verschillend van groottte, waarin een zekere hiërarchie in te ontdekken is, en zeker een persoonlijke ambitie. Nieuwe kandidaten die opduiken met borden van 120 op 160 centimeter, het formaat van de burgemeester, zijn al bijna hardop aan het dromen van hun schepenzetel.
Het is naïef te geloven dat de burger in dat opdoemende bos van borden, zijn electorale goesting zal zoeken. Door het bos zie je de bomen niet meer.

Groen heeft geen zuilen van landbouwers, vakbonden, mutualiteiten of zelfstandige ondernemers, en dat laat zich gevoelen. De groene beweging, hoor ik u, beste lezer, hardop denken? Dat is geen zuil, en die is superkritisch voor de partij die het dichst bij haar staat. Zijn wij radicaal genoeg? Ondertussen vrijt die eerder de meerderheidspartijen op. Voor het smeer likt de kat de kandeleer, nietwaar, Ik begrijp dat wel. Maar het knaagt een beetje. Ik ben de voorbije dagen borden gaan zetten, maar geen enkele keer bij een flinke natuurbeschermer. Die blljven liever neutraal. Ik begrijp dat wel, nog eens.
image

Wij zetten door dat alles beduidend minder borden en hangen minder affiches af. Gelukkig maar, denk ik soms, we zouden geld en handen tekort komen. En bomen omzagen voor palen en borden, waarop we pleiten voor meer bomen, is een beetje moeilijk. We zijn niet alleen in die situatie. Ook de N-VA heeft geen zuil(en) en dat merk je in het straatbeeld. Wij kunnen het ons niet permitteren om met zijn allen affiches en borden van vier vierkante meter te laten drukken, of ze te laten plaatsen. Ik hoorde gisteren dat de CD&V het plaatsen van hun borden zelfs uitbesteedt aan een private firma. Waw, ik heb de voorbije dagen met Carlo en co eigenhandig gaten in de grond geboord – en geloof me, de grond is heel droog –  om er palen in te zetten, panelen geschroefd en behanglijm verkwanseld aan mijn en collega-koppen. Maar ook wij zijn naïef. 6 affiches van 40 op 60 cm plakken op een bord van 120 op 120 cm, geen weggebruiker die de kopjes kan onderscheiden. Maar zo zijn we, een ploeg, een collectief dat vecht voor onze ideeën, meer dan voor indiviudele kandidaten. Ik heb het liever zo.

Je moet dan wel origineel zijn om op andere wijzen de aandacht te trekken. Wij doen dat met een ballonnenactie. We plaatsten zondagochtend, voor dag en dauw, 750 ballonnen aan de bakkers in onze stad. Daarmee lanceerden we de campagne. Kijk maar eens op www.goeiemorgenkortrijk.be.
En gisteren rinkelden we aan de raadzaal met 41 fietsbellen, evenveel als het aantal raadsleden, om de aandacht te trekken op het gebrekkige fietsbeleid van onze stad. Dat herhalen we op 2 januari.

Ingediend onder mijn gedacht Reacties uitgeschakeld voor Verkiezingsbossen en -bomen

 

Nieuws

We moeten af van ‘middeleeuwse’ overdracht van jachtrechten

Alternatieven voor dierproeven

Het ‘kleine’ parlementaire werk. Recente voorbeelden: Geluidshinder kusttram – Hakhoutbeheer – Restauratiepremies Onroerend Erfgoed – Beschermde landschappen

Ketnet wil zender voor allerkleinsten, “Legitieme vraag en begrijpelijke ambitie”

Gereglementeerde boekenprijs unaniem goedgekeurd door Vlaams parlement

Wat liep er fout met de bescherming Villa Slabbinck? (Brugge)

Groen verwelkomt Bellegemse windmolens, maar vraagt ‘windplan’ voor regio Kortrijk

Groen wil geen sloop hoekhuis Kasteelkaai-Belfaststraat.
Hoog tijd voor een Kortrijkse visie op erfgoed!

Woede van boeren terecht, maar alleen ander landbouwmodel geeft boeren een zekere toekomst.

Provinciebestuur W-Vl verliest vele (culturele) instellingen

Bart Caron : “Overdracht cultuurbevoegdheden provincies is een wangedrocht !”

Leve Mest-Vlaanderen

Nog geen bescherming poldergraslanden

Nog redders aan de kust?

Brugge weert plooifiets uit overheidsgebouwen

De Leie of het Kanaal naar Roeselare: Groen wil meer binnenvaart

Kortrijk Airport, milieuvergunning aangepast?

Wanneer faire prijzen voor landbouwproducten?

Kortrijk heeft de bus gemist

Burgerkabinet ontslaat Gatz niet van plicht om al bestaande inspraak te versterken

Steeds meer monumenten wachten op broodnodig onderhoud. Ondertussen verkrotten ze

Freya Piryns voorgedragen als vertegenwoordiger in de Raad van Bestuur van de VRT

Regering krimpt beloofde natuurgebieden langs de Leie sterk in

Bruggen in Kortrijk, werkende verlichting op de fietspaden is een brug te ver…

LAR-zuid, woordbreuk van de stadscoalitie

Informatie, diverse sporten en cultuur moeten prioriteit VRT blijven

‘Gemeenteraad is wachtzaal voor wie schepenambt wil’

Persmededeling: Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte.

Persbericht: 5 Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen.

Vlaamse regering bedreigt toekomst Vlaamse fictie